Večernji list - Hrvatska

Lena Stojković: Bila sam uvjerena da mogu do ovog zlata!

- Dražen Brajdić

Hrvatska tekvondašk­a reprezenta­cija neće se ni s ovog Prvenstva Europe vratiti bez medalje. Već prvog dana četverodne­vnih natjecanja u Sofiji u najlakšoj ženskoj kategoriji (46 kg) medalje se domogla 19-godišnja Splićanka Lena Stojković. U osmini finala Lena je prekidom pobijedila Finkinju Tammilu (22:2), da bi u četvrtfina­lu pobijedila vrlo trofejnu 30-godišnju Turkinju Yildirim (18:8), bivšu europsku prvakinju.

– Pobjeda nad tako trofejnom suparnicom bila je potvrda mojoj uvjerenost­i da mogu otići do kraja. A ja sam na ovo natjecanje došla odlučna da idem po zlato – kazala je ova studentica fizioterap­ije koja je u finalnom bloku pregazila Izraelku Bayech (28:8), da bi u finalu bila bolja i od Ruskinje Medvedeve.

A u toj borbi Lena je početnih 1:6 pretvorila u konačnih 18:10 i tako naplatila ono gorko iskustvo iz Manchester­a 2019. kada je kao 17-godišnjaki­nja u četvrtfina­lu Svjetskog seniorskog prvenstva izgubila “već osvojenu medalju”.

– Mislim da sam protiv Iranke tada vodila s 10, 11 razlike i ja ni danas ne znam koji je bio razlog da sam takvu prednost ispustila. No to mi je bila dobra pouka da u našem sportu nema opuštanja sve dok sudac ne kaže da je kraj.

Trener je vodi od vrtića

Čini se da je ovim zlatom Lena probila psihološku barijeru polufinala. – To ste dobro rekli jer ja sam bila brončana na kadetskom Prvenstvu Europe, potom na juniorskom Svjetskom prvenstvu a treća sam bila i na Olimpijski­m igrama mladih. Ja sam to imala u sebi, samo se trebao dogoditi neki klik u glavi, da sama sebe uvjerim da vrijedim i više od bronce. Zbog protuepide­mijskih okolnosti u kojima se prvenstvo odvija Lena ovo zlato nije uspjela proslaviti kako to svaki sportaš priželjkuj­e.

– Nažalost, niti je bilo navijanja reprezenta­tivnih brončana Izraelka Bayech

Zlatna Hrvatica Lena Stojković (u sredini), srebrna Ruskinja Medvedeva (lijevo) i

kolega s tribina niti onog pobjedničk­og kruga s hrvatskom zastavom. Kada je finale završio, pustila sam suzu, a naslov sam proslavila sa svojom cimericom Kristinom Tomić, koja je bila prvakinja Europe prije dvije godine. Nakon toga zvala sam kući roditelje i brata i s njima, telefonski, podijelila radost. A prva osoba s kojom je podijelila gušt osvajanja europskog zlata bio je njen trener Veljko Laura:

– Šišo je moj trener od mojih početaka, od mojih vrtićkih dana. On me stvorio i bilo je veliko zadovoljst­vo baš s njim podijeliti tu prvu radost.

A što trener kaže za svoju zlatnu štićenicu?

– Osim što je prilično motorična, odnosno okretna, Lena je uvijek imala veliki radni elan pa je uvijek i jako dobro tjelesno pripremlje­na. No jedna medalja dođe i lako ode u zaborav i zato bih rekao da je pred Lenom puno posla, ali i mogućnosti da ovakve domete ponavlja.

Peto zlato za Marjan

A osvajanje medalja stalno ponavljaju članovi Marjana kojem je ovo 29. medalja na velikim svjetskim natjecanji­ma i u cijeloj Hrvatskoj tako trofejnog kluba nema. Uz Anu i Luciju Zaninović te Tonija Kanaeta i Lovru Brečića, Lena Stojković je peta članica kluba koja se okitila naslovom

• najbolje(g) u Europi.

ITF turnir tenisačica u Monastiru, Tunis (15.000 USD), četvrtfina­le:

Za ATP Challenger Split Open II koji počinje u ponedjelja­k

ATLETIKA

Određen je preliminar­ni sastav reprezenta­cije Hrvatske

Kada je finale završio, pustila sam suzu, a naslov sam proslavila sa svojom cimericom Kristinom Tomić, kazala je Lena

Trebala bi nastupiti na Europskom zimskom bacačkom prvenstvu

 ??  ?? KATEGORIJA DO 46 KILOGRAMA
KATEGORIJA DO 46 KILOGRAMA
 ??  ?? SANDRA PERKOVIĆ
SANDRA PERKOVIĆ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia