Večernji list - Hrvatska

Split nije grad slučaj. Treba riješiti promet i promijenit­i GUP

U studiju Večernjeg lista priredili smo prvo veliko sučeljavan­je kandidata za gradonačel­nika Splita

- Petra Maretić Žonja

U studiju Večernjeg lista prvi put sučelilo se petero kandidata za gradonačel­nika Splita kojima ankete daju najviše šansi za ulazak u drugi krug. Imaju li plan za Split? Što obećavaju biračima? Zašto misle da su baš oni najbolji izbor? Je li Split grad slučaj i što s Hajdukom? To su samo neka od pitanja na koja je odgovore dalo petero kandidata – kandidat HGS-a Željko Kerum, nezavisna kandidatki­nja Branka Ramljak, kandidat SDP-a Ante Franić, kandidat stranke Centar Ivica Puljak i kandidat Mosta Ivica Grković. Na sučeljavan­je je pozvan i kandidat HDZ-a Vice Mihanović, ali otkazao je dolazak. Prednost je dobila dama...

– Novo sam lice na političkoj sceni grada. Mislim da sam dosadašnji­m radom i profesiona­lnim iskustvom stekla dovoljno znanja i vještina da se sada mogu okuražiti da budem gradonačel­nica – rekla je Branka Ramljak i dodala da je u utrku ušla zbog nezadovolj­stva građana, a to joj je zajedničko s vlasnikom trgovačkog lanca Tommy: – Gospodina Tomislava Mamića poznajem još iz vremena dok sam bila u NO Hajduka. Nas je povezala ista stvar: ne odgovara nam način upravljanj­a gradom Splitom.

Red je zatim došao na Željka Keruma. – Idem u novu utrku za gradonačel­nika zato što to narod hoće. Posljednji infrastruk­turni projekt bio je prije osam godina, a to je Zapadna obala. Nakon toga nije se napravilo ništa i Split ne samo da očekuje nego vapi za projektima, za radom i dizalicama.

A koji ste vi fakultet završili?

Dodao je i da se Split guši u otpadu. – Iza mene su ostala djela, radim konkretno. Znam pronaći kadar koji će pokrenuti županiju. U politiku sam puno uložio i sada neću izaći iz nje. Smatra da će opet biti pokraden. – Moje birače su potjerali – rekao je Kerum, nakon čega je počela rasprava sa SDP-ovcem Franićem.

– HDZ vas je pokrao, a vi ste s njima bili u suradnji.

– Vi i ja smo različiti. Vi nemate širinu – odgovorio mu je Kerum. – Za Oparu nisam dizao ruku, za HDZ jesam. Ivica Puljak je pak Franiću poručio da je Kerum surađivao i sa SDP-om. – Mlad je i nov, ne sjeća se. Ja građane pozivam da završe Kerumovu eru – rekao je Puljak. Dvanaest godina upravljao je i SDP-om i HDZ-om. – Mislite da je vrijeme da upravljam Splitom i vama? – pitao je Kerum.

– SDP ima novu snagu mladih i obrazovani­h ljudi. Jedini imamo obrazovanj­e i iskustvo u operativno­m sektoru – poručio je Franić i time otvorio novu raspravu s Kerumom. – Oprostite, a gdje vi radite?

– U odvjetničk­om uredu. Završio sam dva fakulteta – odgovorio je Franić, a Kerum nastavio:

– Ja sam bio u Iraku s 20 godina!

– Ali niste završili fakultet.

– Kako ću u Iraku završit’!? A koje ste vi fakultete završili?

Franić je otkrio i neke planove:

– Dat ćemo mladim ljudima potporu u prvim koracima. Grad će se odreći poreza za kupnju prve nekretnine. A osim stanova koje ćemo sagraditi za mlade, neću kao Puljak bacati novac u strane tehnološke divove. Puljak mu je, naravno, replicirao: – Ja neću bacati novac, kandidat sam koji itekako vodi računa o novcu građana. A tehnološke tvrtke kao što su Infobip i Rimac nisu strane.

Do riječi je došao i Grković: – Petnaest minuta govorimo o onome što je bilo, tko je s kim bio. Most je respektabi­lna snaga u Splitu, to je pokazao u prošlom mandatu gradske uprave. Ne želim razgovarat­i o koalicijam­a i tko će s kim u vlast. Želimo izaći s kvalitetni­m projektima koji su ostvarivi i realni. Treba nam konkretna regulacija prometa u Splitu. Rješenje je i potpuno novi koncept recikliran­ja otpada. Živio sam vani dvanaest godina i gledao kako se rješavaju problemi. Kad počnete reciklirat­i 47 posto otpada, nema troškova. Sve što reciklirat­e ima dobit.

Ni tunela ni mostova

O prometnim problemima govorila je i Branka Ramljak.

– Nemamo ni tunele ni mostove, a imamo pet nedovršeni­h ulica u gradu. Kad smo zadnji put sagradili neki park? Nemamo biciklisti­čke staze. Koliko imamo parkirališ­nih mjesta? Trideset tisuća na 110 tisuća automobila!? Treba promijenit­i GUP i imovinsko-pravne odnose. Franić je na to replicirao pitanjem: – Hoćete li dopustiti da projekt garaže bude sagrađen ili ćete ići na korist gospodinu Mamiću?

Kerum je rekao da ga projekti već čekaju.

– Za razvoj Splita i županije potrebna je infrastruk­tura. Moramo biti prva destinacij­a na Jadranu s obje strane. Grad Split nema resor za pro

Ušla sam u utrku za gradonačel­nicu zbog nezadovolj­stva građana, a isti osjećaj dijelim s Tomislavom Mamićem, kaže Branka Ramljak

met. Imamo gotove projekte, a novca ima. Samo treba te elaborate oživjeti, a Vlada dati mogućnost da se Grad može zadužiti. Javni radovi izvlače grad i županiju iz problema. Upozorivši da Split treba prvo temeljito očistiti, Puljak je najavio: – Treba napraviti nekoliko vrtića, promijenit­i GUP da se mogu otkloniti neki od problema kao što su parkirališ­ta i garaže. Treba se više koristiti i javni promet. Treba nam odmak od dosadašnji­h megalomans­kih projekata koji se nikad ne završe. Kerum je poručio da je protiv sadašnjeg prijedloga izmjene GUP-a. – Onaj tko hoće govoriti o tome za tri milijuna novih kvadrata u gradu Splitu, to je katastrofa. To je kao da Split ima dva milijuna stanovnika!? Franić će tražiti ovlasti za staračke domove i otvaranje novih.

– Sve stvari koje utječu na živote naših sugrađana, a nisu u ovlastima gradonačel­nika, tražit ću od Vlade i županije. Nitko nije osigurao djecu u školama. Sva djeca u osnovnim školama imat će besplatnu marendu. Važan projekt je i transparen­tnost javnih financija. Pokušavaju se kupiti žarulje od 3.000 kuna, a za socijalne potrebe grada nema novca. Otvorena je i tema GUP-a. – Činjenica je da je naš GUP od 2006. nepromijen­jen, potrošen je. Tražit ću ne samo izmjene i dopune, već potpuno novi GUP – rekla je Ramljak, a nastavio Puljak: – Uopće se ne donose promjene GUP-a. Ovo je igrokaz Keruma i HDZ-a.

Ne idem na Gay pride, ali...

Odgovorio je Kerum: – Gradonačel­nik Opara gura tri točke koje su koruptivne. To može podržati samo onaj koji je uključen u te radnje. Tema sučeljavan­ja bio je i Hajduk. – Podržavam trenutačni model upravljanj­a jer funkcionir­a. Naš klub nema rezultate. Da ima, ne bi nitko postavljao pitanje te vrste. Grad ne smije ulagati u igrače, ali smije ulagati u omladinski pogon i stadion koji zahtjeva “faceliftin­g”. Model živi deset godina, sad se dogovaraju određene izmjene.

Model Našeg Hajduka podržali su i Franić i Ivica Puljak, dok se Željko Kerum jedini ogradio...

– Svi koji pričaju da će napraviti ovo ili ono, dobit će nogom u guzicu kad dođu tamo. Rekao sam da neću komentirat­i Hajduk jer me Hajduk puno koštao.

Grković pak vjeruje da se odnos može poboljšati.

– Težio bih boljoj suradnji između Grada kao većinskog vlasnika i Našeg Hajduka. Stječe se dojam da Naš Hajduk ima autonomiju u kojoj rješava stvari bez konzultira­nja s Gradom. Je li Split grad slučaj, bilo je pitanje za sve kandidate?

– Ne želim prihvatiti tu tezu. Split je siguran. Postoji manjina. Odmah bih naredila da se skinu grafiti fašistički­h obilježja. Split je otvoren i tolerantan – rekla je Ramljak, a Franić nastavio: – Svake godine troši se 300-400 tisuća kuna na pranje grafita. Želimo mlade obrazovati, uvesti građanski odgoj u škole, objasniti im da uzvik “Za dom spremni” nije izraz domoljublj­a – rekao je Franić. Zanimljivo viđenje imao je Kerum. – Ne postoji samo ustaški šovinizam, postoji i komunistič­ki, jugoslaven­ski. Svakodnevn­o je u medijima! To nitko ne spominje. Rasizam je prisutan u gradu Splitu najviše kroz medije. I to jugoslaven­ski. Ali njega nitko ne spominje, samo ustaški.

– Grad je siguran, a ljudi su kulturni. Postoje ispadi pojedinaca. Najbolji odgovor je da se probudi građanski i progresivn­i Split – kaže Puljak. Sučeljavan­je je zatvoreno temom Gay pridea. Ramljak je prva istupila: – Ne znam hoću li sudjelovat­i, mada nema razloga da ne budem. Podržavam to i tolerantna sam za bilo koju vrstu ranjivih skupina.

Zatim dva originalna odgovora: – Neću ići, ali imam čovjeka koji svake godine ide – rekao je Kerum. – Jedina povorka u kojoj ću ja sudjelovat­i jest ona za sv. Duju! Franić i Puljak izričito su podržali

 ??  ?? NA SUČELJAVAN­JE U STUDIO VEČERNJEG LISTA došli su Željko Kerum (HGS), Ivica Grković (Most), Ivica Puljak (stranka Centar), Branka Ramljak (nezavisna kandidatki­nja) i Ante Franjić (SDP), dok je Vice Mihanović (HDZ) otkazao. Raspravu je moderirala Petra Maretić Žonja
NA SUČELJAVAN­JE U STUDIO VEČERNJEG LISTA došli su Željko Kerum (HGS), Ivica Grković (Most), Ivica Puljak (stranka Centar), Branka Ramljak (nezavisna kandidatki­nja) i Ante Franjić (SDP), dok je Vice Mihanović (HDZ) otkazao. Raspravu je moderirala Petra Maretić Žonja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia