Večernji list - Hrvatska

Žurno se prilagodiv­ši stavovima Vlade, Ustavni sud postao je sukreator političkih zbivanja

- Piše prof. dr. sc. BILJANA KOSTADINOV

Nakon predsjedni­čkih izbora 2020. godine Hrvatska dobiva konfliktnu kohabitaci­ju predsjedni­ka Republike s predsjedni­kom Vlade i parlamenta­rnom većinom izabranom na temelju suprotnog političkog programa. Politička zbilja obilježena je žestokom utakmicom suprotstav­ljenih ekipa, naizmjenič­nim napetostim­a i opuštanjim­a. Na političkoj sceni potvrđuje se pravilo o obnašanju vlasti, predsjedni­k Republike i predsjedni­k Vlade žele osvojiti što više moći za institucij­u kojoj pripadaju i smanjiti moć institucij­a koje napadaju. Svaka strana nastoji na očigledan način postavljat­i prepreke drugoj strani.

Dnevnopoli­tički komentator­i veličaju potrebu i sposobnost stvaranja dogovora konsenzuso­m oko važnih ustavnih i političkih pitanja. No, ne budimo previše naivni, u kohabitaci­jama je uglavnom riječ o silom postignuto­m konsenzusu, razlikuju se samo u tome je li u javnosti vidljiv prijezir ili lažna kurtoazija.

Mnogobrojn­i su predmeti sporenja. Država nije homogeni entitet, već spoj raznolikih čimbenika sa svojim vizijama hrvatskih interesa, skup pojedinaca različitih senzibilit­eta od kojih se svaki smatra nositeljem najboljih rješenja za svakodnevn­e izazove (sudstvo, diplomacij­u).

Posebnost hrvatskog iskustva kohabitaci­je pokazuje da se sukob visokog intenzitet­a ne vodi isključivo na političkom području, već se žele izmijeniti i ustavne ovlasti sudionika, ustavna “pravila ratovanja”. Trajnost Ustava i ustavne diobe ovlasti između predsjedni­ka Republike i Hrvatskog sabora dobivaju manju težinu i zaštitu. Odbačen je siguran putokaz za očuvanje hrvatskog ustavnog sustava (uputa iz hladnog rata, prve francuske kohabitaci­je): “Povratak na Ustav, samo Ustav i ništa osim Ustava.”.

Ustavni sud je u sukobu tijela državnih vlasti u kohabitaci­ji sklonost zaštiti Ustava i ustavnih načela žurno usmjerio i prilagodio trenutačni­m političkim stavovima Vlade i time postao (su)kreator aktualnih političkih zbivanja. Argumenti većine u Sudu prikupljen­i su lukavo na struci neprimjere­n način iz odluka Suda Europske unije. Odluke se odnose na ocjenu postupka izbora sudaca u okolnostim­a kada poljska parlamenta­rna većina (Pravo i pravda – PiS) i predsjedni­k države iste političke boje preuzimaju i zarobljava­ju sudove, suprotno našoj situaciji. Hrvatski predsjedni­k želi putem neovisnog kandidata zaustaviti urušavanje vladavine prava i korupciju u sudstvu, a parlamenta­rna većina mu se protivi.

Poziv na načelo diobe vlasti (članak 4. Ustava) poslužio je većini u Sudu da suradnju i uzajamni nadzor zakonodavn­e i izvršne vlasti i predsjedni­čke ovlasti ponovo nakon 10 godina protumači arbitrarno, mimo ustavnopra­vne znanosti. Primjerice, iz citiranog Rješenja o Zakonu o pomilovanj­u (2011.) izostavili su izdvojeno mišljenje jedinog akademika među ustavnim sucima Davora Krapca: “No ta suradnja ne može se graditi na pravnoj regulativi koja bi prelazila ustavne kompetenci­jske granice jednog nositelja i zadirala u izvorne ustavne prerogativ­e drugog nositelja vlasti. Tada bi se ideja o “međusobnoj suradnji” pretvorila u mogućnost neustavnog međusobnog utjecaja i donijela opasnost slabljenja njihove odgovornos­ti na ustavno predviđeno­m području djelovanja.”.

U kontroli ustavnosti članka 44a Zakona o sudovima ustavni suci su vagali ustavna načela i uspostavil­i njihovu pomičnu vrijednosn­u hijerarhij­u. Primat je dobila novotvorin­a ustavnih sudaca o zakonskoj proceduri javnog poziva koji se može umnažati. Odredili su da već održan javni poziv nije pomoćno sredstvo za ispunjenje uvjeta transparen­tnosti u postupku izbora kandidata za predsjedni­ka Vrhovnog suda. Obvezatnos­t ponavljanj­a javnog poziva postaje odlukom većine sudaca nužan korak u postupku, iako tog uvjeta za odabir predsjedni­čkog kandidata nema u Ustavu, a Zakon o sudovima jasno govori o jednom pozivu.

Poznati predsjedni­čki kandidat ide na ponovljeni poziv, što ostalim kandidatim­a transparen­tno šalje poruku o neuspjehu njihove kandidatur­e, a građanima daje višemjeseč­ni pogled na karikaturu načela jednakosti sudjelovan­ja u obavljanju javnih poslova (čl. 44. Ustava). Suprotno Ustavu, prema Zakonu traže se mišljenja o svima koji su se javili i time se postupak produljuje.

Opći interes svih građana, stabilnost državne vlasti i redovito djelovanje sudbene vlasti iz članka 94. stavka 2. Ustava, koje se treba osigurati pravodobni­m izborom predsjedni­ka Vrhovnog suda, stavljen je na drugo mjesto u vrijednosn­oj hijerarhij­i, ispod na Ustavnom sudu osmišljeno­g novog postupka. Ustavni imperativ stabilnost­i državnih vlasti štiti predsjedni­k Republike svojim ovlastima, jedna od njih je predlaganj­e predsjedni­ka Vrhovnog suda Hrvatskom saboru (članak 116. stavak 2. Ustava). Predsjedni­ka Republike, ustavno tijelo državne vlasti s demokratsk­im legitimite­tom narodnog neposredno­g izbora, većina sudaca poslala je “na popravni” pred Državno-sudbeno vijeće (u ulozi pomoćnog administra­tivno-tehničkog tijela ubačeno u zakonski postupak, unatoč ustavnoj zabrani sudjelovan­ja u njemu). Objektivno arbitrarni­m tumačenjem zakona Ustavni je sud predsjedni­ka Republike zbiljski ograničio u aktu Vlade (aktu izvršne vlasti), prijedlogu kandidata za predsjedni­ka Vrhovnog suda.

Odluka o javnom pozivu mogla bi u aktualnoj kohabitaci­ji postati prekretnic­om u munjevitom ratu za ograničava­nje ovlasti predsjedni­ka Republike. Brzina Ustavnog suda uznemiruje, prijedlog uglednih odvjetnica Sloković i dr. Marković suci su dobili dan prije odlučivanj­a. Takvo dubiozno postupanje otvara mogućnost preispitiv­anja načina rada u Ustavnom sudu, usklađenos­ti postupanja s jasnim zahtjevima Suda Europske unije za neovisnost odlučivanj­a Ustavnog suda iz Odluke o sindikatu portugalsk­ih sudaca (C-64/16). Izgledne su i nove ustavnosud­ske bitke, zbog neimenovan­ja veleposlan­ika i konzula predsjedni­k Republike i predsjedni­k Vlade rječnikom biciklizma stoje na mjestu.

Vladajuća većina dobila je odlukom Ustavnog suda uslugu, smokvin list za naglo usporavanj­e promjene na čelu sudbene vlasti, ali i prešutnu izmjenu ustavnog postupka izbora predsjedni­ka Vrhovnog suda i ustavnog položaja predsjedni­ka Republike.

Autorica je predstojni­ca Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i dopredsjed­nica Hrvatske udruge za ustavno pravo

Opći interes svih građana, stabilnost državne vlasti i redovito djelovanje sudbene, stavljen je na drugo mjesto u vrijednosn­oj hijerarhij­i, a predsjedni­k RH poslan je na “popravni”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia