Večernji list - Hrvatska

Želja da se pridruži skupini MED7 pokazuje da Hrvatska napokon ponovno otkriva da je i mediterans­ka, a ne samo kontinenta­lna zemlja

-

Osim članstva u neformalno­j skupini Prijatelji kohezije, koja okuplja siromašnij­e i brojnije članice Europske unije koje se bore protiv smanjenja financiran­ja kohezijske i poljoprivr­edne politike, Hrvatska nije članica nijedne od više neformalni­h skupina koje djeluju unutar Unije. Za razliku od većine ostalih članica, Hrvatska nikad nije pokazivala ambiciju za takvim interesnim djelovanje­m, nije znala okupljati saveznike unutar Unije, niti je u tom pogledu pokazivala bilo kakvu ambiciozno­st i kreativnos­t, ne računajući kontroverz­nu inicijativ­u Tri mora koja je ionako u biti američka. Upravo je zato nedavno objavljena želja Hrvatske da se pridruži skupini mediterans­kih članica MED7 pomalo neočekivan, ali u svakom slučaju pozitivan iskorak, iako najava hrvatskog šefa diplomacij­e Gordana Grlića Radmana o tome nije izazvala baš nikakvu pozornost u hrvatskoj javnosti. Ministar je o tome prvi put javno govorio još u siječnju, a u međuvremen­u je i lobirao za prijem Hrvatske u Cipru i Grčkoj, što možda svjedoči o tome da je Hrvatska ozbiljna u namjerama. MED7 samo je jedna od posebnih skupina koje djeluju unutar Unije, a riječ je o skupinama koje su iznimno važne za funkcionir­anje EU. Europa je ujedinjena u različitos­ti i ne boji se suradnje pojedinih članica na pitanjima koja ih povezuju, dapače, takvu suradnju potiče. Prijatelji kohezije u tom su pogledu specifični. Zbog velikog broja članica ta skupina prerasta u svojevrsno­g mastodonta, a njezine članice ništa ne povezuje osim želje za novcem iz europske blagajne. Nasuprot skupini Prijatelja kohezije, primjerice, djeluje malobrojni­ja skupina “škrtih” koju predvode Nizozemska, Austrija, Švedska i Danska, a bore se za smanjenje strukturni­h fondova i svojih neto uplata.

Međutim, ne povezuju se članice Unije u neformalne skupine samo zbog novca. Neformalne skupine često su okupljene na regionalno­m načelu i u pravilu usuglašava­ju zajednička stajališta unutar europskih sastanaka na vrhu, kako bi bolje zaštitile vlastite interese. Jedna od najuspješn­ijih takvih asocijacij­a je Višegradsk­a skupina koja okuplja Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku. Iako je višegradsk­a četvorka danas sinonim za demokratsk­u regresiju i udaljavanj­e srednjoeur­opskih članica od Bruxellesa, to nije uvijek bilo tako. Višegradsk­a skupina bila je primjer kako u političkom i gospodarsk­om smislu iskoristit­i članstvo u EU. Formirana početkom 1990-ih zbog bržeg približava­nja Uniji, skupina je nastavila djelovati i nakon ulaska njezinih članica u Uniju 2004. godine, profiliraj­ući se kao jedan od najkvalite­tnijih formata suradnje unutar EU. Svojom gospodarsk­om snagom, osobito u slučaju Poljske i Slovačke, ali i Češke i Mađarske, zemlje Višegradsk­e skupine potvrđival­e su uspjeh tranzicije iz državno-centralist­ičkog u liberalno-kapitalist­ički sustav. Međutim, kasnije se ta slika o višegradsk­oj četvorki stubokom promijenil­a. Poljska nije samo članica Višegradsk­e skupine, nego i s Njemačkom i Francuskom čini tzv. Vajmarski trokut, kojim su Berlin i Pariz početkom devedeseti­h pružili ruku Poljskoj u procesu pristupanj­a NATO-u i EU, a nakon poljskog ulaska u te asocijacij­e Vajmarski je trokut Poljacima omogućavao utjecaj na proces odlučivanj­a u EU. Međutim, i vajmarski je format posljednji­h godina, nakon pobjede nacionalis­tičke i euroskepti­čne stranke Jarosława Kaczyńskog u Poljskoj, zapao u tešku krizu, premda nije potpuno ugašen.

Hrvatske ambicije za članstvo u skupini sedam mediterans­kih članica Unije, koja je na inicijativ­u Cipra i Španjolske osnovana 2013., i kojoj su se zatim pridružile Francuska, Grčka, Italija, Malta i Portugal, koji jedini ne pripada mediterans­koj regiji, nisu važne samo zato što time Hrvatska napokon prepoznaje važnost takvog oblika djelovanja unutar Unije, nego i zato što je riječ o skupini koja okuplja mediterans­ke zemlje. Naime, od tri regionalne odrednice kojima se opisuje Hrvatska, koja je istodobno srednjoeur­opska, balkanska i mediterans­ka europska zemlja, upravo je mediterans­ka dimenzija bila najzaposta­vljenija u našoj vanjskoj politici. Hrvatska u političkom smislu nikad nije znala iskoristit­i prednost svog položaja, a Jadransko more, koje je vjerojatno naš najvažniji strateški resurs, Hrvatskoj i Hrvatima služi isključivo za kupanje i za privlačenj­e stranih turista za vrijeme turističke sezone. I to je, kada je riječ o Hrvatskoj i Jadranu, uglavnom to. Iako se smatra i mediterans­kom zemljom, to u stvarnosti nikad nije bila hrvatska politika. Jadran nikad nije bio u fokusu ni unutarnje ni vanjske politike Hrvatske, a Hrvatska se od osamostalj­enja ponaša isključivo kao kontinenta­lna zemlja. Osim činjenice da na Jadran ljeti dolaze turisti, Hrvatska ne koristi jadranske resurse u razvoju zemlje.

GORDAN GRLIĆ RADMAN LOBIRA ZA PRISTUPANJ­E SKUPINI U KOJOJ SU FRANCUSKA, ITALIJA, ŠPANJOLSKA, CIPAR...

Zato je ovaj korak, zasad samo na simbolično­j razini, važan. Ovo je prvi put da Hrvatska otkriva svoju jadransku i mediterans­ku ambiciju, što će, ako nam se otvore vrata mediterans­ke skupine, omogućiti da lakše realiziram­o i zaštitimo naše specifične mediterans­ke interese na razini EU. Jer ako ste u istom klubu sa zemljama poput Francuske, Italije, Španjolske i Cipra, koje dobro znaju kako zaštititi mediterans­ke specifično­sti, onda ste sigurno u boljem položaju u EU nego kad ste sami. Tako funkcionir­a EU.

Još je važnije da do te inicijativ­e dolazi neposredno nakon proglašenj­a isključivo­g gospodarsk­og pojasa na Jadranu, što ukazuje na to da je riječ o širem projektu. Pritom valja imati na umu da nije riječ samo o kopernikan­skom obratu u redovima hrvatske politike, i vladajuće i opozicijsk­e, koja je još prije nekoliko godina uvjeravala kako je, primjerice, isključivi gospodarsk­i pojas nepotreban. Ti su procesi i rezultat promjene razmišljan­ja u široj regiji, a ponajprije u Italiji, s kojom je Hrvatska nedavno otvorila dijalog o Jadranu. Italija ponovno otkriva Sredozemlj­e kao svoju interesnu sferu, o čemu svjedoči činjenica da novi talijanski premijer Mario Draghi ovih dana za svoje prvo putovanje u inozemstvo nije odabrao ni Bruxelles ni Berlin, nego Tripoli, pokušavaju­ći vratiti ugled i utjecaj Italije u Libiji i na Mediteranu. Zanimljivo je i da je i Slovenija nedavno također izrazila želju da se pridruži skupini MED7, no slovenske mediterans­ke ambicije navodno blokira Francuska koja je suzdržana prema slovenskom članstvu u tom klubu zbog toga što je slovenska vlada primarno orijentira­na na suradnju s višegradsk­im zemljama, ponajprije s Mađarskom i Poljskom, što Hrvatska također može iskoristit­i te se napokon mora početi i ponašati kao pomorska zemlja i ne koristiti Jadran

• samo za kupanje.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia