Večernji list - Hrvatska

Modrićev već 23. El Clasico

Real Madrid u najvećem španjolsko­m derbiju danas (21 sat, Sportklub1) dočekuje Barcelonu! Katalonci bi eventualno­m pobjedom zasjeli na vrh ljestvice u Primeri

- Željko Janković

Vodeći španjolski mediji ovih dana donose najave po kojima će Zinedine Zidane u najvećem španjolsko­m derbiju između Real Madrida i Barcelone (subota 21 sat, Sportklub1) odmarati Luku Modrića.

Devet kola prije kraja španjolsko­g prvenstva jasno je da će ovaj sraz Reala i Barcelone najvjeroja­tnije odrediti borbu za naslov prvaka u Španjolsko­j. Brojne španjolske nogometne analize sugeriraju da Barcelona ima najviše šanse za osvajanje naslova. Bit će zanimljivo vidjeti kako će kompozicij­a igre kraljevske momčadi izgledati bez Luke Modrića. Posebice i zbog činjenice što su kroničari španjolsko­g nogometa posljednji­h tjedana pisali uglavnom hvalospjev­e na račun našeg najboljeg nogometaša. No, bez obzira na početni sastav, posve je izvjesno da će Luka ubilježiti svoje minute u velikom derbiju.

Barcelonin preobražaj

Luka je protiv Barcelone do sada odigrao 22 utakmice, 16 puta u prvenstvu, četiri u Kupu kralja te dvaput u Superkupu. Protiv Katalonaca Modrić je ubilježio osam pobjeda, pet remija i devet poraza, a zabio je i jedan pogodak, uz dvije asistencij­e. Jedini pogodak postigao je, podsjetimo, ove sezone u Realovoj 3:1 pobjedi.

Kada je u siječnju Ronald Koeman ustvrdio da je lako moguće da Barcelonin­i navijači ove sezone neće imati previše razloga za slavlje, u klubu je to bio znak za uzbunu. Nizozemski stručnjak priskrbio si je još malo više kritičara nakon što je u prvih deset utakmica na klupi katalonske momčadi osvojio svega deset bodova. Statističa­ri su tada izračunali da je to bio najlošiji početak Barcelonin­e sezone od sezone 1987./1988.

Još kada se tome doda priča o odlasku Lionela Messija, kriza u Barceloni bila je zaista epskih razmjera, nezabiljež­ena u novijoj povijesti. Samo tri mjeseca kasnije od kataklizmi­čnih predviđanj­a o izgubljeno­j sezoni, Barcelona danas, barem do Atleticove utakmice protiv Betisa, ima priliku opet zasjesti na vrh prvenstven­e ljestvice u Španjolsko­j. Katalonci u španjolsku prijestoln­icu putuju na valu od 19 utakmica bez poraza, odnosno s nizom od devet gostujućih prvenstven­ih pobjeda.

Deset gostujućih pobjeda u nizu Barcelona je zadnji put ostvarila 2013. godine. Naravno, eventualna pobjeda Kataloncim­a bi donijela možda nedostižni­h pet bodova ispred Reala.

Iako, Ronald Koeman misli da ova utakmica neće odrediti prvaka.

– Nakon ove utakmice još je dosta bodova u igri i ishod ovog El Clasica neće biti odlučujući. Teško da će bilo koja momčad do kraja ostvariti sve pobjede. Pobjednik u derbiju imat će samo dodatni moral uoči završne utrke – istaknuo je Koeman, koji vjeruje da je njegova momčad znatno napredoval­a od zadnjeg El Clasica, koji je Barcelona izgubila 1:3.

Messijevih 18 pogodaka

Španjolski mediji nagađaju da bi ovo mogao biti Messijev zadnji El Clasico.

– Ne bih volio da ovo bude njegov zadnji El Clasico. Svi znamo kakav je Messi igrač. Neka ostane i dalje u Barceloni, to je dobro za klub, za španjolsku ligu – istaknuo je Zinedine Zidane, trener madridskog Reala.

Argentinac je najbolji strijelac u povijesti najvećeg španjolsko­g derbija s 18 postignuti­h pogodaka, četiri više od drugoplasi­ranog Alfreda di Stefana. Zanimljivo, zadnji pogodak u derbiju s Realom Messi je zabio u 36. kolu u sezoni 2017./2018. kada je Barcelona remizirala s kraljevski­m klubom (2:2) na Nou Campu.

Također, vrijedi istaknuti da će Messi danas najvjeroja­tnije izjednačit­i rekord Sergia Ramosa po broju nastupa u najvećem španjolsko­m derbiju. Bit će to Argentinče­v 45. nastup protiv madridskog Reala!

Na kraju, spomenimo i vjerojatne sastave koje najavljuju španjolski mediji.

Real Madrid: Courtois – Militao, Nacho, Mendy – Lucas, Kroos, Casemiro, Valverde, Marcelo – Benzema, Vinicius.

Barcelona: Ter Stegen – Mingueza, Araujo, Lenglet – Dest, De Jong, Busquets, Pedri, Alba – Messi,

• Dembele.

Luka je protiv Barce odigrao 22 utakmice, 16 puta u prvenstvu, četiri u Kupu kralja te dvaput u Superkupu

 ??  ?? ŠPANJOLSKI MEDIJI nagađaju da Luka Modrić neće biti u udarnoj postavi madridskog Reala, a Lionel Messi mogao bi odigrati svoj zadnji El Clasico. Argentinac će ubilježiti 45. nastup u ovom derbiju i izjednačit­i se s Ramosom
ŠPANJOLSKI MEDIJI nagađaju da Luka Modrić neće biti u udarnoj postavi madridskog Reala, a Lionel Messi mogao bi odigrati svoj zadnji El Clasico. Argentinac će ubilježiti 45. nastup u ovom derbiju i izjednačit­i se s Ramosom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia