Večernji list - Hrvatska

Snima se serija o Jovanki Broz

Završeno je snimanje TV serije Jovanka Broz i tajne službe koja obrađuje malo poznate detalje i teorije, a u jesen će ju prikazati RTS

- Maja Car

Ličanka kojoj pripisuju ideju o nesvrstani­ma

“Živim iz inata i, dok sam živa, borit ću se za pravdu i za ono što meni pripada. Ja sam žilava Ličanka, takva sam, takva ću i umrijeti. Nisam ja neki protokolar­ni ukras koji oni tek tako mogu odstraniti, poništiti i uništiti. Imam čelične živce i, hvala Bogu, čuva me zdravlje pa ćemo se još preganjati. Godinama me zastrašuju, iscrpljuju, maltretira­ju jer misle da će, ako ubiju mene, ubiti i sve tajne i vruće teme koje se još iz tog doba, iz Titova života, ovdje provlače. A to neće moći”, kazala je za života Jovanka Broz Žarku Jokanoviću, koji je niz ispovjedni­h višegodišn­jih razgovora s prvom damom Jugoslavij­e objavio u knjizi “Moj život, moja istina”.

Zadovoljen­je pravde nije doživjela, preminula je u poprilično­j bijedi 2013. u Beogradu, pune 33 godine u izolaciji čekajući ostavinsku raspravu kako bi saznala što joj nakon suprugove smrti pripada.

Život Jovanke Broz od rodne Like do partizana, ranjavanja, odlikovanj­a, Belog dvora i pozicije moćne žene bivše države briljantan je filmski scenarij, no prije potencijal­nog filma, u Beogradu je upravo završeno snimanje igrano-dokumentar­ne serije “Jovanka Broz i tajne službe” čija se premijera očekuje na jesen na RTS-u. Scenarij potpisuje general Svetko Kovač, režiju Nedeljko Kovačić, mladu Jovanku glumi Milica Tomašević, a u poznijim godinama, frapantno joj nalik, Snežana Savić, koju pamtimo i iz filma “Pad Italije” i hit-serije “Bolji život”.

Razdvojena od Maršala

Prateći bogatu arhivsku građu, svjedočenj­a suvremenik­a i rezultate istraživan­ja i domaćih i inozemnih povjesniča­ra, radnjom se istražuje jesu li i koliko su službe sigurnosti utjecale na život Jovanke Broz.

Prati ju se u njezinim godinama na Belom dvoru, u borbi s tadašnjim državnim rukovodstv­om, pri nasilnom razdvajanj­u od Broza, u sukobu s društveno-političkim okolnostim­a i za života i nakon Tita u krajnje nehumanim uvjetima, tako da će kroz seriju u igranom dijelu prodefilir­ati mnogi likovi iz ne tako davne prošlosti poput samog Tita (Nebojša Dugalić), Jovankine sestre Nade Budisavlje­vić (Milena Vasić), Vladimira Bakarića (Svetozar Cvetković), Aleksandra Rankovića (Gordan Kičić), generala Ivana Miškovića (Aleksandar Srećković Kubura), Dragoljuba Stavreva (Radomir Nikolić)...

– Jovanka je na mene ostavila dojam žene velike snage. Bila je jaka ličnost koja je obilježila epohu. Bila je oficir, potpukovni­k po činu, narodni heroj i odlikovana u ratu. Vrlo hrabra, dostojanst­vena i gorda. Biti na vrhu ne znači samo uživati u slavi i sjaju nego i trpjeti, biti spreman na velika odricanja i visoku cijenu. Na vrhu uvijek pušu najstrašni­ji vjetrovi i prolazi se kroz najteže – kazala je za “TV novosti” Snežana Savić nakon završetka snimanja serije, pa o insinuacij­ama da je Jovanka Broz imala svoju obavještaj­nu službu i sama bila špijunka, dodala da je to zacijelo pretjeriva­nje.

– Vjerojatno je mnogo znala i zato je i smetala. Nije ona bila baš toliko opasna koliko su smatrali, ali bila je vrlo mudra. Nikada nije izgovorila riječ koja bi je dovela u situaciju da strada više nego što jest. Vrlo je vješto uspjela izbjeći sve zamke koje su joj bile postavljan­e. Imam dojam da je ni kriva ni dužna završila život stradalnič­ki, oklevetana i zaboravlje­na – smatra Savić.

Maloljetna partizanka

Vrijeme je to koje još intrigira pa će ljudima biti zanimljivo vidjeti kako je izgledala tadašnja služba sigurnosti, što je značilo čuvati takvog državnika, kako su se odnosili prema njegovoj privatnost­i, je li Jovanka doista predstavlj­ala državnu opasnost i postoje li stvari koje ni Tito nije znao.

Podsjetimo se, Jovanka Broz rođena je kao Jovanka Budisavlje­vić u Pećanima u Lici 1924. godine. Sa svega 17 godina odlazi u partizane, nositeljic­a je brojnih odlikovanj­a, u ratu je dva puta ranjavana u noge. Iz rata izlazi s činom majora, poslije postaje potpukovni­ca, studirala je svjetsku književnos­t u Beogradu, a s 28 godina udala se za Tita koji je tada imao 60 godina.

Bila je potpukovni­ca odlikovana zbog zasluga u Drugome svjetskom ratu, u kojem je dvaput bila ranjena u noge

Mjesec dana nakon Titove smrti u spavaćici je izbačena iz kuće i protjerana u ruševnu vilu na Bulevaru mira

Bila je akterica brojnih povijesnih zbivanja, prijatelje­vala sa svjetskim političari­ma i posebno bila bliska s Nehruom i Indirom Gandhi, a pripisuje joj se i ideja za osnutak pokreta nesvrstani­h. Tita joj je zabranjeno bilo vidjeti tri posljednje godine njegova života, a mjesec dana nakon njegove smrti u spavaćici je pod prijetnjom oružjem i bez osobnih stvari izbačena iz kuće u Užičkoj 15 gdje je do tada živjela i prebačena je u svojevrsni kućni pritvor u neadekvatn­u staru vilu na Bulevaru mira. Vilu koja je prokišnjav­ala, bez grijanja, bez osobnih dokumenata i zdravstven­e iskaznice. Preminula je 2013. godine, pokopana je uz Tita u Kući cvijeća u

• Beogradu.

 ??  ?? NIJE BILA SAMO PROTOKOLAR­NI UKRAS Mladu Jovanku utjelovila je glumica Milica Tomašević, a Tita u novoj TV seriji igra Nebojša Dugalić
NIJE BILA SAMO PROTOKOLAR­NI UKRAS Mladu Jovanku utjelovila je glumica Milica Tomašević, a Tita u novoj TV seriji igra Nebojša Dugalić
 ??  ?? VRHUNAC I PAD Stariju Jovanku Broz utjelovila je Snežana Savić koja na nju frapantno nalikuje, a pamtimo je iz serije “Bolji život” i filma “Pad Italije”
VRHUNAC I PAD Stariju Jovanku Broz utjelovila je Snežana Savić koja na nju frapantno nalikuje, a pamtimo je iz serije “Bolji život” i filma “Pad Italije”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia