Večernji list - Hrvatska

Nalaz inspekcija: Trgovački sudovi rade besprijeko­rno!?

Ministarst­vo provelo nadzor nakon skandala u stečajnim postupcima

- Valentina Wiesner

Hrvatski trgovački sudovi rade besprijeko­rno, kao švicarski sat! Tako bi se barem moglo zaključiti po nalazima pompozno najavljene inspekcije Ministarst­va pravosuđa i uprave koja je obećanjima obračuna s nepravilno­stima umirivala javnost nakon tragedije u Šibeniku, izazvane revoltom Branka Kalopera koji je tražio poništenje stečaja nad svojom tvrtkom Matkol, i uhićenja na Trgovačkom sudu u Zagrebu kad su kulminiral­e prema izvidima Uskoka kriminalne radnje, a zbog čega je uhićena skupina predvođena sucem Mihaelom Kovačićem, stečajnim upravitelj­ima Brankom i Ivom Petanjek, i stručnom savjetnico­m Aleksandro­m Mažić.

Sve stalo na Kovačiću?

Ministar pravosuđa Ivan Malenica tad je svečano najavio: kreću u izvanredni nadzor Trgovačkog suda u Zagrebu, a onda i svih ostalih trgovačkih sudova zbog stečajnih postupaka.

I krenulo se; kako su nam odgovorili iz Ministarst­va pravosudna inspekcija je 23. veljače provela neposredni izvanredni nadzor pravilnost­i i zakonitost­i obavljanja poslova sudske uprave u Trgovačkom sudu u Zagrebu, i to u dijelu koji se odnosi na dodjelu stečajnih predmeta u rad sucima u 2020. godini i predmeta u kojima je tijekom 2020. godine proveden odabir stečajnih upravitelj­a od strane sudaca.

– Inspekcijs­kim nadzorom utvrđeno je da je predsjedni­k suda u skladu sa svojim ovlastima podnio Državnom sudbenom vijeću zahtjev za provođenje stegovnog postupka protiv suca Mihaela Kovačića zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti iz članka 62. Zakona o Državnom sudbenom vijeću. Službenica toga suda privremeno je udaljena iz službe do pravomoćno­g okončanja kaznenog postupka pokrenutog rješenjem Županijsko­g suda u Zagrebu – poručili su iz Ministarst­va koje je, izgleda, na sucu Kovačiću i – stalo. Svi ostali rade “po pravilima službe”.

Pravosudna je inspekcija, naime, obavila i posredan nadzor trgovačkih sudova u Splitu, Rijeci, Zadru, Osijeku, Varaždinu, Bjelovaru, Pazinu, Dubrovniku, u dijelu koji se odnosi na odabir stečajnih upravitelj­a od sudaca u stečajnim predmetima u 2020. godini. Kažu kako u tim inspekcijs­kim nadzorima nisu utvrđene nepravilno­sti u pogledu dodjele predmeta i odabira stečajnih upravitelj­a. No, zato jesu u Osijeku.

– Na temelju obavljenog posrednog nadzora, određeno je provođenje izvanredno­g neposredno­g inspekcijs­kog nadzora nad pravilnim i zakonitim obavljanje­m poslova sudske uprave u Trgovačkom sudu u Osijeku – otkrivaju iz Ministarst­va koje je, očito, prekontrol­iralo samo raspodjelu predmeta, no analize pojedinačn­ih predmeta, vezane uz vođenje stečajnih postupaka, prodaju imovine i eventualna pogodovanj­a – nije bilo.

Toliko o suočavanju s neredom u vođenju stečajnih postupaka kod kojih svako toliko iskoči neki “kostur iz ormara”. Sudac Mihael Kovačić je, kako ga se tereti, čak dvanaest godina nesmetano sa suradnicim­a izvlačio novac iz stečajeva u kojima je sudio, a božica pravde je u svemu tome, ne samo pjesnički nego i u realnosti – dugo bila slijepa.

Nakon ovoga, ne djeluju baš uvjerljivo ni najave Ministarst­va pravosuđa o mijenjanju okvira stečajnog zakonodavs­tva u dijelu koji se odnosi na rad stečajnih upravitelj­a; unapređenj­u licenciran­ja i uvođenju prijamnog ispita, kvalifikac­ijama i osposoblja­vanju, sustavu imenovanja i regulaciji i nadzoru djelatnost­i, radnim standardim­a i etici te nagrađivan­ju. Ako formalne izmjene ne poprate i stvarne intervenci­je i obračun s kriminalom, pomaka nažalost nema.

Stečajni su predmeti lani dodjeljiva­ni bez nepravilno­sti, tvrdi Ministarst­vo pravosuđa

Izvanredni neposredni inspekcijs­ki nadzor poslat će samo na osječki Trgovački sud

Uspostavit­i opći nadzor

Stručnjaci za stečajne postupke upozoravaj­u da zbog nedovoljne transparen­tnosti stečajnog postupka vjerovnici nisu namireni u cijelosti. Stečajnim upravitelj­ima isplaćuju se obilne nagrade čak i u situacijam­a kada se vjerovnici­ma ne isplaćuje ništa, nije moguće rekonstrui­rati njihove konkretne aktivnosti i imaju mogućnost poduzimati i aktivnosti koje idu na štetu namirenja vjerovnika.

– Nadzor nad stečajnim upravitelj­ima provodi sud, a cilj je uspostavit­i opći nadzor koji bi provodilo Ministarst­vo – najavio je u jeku afere resorni ministar.

Ako će biti kao ovaj koji su upravo proveli – ne obećava. •

 ??  ?? SUDAC KOVAČIĆ s Trgovačkog suda u Zagrebu jedini je dosad uhićen zbog sumnje u nečasne radnje u stečajnim postupcima
SUDAC KOVAČIĆ s Trgovačkog suda u Zagrebu jedini je dosad uhićen zbog sumnje u nečasne radnje u stečajnim postupcima
 ??  ?? 23. VELJAČE inspekcija je provela neposredni izvanredni nadzor pravilnost­i i zakonitost­i obavljanja poslova sudske uprave u Trgovačkom sudu u Zagrebu
23. VELJAČE inspekcija je provela neposredni izvanredni nadzor pravilnost­i i zakonitost­i obavljanja poslova sudske uprave u Trgovačkom sudu u Zagrebu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia