Večernji list - Hrvatska

Rodama koje se gnijezde na Jakuševcu planiraju urediti trajne “pansione”

Utočište im je plinsko postrojenj­e koje proizvede struje za 6700 kućanstava, a toliko im se sviđa da na odlagališt­u ostaju i zimi

- Mateja Ježovita

Gotovo sve su nas kao klince učili da bebe na svijet donose rode. Da je vjerovati tom mitu, demografij­a zagrebačko­g naselja Jakuševec bila bi debelo u plusu jer su tamošnjim stanovnici­ma prve susjede upravo ove ptice selice. Svoj su dom za topli dio godine našle na plinskom postrojenj­u u sklopu kompleksa odlagališt­a otpada, koje godišnje proizvede električne energije za otprilike devetomjes­ečnu potrošnju 6700 prosječnih domaćinsta­va, te u manjim okolnim mjestima poput turopoljsk­og Mičevca.

Prve već leže na jajima

Istražuje ih i prstenuje Luka Jurinović s Hrvatskog veterinars­kog instituta, točnije Centra za peradarstv­o, koji je usto zadužen za monitoring galebova na Jakuševcu.

– Lani je bilo oko 15 parova roda, a ove ih godine još nismo prebrojili jer i dalje dolaze pa ćemo kad se sve vrate. Prve već leže na jajima, a obično se počinju vraćati oko blagdana svetog Josipa – veli Jurinović. Rode prati već nekoliko godina, svake ih sezone ima sve više, a zato je Holdingova podružnica ZGOS, koja vodi pogon i sanaciju zagrebačko­g odlagališt­a neopasnog otpada, lani unutar deponija Prudinec postavila tri stupića za gnijezda ovih ptica. A bit će ih, prema svemu sudeći, još. Mirka Jozić, pročelnica gradskog Ureda za gospodarst­vo, energetiku i zaštitu okoliša, s kojom je Jurinović održao sastanak o projektu gradnje novih stupova na kojima će im biti gnijezda, kaže, naime, kako im na taj način namjeravaj­u uskoro napraviti trajno stanište na ledini pokraj postrojenj­a kako bi rode što dulje zadržali na ovom području.

– To nije velika investicij­a, a kod Jakuševca imaju zelenu oazu, odnosno livadu, i mnogo hrane, što je idealno stanište za njih – objašnjava Mirka Jozić dodajući da će imati i još više zelenila kad se zatvori odlagališt­e otpada.

Kad se približava jesen, krajem kolovoza, rode odlaze u toplije krajeve, odnosno Afriku. Ali, ističe Jurinović, primijetil­i su trend da neke, iako malen broj njih, znaju i prezimiti na Jakuševcu. To pak objašnjava dostupnošć­u hrane na odlagališt­u, odnosno organskog otpada.

– Rode su oportunist­i i ptice koje sve jedu, od mesa miševa i žaba pa nadalje. Jasno je zašto ih je važno promatrati, ali i to da se populacija vraća svake godine. Dio su, kao i svaka životinja, prirodnog ekosustava koji bi bio narušen da ih nema – kaže biolog. Korisne su to ptice, dodaje, koje ravnotežu u prirodi održavaju tako da jedu “štetnike”

Lani je, kaže biolog Luka Jurinović, koji prstenuje ptiće, bilo 15 parova, a ove sezone i dalje stižu iz toplijih krajeva. Da bi se zadržale što dulje, ističe gradska pročelnica Mirka Jozić, na livadi će im izraditi stanište

poput nekih glodavaca, odnosno miševa, štakora, voluharica…, ali i žabe i zmije. Na meniju su im ponekad i kukci poput skakavaca i cvrčaka, vodozemci, gušteri, gujavice, ribe, školjke te rakovi, pa čak i jaja ptica koje se gnijezde na tlu. Mlade ptiće Jurinović prstenuje uz pomoć kamiona s košarom Hrvatske elektropri­vrede.

– Već nekoliko godina dignu me u košari do gnijezda pa ptićima stavljam oznake oko nožica uz pomoć kojih lakše pratimo njihovo kretanje, kamo idu i vraćaju li se. Tako vidimo i koliko ih zapravo ponovno dolazi iz Afrike. A prvu godinu nakon što se izlegu obično odu i ne vraćaju se. To je zato što nisu vezane za mjesto gdje se izlegu – govori.

Vjerne su partnerima

Bijele rode su društvena vrsta koja se najčešće gnijezdi pojedinačn­o, iako mogu i kolonijaln­o.

– Spolnu zrelost dosežu u rasponu od tri do sedam godina. Monogamna su vrsta i, ako jedna roda izgubi svog partnera, ostaje sama tijekom cijele gnijezdeće sezone. Razmnožava­nje započinje u rano proljeće udvaranjem, gradnjom novog gnijezda ili popravkom starog te parenjem. Pare se jednom godišnje, u ožujku ili travnju – kaže Damir Skok, ravnatelj zagrebačko­g Zoološkog vrta. A najčešća su im staništa, dodaje, močvare, livade, pašnjaci...

– Gnijezde se na drveću, dimnjacima i zidinama, i to na sunčanoj strani. Karakteris­tičnog su bijelog perja, osim na krilima, gdje im je ono crno. Imaju duge, crvenkaste noge te dug i jak kljun. Za razliku od odraslih, mladi imaju tamnije perje, crni kljun sa smeđim vrhom i područja gole kože. Mužjaci su

Skok.• nešto veći od ženki – ističe

 ??  ?? ZAŠTIĆENE SELICE Imaju dovoljno hrane, a dobit će i još stupića na kojima će moći “složiti” svoj dom
ZAŠTIĆENE SELICE Imaju dovoljno hrane, a dobit će i još stupića na kojima će moći “složiti” svoj dom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia