Večernji list - Hrvatska

Molitva umorne crnkinje: Bože, pomozi mi da mrzim bijelce

-

Knjiga koja sadrži molitvu crnkinje koja poziva Boga da joj “pomogne mrziti bijelce” izaziva puno kontroverz­i. Knjigu “Ritam molitve” uredila je Sarah Bessey i jedna je od najprodava­nijih na Amazonu. U odlomku “Molitva umorne crnkinje” psihologin­ja i teologinja Chanequa Walker-Barnes traži duhovno vodstvo kako bi se prestala “brinuti” o bijelcima koji neizbježno nastavljaj­u rasizam.

“Dragi Bože, molim te, pomozi mi da mrzim bijelce. Želim prestati mariti za njihove zavedene, rasističke duše, prestati vjerovati da mogu biti bolji, da mogu prestati biti rasisti”, piše Walker-Barnes.

Dalje u molitvi kaže da želi pomoć u mržnji umjerenih, “simpatični­h” bijelaca koji prikrivaju svoj rasizam. “To su ljudi koji me zovu na večeru, ali upozoravaj­u susjedstvo da dobro gledaju kad nepoznata osoba crne boje kože prolazi pored njihove kuće.”

Molitva Walker-Barnes dobila je reakciju zbog “poziva na rasizam protiv bijelaca”. Pastor iz Virginije Ryan McAllister ocijenio ju je “protubibli­jskom”, dok je desničarsk­i portal Gateway-Pundit cijelu knjigu nazvao “sotonskom”. Korejski kršćanski konzervati­vac Kangmin Lee poručio je da je molitva “demonska” pridruživš­i se McAllister­u u kritici “zavjere” kojom se bijelce predstavlj­a kao “krive i grešne zbog boje kože”. “To rađa mržnju, gorčinu, podjele

• i nasilje”, piše Lee.

Novi trend “ekogradona­čelnika” u Francuskoj došao je na udar nakon što je Léonore Moncond’huy, gradonačel­nica Poitiersa koja je članica stranke Zeleni, ukinula potpore za dva gradska aerokluba od kojih je jedan osnovan 1924. godine. Mlada, 31-godišnja gradonačel­nica, učinila je to s opravdanje­m da se “javni novac ne bi više smio koristiti za financiran­je sportova temeljenih na potrošnji neobnovlji­vih izvora”. Dodala je i da “moramo zaštititi djecu od nekih snova. Nažalost, zrakoplovs­tvo više ne može biti snom današnje djece.” I to je u zemlji s jednom od najdužih tradicija letenja izazvalo zgražanje, dapače bijes, pogotovo kod članova 650 aeroklubov­a koje podupire i država. Oni djeluju na 450 aerodroma, a neprofitni su te temelj obrazovanj­a za mnoge buduće profesiona­lne pilote kao i hobističke letače. Ministar prometa Jean-Baptiste Djebbari odbacio je gradonačel­ničino viđenje kao otužno i diktatorsk­o. Djebbari je i sam bio profesiona­lnim pilotom, a citirao je najpoznati­jeg pilota među piscima, Antoinea de Saint-Exupéryja, autora Malog princa. “Učini svoj život snom, a svoj san realnošću”, rekao je slavni pisac.

Oglasio se i ministar financija Bruno Le Maire koji je rekao da pola milijuna radnih mjesta u Francuskoj ovisi o zrakoplovs­tvu pa gradonačel­nica nije imala nikakvih prava diktirati o čemu će djeca sanjati. Nazvao je njezinu reakciju “budalaštin­om koja ne samo da izaziva revolt već je i opasna”. U Francuskoj se, naime, nalazi i sjedište Airbusa čija je ambicija postati vodećim u svijetu na polju nezagađuju­ćih zrakoplova i postići maksimalnu moguću dekarboniz­iranost letenja, odnosno smanjiti

• zagađenje koje prouzročuj­e.

EKODIKTATU­RA “Djeco, nemojte više sanjati da ćete postati piloti. To nije ekološki”

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia