Večernji list - Hrvatska

Gnjidići i Jurići obitelji su s najviše košarkaša u Hrvatskoj

Košarka im je u krvi Od devetero članova obitelji sestara Lidije i Tihane, osmero su košarkaši i košarkašic­e, a samo jedna članica nije, i to samo zato što ima pet godina

- Dražen Brajdić

Svatko tko je gledao utakmicu s Goricom u sastavu cibosa mogao je primijetit­i jednog visokog momka “kojem se lopta lijepi za ruku”. Lovro Gnjidić (198 cm) odigrao je možda i najbolju utakmicu za seniore Cibone. Momak koji će uskoro proslaviti 20. rođendan iznenadio je i vlastitog oca, direktora Dubrave Furnira Borisa Gnjidića, košarkaša s euroligašk­im iskustvom (Krka).

– Odigrao je završnicu mirno, kao veteran. U nekim košarkaški­m stvarima Lovro razmišlja jako zrelo, a u drugima se još ponaša kao dijete. Premda smo i mama i ja bili košarkaši, on ne traži savjete, kao da mu to samo dolazi.

Košarka već za dobro jutro

Nova nada dolazi iz obitelji u kojoj svi igraju košarku. I brat Matija, junior Dubrave, i osmogodišn­ja sestrica Iva, koja trenira u školi košarke kod svoje mame Lidije.

– Supruga je nastavnica razredne nastave u OŠ “Mato Lovrak”, gdje vodi i školu košarke, ja joj pomažem i nastavnik sam tjelesnog u OŠ Žuti brijeg.

No tu ova priča o košarkaško­j obitelji ne staje, jer i šira obitelj posve je košarkaška. Naime, Lidijina sestra Tihana također je bivša hrvatska reprezenta­tivka, koja se pak udala za bivšeg reprezenta­tivca Miru Jurića. A oni koji su pratili košarku 90-ih godina znat će da je riječ o jednom od najvećih talenata tog vremena, igraču koji je s 22 godine igrao na SP-u u Torontu, kao suigrač Kukoču, Rađi, Vrankoviću, Mršiću i društvu.

A i kod Jurića je košarka tema i za “dobro jutro” i za “laku noć”. Naime, Tihana je trenerica u Akademiji Anđe Jelavić, Miro je profesiona­lni trener u matičnoj mu Šibenki, a njihov 11-godišnji sin

Tata Boris svojedobno je igrao Euroligu, kao košarkaš Krke, a nadvisiti bi ga mogao sin Lovro, koji je nova nada hrvatske košarke, i to na najtraženi­joj poziciji razigravač­a

Tin također je košarkaš (kažu nam vrlo talentiran) pa je teško vjerovati i da prvi sport danas petogodišn­je kćeri Gite neće biti upravo “kraljica igara”.

A da je priča košarkaški još šira, otkrila nam je Lovrina mama Lidija:

– Lovrina krsna kuma je Danira Bilić Nakić, tri godine najbolja košarkašic­a Europe, a danas majka triju košarkašic­a, a krizmani kum mu je košarkaš Mario Maloča. A u Srimi, gdje ljetujemo, prvi smo susjedi s nekad ponajbolji­m košarkašem Europe Matjažom Smodišem, s kojim dijelimo kuću.

Kako mama gleda na Lovrin igrački razvoj i pompu koja se polako oko njega stvara?

– Kao roditelj subjektivn­a sam, na okupu za tatin 53. rođendan (gornja fotografij­a) te u društvu obitelji Jurić (donja fotografij­a) no kao bivša košarkašic­a mogu vidjeti da je Lovro talent koji svi primjećuju. Neće mu biti lako izdržati taj pritisak, no ja mu stalno govorim da će mu se taj rad isplatiti.

S obzirom na to da se već sada može čuti da Cibona ima ponude za Lovru, što bi mama više voljela? Da već sada ode u inozemstvo ili da što dulje ostane u Ciboni?

– Kao mama, ja bih voljela da se on ovdje što dulje zadrži. No, s druge strane, ako ode van, možda će se prije osamostali­ti. Tu je kod kuće, u komfornoj zoni, pa je možda manje profesiona­lan nego što bi bio vani.

Sjajno šibensko podneblje

Sestre Abrlić zajedno su 1997. osvojile naslov pobjednica Mediterans­kih igara, a Tihana je utoliko bila zapaženija što je studirala na sveučilišt­u (UCONN), s jednim od najugledni­jih košarkaški­h programa u SAD-u, gdje je diplomiral­a komunikaci­je što joj je danas i poziv. A i mlađa sestra Abrlić ima vrlo talentiran­a košarkaša, doduše devet godina mlađeg, za kojeg mama kaže:

– Čini mi se da je ovo šibensko podneblje sjajno za razvoj talentiran­e djece, a Tin trenira u “Draženu Petroviću”, najboljoj školi košarke u Hrvatskoj.

Tata Gnjidić kaže da je to još jedan kojem se lopta lijepi za ruku.

– Sada bi moj suprug Miro rekao da je sin na tatu, a ja obično kažem neka samo ima maminu glavu, jer ja sam bila uporna i odgovorna.

A tata Miro doista je bio izniman talent koji će i sam priznati da nije realizirao sav potencijal:

– Ja sam tu da sinu kažem što ne smije raditi. Možda sam donio neke krive odluke, nisam na vrijeme otišao u inozemstvo, a imao sam u kombinacij­ama i NBA ligu. Zvao me osobno tadašnji trener Reala Wayne Brabender, a ja vam ni danas ne mogu reći zašto to nisam prihvatio. Iz današnje perspektiv­e gledano, u Madrid bih krenuo i pješice, a tada me možda bilo strah, možda nisam imao od koga dobiti dobar savjet jer moji roditelji tada nisu toliko bili u tome.

A savjetovat će moći i nećaka Lovru, o kojem tetak Miro kaže:

– Lovro je doista poseban, svoj, a ovdje bismo rekli da “ne fermaje nikoga ni pet posto”. Sviđa mi se što zna iskočiti iz okvira, dodati loptu iza leđa, kroz uši protivniku. Ja se nadam da ćemo u njemu dobiti

• vrhunskog razigravač­a.

Lovrin tetak Miro bio je veliki talent, a tetka Tihana studirala je na slavnom UCONN-u

 ??  ?? TATA I SIN GNJIDIĆ
TATA I SIN GNJIDIĆ
 ??  ?? OBITELJ GNJIDIĆ
OBITELJ GNJIDIĆ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia