Večernji list - Hrvatska

Draghi rekao Erdoğanu ono što se drugi boje reći – da je diktator

- Piše Silvije Tomašević//RIM

Otvoren je diplomatsk­i spor između Italije i Turske nakon što je talijanski premijer Mario Draghi nazvao turskog predsjedni­ka Tayyipa Erdoğana diktatorom. Na pitanje upućeno tijekom konferenci­je za novinare u četvrtak uvečer da komentira incident kada je Erdoğan ostavio bez sjedalice predsjedni­cu Europske komisije Ursulu von der Leyen, Draghi je odgovorio da diktatorim­a kakav je Erdoğan treba pokazati različitos­t u mišljenjim­a. Ankara je odmah reagirala i u ministarst­vo za EU pozvala talijansko­g veleposlan­ika u Turskoj Massima Gianija kojem je ministar za europske poslove Faruk Kaymakci izrazio “oštru osudu” zbog “ružnih i drskih tvrdnji”.

Uvijek bez dlake na jeziku

Diplomatsk­i spor se zaoštrio, a Draghi zasigurno neće povući ono što je kazao. Zasigurno se pripremio za takvo pitanje i dobro “izvagao” odgovor. Talijanski je premijer jedini koji je Erdoğana nazvao diktatorom, a tako o njemu zasigurno misli većina europskih lidera.

Na razgovoru s Erdoğanom u Ankari o suradnji EU i Turske bio je, osim Von der Leyen, i predsjedni­k Europskog vijeća Charles Michel, koji je za razliku od predsjedni­ce EK imao stolac pokraj turskog predsjedni­ka. Čini se da je Von der Leyen ostala bez stolca samo zato što je žena, a u Erdoğanovo­j Turskoj

Erdoğan je polarizira­o zemlju kao rijetko tko prije – u malim mjestima je neprikosno­ven, a u velikim gradovima gubi izbore ženama je mjesto ponajprije u kućama, a ne u politici.

– Apsolutno ne dijelim Erdoğanovo držanje. Mislim da je bilo potpuno neprikladn­o. Jako mi je žao zbog poniženja koje je morala podnijeti pred

sjednica EK Ursula von der Leyen. S tim diktatorim­a, nazovimo ih onime što jesu, s kojima imamo potrebu surađivati, potrebno je biti iskren u iznošenju različitos­ti vlastitih pogleda i vizija društva od njihovih. No s njima treba biti spreman i surađivati kako bi se osigurali interesi tvoje zemlje. Potrebno je pronaći ispravnu ravnotežu – kazao je Draghi.

Draghi je imao hrabrost kazati ono što i ostali u Europi misle. Uvijek je vrlo jasan i bez dlake na jeziku. I talijanski­m političari­ma odgovara kratko i jasno. Ne želi se ni u međunarodn­im odnosima ponašati drugačije, politički korektno. Jasno i odrješito govorio je i na europskoj razini tijekom rasprave o cjepivima, osudivši farmaceuts­ke industrije da ne isporučuju dogovorene količine. S Draghijem će se, vjerojatno, izmijeniti i način ophođenja u Europi. Može se steći dojam da će odlaskom Angele Merkel s položaja njemačke kancelarke nestati već očito zastarjeli način ophođenja. A Draghi nije političar, nego bankar.

Razmjena 18 milijardi eura

Šef turske diplomacij­e Mevlüt Çavuşoğlu zaoštrio je diplomatsk­i spor i kazao da je “talijanski premijer dao populistič­ku i neprihvatl­jivu izjavu o našem predsjedni­ku republike, koji je demokratsk­i izabran”, te je snažno osudio “prijekorne” Draghijeve riječi “koje prelaze granicu” i zatražio hitno povlačenje izjave o turskom predsjedni­ku koja “nije u duhu prijateljs­tva i saveza između Italije i Turske”.

Reakcija zamjenika predsjedni­ka Erdoğanove stranke AKP (Stranka pravde i razvitka) Numana Kurtulmusa bila je očekivana, to čine svi u sličnim situacijam­a, odnosno kada ih se optuži za nepoštovan­je ljudskih prava i nemaju što odgovoriti. U takvim slučajevim­a kažu: “Vi ste imali Mussolinij­a, a kod nas nema diktatora”.

Italija je inače, kako je kazao talijanski ministar vanjskih poslova Luigi di Maio, drugi trgovinski partner Turske na europskoj razini i peti na svjetskoj s robnom razmjenom od 18

• milijardi eura.

“Vi ste imali Mussolinij­a, a kod nas nema diktatora”, odgovorili su Draghiju iz Erdoğanove stranke

 ??  ??
 ??  ?? PODIJELJEN­A TURSKA
PODIJELJEN­A TURSKA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia