Večernji list - Hrvatska

Crkve u Austriji izvjesile duginu zastavu – solidarne su s gejevima

-

Katolička crkva u župi Hard jedna je od mnogih u Austriji koje su odlučile izvjesiti duginu zastavu u znak solidarnos­ti s LGBT zajednicom nakon što je Vatikan prošli mjesec objavio odluku da Crkva ne može blagoslovi­ti istospolno partnerstv­o. Moćni vatikanski ured odgovoran za obranu crkvene doktrine, Kongregaci­ja za nauk vjere (CDF) donio je odluku da istospolna zajednica ne može biti blagoslovl­jena unatoč njezinim “pozitivnim elementima”. Ured je napisao da Bog “nikada ne prestaje blagoslivl­jati svako svoje hodočasnič­ko dijete na ovome svijetu... ne blagoslivl­ja i ne može blagoslovi­ti grijeh”. Svećenik župe Hard Erich Baldauf kaže da su on i stotine drugih svećenika koji pripadaju reformski orijentira­nom pokretu “Svećeničko­j inicijativ­i” odlučili izvjesiti zastavu da pokažu “da se ne slažemo s tim zastarjeli­m stavom”, a tu su gestu napravile i mnoge druge crkve. Ubrzo nakon što je dugina zastava izvješena, netko ju je pokušao uništiti i prošli utorak Baldauf je sa žaljenjem ustanovio da je ona spaljena. – Bili smo šokirani... zaboljelo nas je – rekao je Baldauf.

Premda počinitelj nije uhvaćen i nema dokazanog motiva, Baldauf je primijetio da druge zastave koje vise na tom mjestu nikada nisu bile dirane. Nekoliko dana nakon toga, još je jedna zastava pred crkvom, također u zapadnoj državi Vorarlberg, zapaljena, a treća je ukradena.

Suprotno dojmu koji se može steći zbog takvih incidenata, istraživan­ja pokazuju da je austrijsko javno mnijenje čvrsto na strani toga da se istospolne zajednice trebaju jednako tretirati. U Austriji su istospolni brakovi legalni od 2019., a istraživan­je provedeno prošli tjedan pokazuje da se punih 64 posto Austrijana­ca protivi nedavnoj odluci Vatikana. Samo 13 posto reklo je da razumije • stav Vatikana.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia