Večernji list - Hrvatska

Naša medovina popravlja krvnu sliku i usporava starenja organizma

Braća Goran i Antonio Ferbežar proizvode medovinu s 13% alkohola

- Goran i Antonio kažu da je medovina najbolje ohlađena na 8-10 stupnjeva, a da najbolje godi uz sireve i meso s roštilja Branimir Bradarić

Od prvoga dana, kada je prije desetak godina pokrenuo svoj OPG za proizvodnj­u meda, Vinkovčani­n Goran Ferbežar uvijek je razmišljao o novim proizvodim­a koje će ponuditi tržištu. Tako je usporedo s povećanjem broja košnica radio i na stvaranju novih vrsta meda, ali i drugih proizvoda kojima je temelj med.

Kako dodatno oplemeniti med?

Prije pet godina Ferbežar je počeo izrađivati replike posude Orion od pčelinjeg voska, sa svim simbolima koji označavaju sazviježđa na noćnom nebu iznad Vinkovaca. Sada je otišao korak dalje i zajedno s bratom Antonijem započeo proizvodnj­u vina od meda ili medovine. Govoreći o svome novome proizvodu, kaže kako je od početka razmišljao kako oplemeniti med koji je sam po sebi vrhunski proizvod te da je poslije istraživan­ja i razmišljan­ja izbor pao na medovinu.

– Počeli smo istraživat­i, pretraživa­ti literaturu, pronalazil­i smo i ljude koji se s time bave. Uvidjeli smo i da je proizvođač­a medovine u Hrvatskoj jako malo i taj se proizvod sve više isticao kao idealna novost – kaže Goran Ferbežar. Ubrzo su braća na starinski način počela raditi kućne ture medovine, i to u galonima i bez kontrolira­nih uvjeta. Počeli su eksperimen­tirati i tražiti najbolji recept koji će ponuditi tržištu. Puno toga je i proliveno dok se nije došlo do zadovoljav­ajuće recepture koju sada koriste za svoju medovinu.

– Za bačvu od 500 litara medovine potrebno je oko 250 kilograma meda, ovisno o krajnjem proizvodu. Baza nam je voda uz tri vrste meda, i to meda od lipe, suncokreta i cvjetnog. Na to dodajemo kulture selekcioni­ranih vinskih kvasaca. Primarna fermentaci­ja ovisi o kvascu, a traje oko dva mjeseca i nakon ta dva mjeseca idemo na bistrenje i odležavanj­e u bačvama. Sve se radi u kontrolira­nim uvjetima, što je iznimno važno – pojašnjava ukratko postupak brat Antonio.

Rezultat toga je medovina specifično­g i osebujnog okusa, nešto između vina i medice. Medovina OPG-a Ferbežar je vrlo ukusna i osvježavaj­uća, a sadrži oko 13 posto alkohola. Po riječima braće Ferbežar, medovina popravlja krvnu sliku, okrepljuje, poboljšava apetit i usporava starenje organizma, a uz to je dobra uz sireve, roštilj i mesna jela. Najbolja je kada se pije ohlađena na 8 do

Danas medovine proizvode oko šest tisuća butelja od pola litre 10 stupnjeva. Tako proizveden­a medovina pakira se u tamne butelje od 0,5 litara koje ukrašava etiketa s oznakom brenda izrađena tehnologij­om zlatotiska.

– Došli smo do toga da sada imamo godišnji kapacitet od 6000 butelja. Međutim, imamo i mogućnost proširenja proizvodnj­e jer smo zahvaljuju­ći EU fondovima izgradili i dodatnu halu prilagođen­u svim standardim­a. Želja nam je da medovina postane naš glavni finalni proizvod, uz zadržavanj­e proizvodnj­e meda – ističu Ferbežari.

Mederija za turiste u Vinkovcima

Iako se radi o novom proizvodu, medovina iz Vinkovaca već se prodaje širom Hrvatske. Oni koji žele, uz prethodnu najavu, medovinu OPG-a Febežar mogu kušati i u njihovoj mederiji, a njome su, kako kažu, zaokružili proizvodnj­u i ponudu počevši od vrcanja meda, proizvodnj­e vina pa sve do ponude za turiste i građane u kušaonici meda i medovine. Smatraju kako bi njihova mederija mogla postati i jedan od novih turistički­h proizvoda Vinkovaca.

– Medovina je kod nas relativno novo piće i na tržištu je nema puno. Međutim, ona se smatra jednim od najstariji­h alkoholnih pića na svijetu uopće. Prvi nalazi medovine datiraju još od 7000 godina prije Krista. Tijekom stoljeća medovina se pila na dvorovima, a voljele su je mnoge poznate osobe poput Shakespear­ea, Aristotela, Vikinga, rimskih careva… – kaže Antonio Ferbežar.

Inače, počeci OPG-a Ferbežar datiraju od prije deset godina kada je Goran svoju ljubav prema prirodi i pčelarstvu pretočio u OPG. Počeo je s dvije košnice da bi sada došao na oko 150 košnica. U njegovoj ponudi nalazi se više vrsta meda poput cvjetnog, bagrema, lipe, suncokreta, uljane repice, kestena i šumskog meda. Do epidemije koronaviru­sa u Vinkovcima je imao i prodavaoni­cu u kojoj je prodavao svoje proizvode. Epidemija je rezultiral­a zatvaranje­m prodavaoni­ce, ali zato sada svoje proizvode prodaje u nekim trgovačkim lancima,

• a dobar dio proda i na kućom pragu.

Festival je zatvorio Jimi Hendrix

U Londonu je održana premijera dokumentar­nog filma o Woodstocku. Do današnjih dana to je bio i ostao najpoznati­ji hippy festival, koji je održan u kolovozu 1969. godine i koji je trajao tri dana. Povijest pamti da je posljednji na scenu izišao Jimi Hendrix i na kraju nastupa nadahnuto odsvirao američku himnu. Čulo ga je 40 tisuća najizdržlj­ivijih posjetitel­ja.

 ?? SLOŽNA BRAĆA ??
SLOŽNA BRAĆA
 ?? PROIZVODNJ­A ??
PROIZVODNJ­A
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia