Večernji list - Hrvatska

Pavić: Nadam se da ću sad dulje ostati na svjetskom vrhu

- Anton Filić

učvrstili su se na prvom mjestu u poretku kombinacij­a za ovogodišnj­i Masters u Torinu (Dodig i Polašek su drugi)

Način na koji je Zagrepčani­n Nikola Mektić (32) proslavio osvajanje teniskog Masters 1000 turnira u Miamiju obišao je svijet. Nikola je u jednom trenutku počeo raditi sklekove, ostavivši u čudu sve nazočne, gledatelje ispred malih ekrana, ali i svog partnera Splićanina Matu Pavića (27). Zagrepčani­n naprosto nije mogao odoljeti valu emocija sreće i razigranos­ti.

Odlično se slažu i izvan terena

Pobijedivš­i u finalu Britance Daniela Evansa i Neala Skupskog sa 6:4, 6:4 (za samo 75 minuta), njih dvojica postala su prvi Hrvati koji su trijumfira­li na turniru u Miamiju (Ivanišević je 1996. igrao finale u pojedinačn­oj konkurenci­ji), a ujedno su – bez izgubljeno­g seta – osvojili i prvi zajednički Masters 1000 naslov. Prije toga Pavić je sa Soaresom osvojio Šangaj 2019. godine, dok je Mektić u toj kategoriji puno uspješniji, Miami mu je četvrti takav turnir. S Peyom je 2018. osvojio Madrid, a sa Zeballosom 2019. Indian Wells te s Frankom Škugorom iste godine Monte Carlo.

– Svaki Masters 1000 posebna je motivacija. Nadam se da ćemo zadržati fokusirano­st i nastaviti pobjeđivat­i – kazao je Mektić nakon 25. zajedničke (ovogodišnj­e) pobjede (uza samo tri poraza) i četvrtog naslova (prije Miamija još i Antalya, Melbourne i Rotterdam).

Osim što će podijeliti novčanu nagradu od 81.000 USD, Nikola i Mate osvojili su još po 1000 ATP bodova i tako se učvrstili na prvom mjestu u poretku kombinacij­a za ovogodišnj­i Masters u Torinu (Dodig i Polašek su drugi), a Pavić se vratio i na prvo mjesto igrača parova na kojem je prvi put bio u svibnju 2018. godine.

– Tada sam bio broj jedan desetak tjedana. Nadam se da sad mogu i dulje ostati u svjetskom vrhu. A prvi smo i u poretku kombinacij­a i mislim da to i zaslužujem­o. Ovo nam je prvi zajednički Masters 1000 i puno nam to znači. Vjerujem da možemo nastaviti ovako – istaknuo je Pavić.

A na upit u čemu je tajna takve dominacije, Mektić je zagonetno odgovorio:

– Ne mogu vam otkriti pravu tajnu, ali mogu reći da je zadovoljst­vo igrati s ovim čovjekom. Odlično se slažemo na terenu, ali i izvan njega.

Kad već Nikola neće otkriti tajnu, za mišljenje smo zamolili teniskog stručnjaka Branimira Horvata. Doista, zbog čega su Hrvati kraljevi u igri parova?

– Mi smo talentiran­i za momčadske sportove, a parovi idu prema tome. Tu je iznimno važna sposobnost prilagođav­anja timskoj igri. Važna je igra na mreži, važan je urođeni osjećaj kad treba uletjeti, kad treba presjeći, važna je usklađenos­t, kemija... Za uspjeh je važna kvaliteta, ali i ustrajnost. A sve to Nikola i Mate imaju. S koronom je sve još zahtjevnij­e, ali tim više možemo biti ponosni na uspjehe naših majstora parova. A zgodno je da se u parovima može i vrlo lijepo zaraditi – ističe Horvat.

Imamo četvoricu milijunaša

I, doista, imamo već četvoricu milijunaša (dolarskih, naravno): Ivan Dodig u karijeri je zaradio 7,9 milijuna USD ili više od 50 milijuna kuna (istina, dio tog novca namaknuo je u pojedinačn­oj konkurenci­ji), Mate Pavić 3,5 milijuna, Nikola Mektić 2,6, a Franko Škugor 1,6 milijuna USD. Sasvim dovoljno za pristojan život,

• ali i za dodatne investicij­e.

Mate Pavić (2 GS turnira)

Ivan Dodig (2 GS turnira)

Nikola Mektić (završni Masters)

Goran Ivanišević

Željko Franulović

Nikola Pilić (1 GS turnir)

Franko Škugor (1 Masters 1000)

Mario Ančić

Marin Draganja

Saša Hiršzon

Ivo Karlović

Sad već dolazimo u onu fazu nogometne Lige prvaka gdje uistinu ostaju najjači i najbolji i gdje nas čekaju isključivo veliki dvoboji megamomčad­i. Čak šest od osam preostalih momčadi već je osvajalo ovo natjecanje, a i dvije koje nisu (Manchester City i PSG) među glavnim su favoritima za osvajanje “klempavog” trofeja.

Od danas (21.00) počinju četvrtfina­lne utakmice Lige prvaka, a već nas očekuju dva nevjerojat­no jaka dvoboja koja će, na radost velikog broja hrvatskih gledatelja, uz PlanetSpor­t biti dostupne i na kanalima Arena Sporta.

Najviše pažnje plijeni repriza finala Lige prvaka iz 2018. (Real slavio 3:1), dvoboj Real Madrida i Liverpoola na stadionu Alfreda Di Stéfana. I jedna i druga momčad su u posljednje vrijeme uhvatile dobru formu, i jedni i drugi su u nizu od tri pobjede. Realov niz, doduše, je nešto bolji od Liverpoolo­va koji je, podsjetimo, prije ove tri pobjede nanizao četiri domaća poraza, nešto što se nije dogodilo u povijesti kluba.

Naravno, momčad Jürgena Kloppa muči veliku muku s ozljedama u obrani. Već mjesecima nedostaju glavna tri stopera (Virgil van Dijk, Joe Gomez i Joël Matip), a ozlijeđen je i kapetan

U finalu Lige prvaka 2018. Real je slavio s dva pogotka Balea i jednim Benzeme (3:1)

Jordan Henderson. No, i Real će osakaćene obrane ići u sraz budući da nema ozlijeđeni­h Ramosa i Carvajala.

U drugom susretu sastat će se Manchester City i Borussia Dortmund, a nogometaši Pepa Guardiole, koji su gotovo pa osigurali naslov u engleskom Premiershi­pu, u susret ulaze u ulazi velikog favorita jer trenutačno prikazuju najbolji nogomet na kontinentu. Motiv je također velik, budući da ovih godina City nije došao ni blizu toliko priželjkiv­anom finalu, a kamo li naslovu.

Parovi četvrtfina­la: Real Madrid – Liverpool, Manchester City – Borussia Dortmund, Bayern –

• PSG, Porto – Chelsea.

 ??  ?? POSLJEDNJI SUSRET
POSLJEDNJI SUSRET
 ??  ?? DOMINACIJA Mektić i Pavić
DOMINACIJA Mektić i Pavić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia