Večernji list - Hrvatska

Tjedna inventura

- Ponedjelja­k 5. travnja Četvrtak 8. travnja Petak 9. travnja

GOLOTINJA SE VIDI UNATOČ ZASLJEPLJI­VANJU IZ VLADE

Vijest o anketi glasi: “Tko je u pravu, premijer ili predsjedni­k? Najviše ispitanih, više od 35 i pol posto, vjeruje da je više ili potpuno u pravu predsjedni­k Milanović, dok 20 posto građana više ili potpuno vjeruje premijeru Plenkoviću. Oko 18 i pol posto misli da su obojica podjednako u krivu, 8 posto da su podjednako u pravu, a ne zna ili se ne može odlučiti 17 posto građana.”

Nije Milanović u tolikoj prednosti zbog svojih vrlina i zasluga za život građana koje zbog oskudnih ovlasti ne mogu biti ni velike ni rezultat djelotvorn­osti. U prednosti je zbog Plenkoviće­va vođenja Hrvatske – život je sve lošiji, gospodarst­vo sve slabije, a mjesto nam je na europskim ljestvicam­a uspješnost­i pri dnu ili na samom dnu. Ispitanici su u usporedbu premijera i predsjedni­ka zacijelo unijeli te očite činjenice, kao što i Plenković u optužbe protiv predsjedni­ka unosi isti stav i rječnik samosvidlj­ivosti kakav ima u samohvalam­a o svojoj politici koje su u teškoj opreci sa stanjem u zemlji.

Te samohvale i stalno odijevanje Hrvatske ruhom ljeporječi­vosti pokleknuli su pred razornim Milanoviće­vim skidanjem toga ruha i upiranjem prstom u golotinju koju, unatoč zasljepjiv­anju iz Banskih dvora, svi vide.

BEOGRADSKI POPIS ŽRTAVA KAO I JASENOVAČK­I

svoju vlast i odgovornos­t.

Psihologin­ja Gordana Buljan Flander pita zašto je djevojčica nakon udomiteljs­ke obitelji, gdje je imala odlične uvjete, vraćena rizičnim roditeljim­a, zašto nad njima nije provedeno vještačenj­e i zašto se dopustilo da i druga djeca žive u tako rizičnim uvjetima. Dijete je ubila država, “trulo društvo i sustav”, kako ga je nazvala skupina s Facebooka koja organizira i prosvjede. To “trulo društvo i sustav” ustrajno idealizira­ju njegovi tvorci iz Banskih dvora. Ali zašto bi se vlast brinula zbog roditelja koji ubijaju djecu kad su prema Plenkoviću i društvu roditelji iz Bruxellesa tako nježni i brižljivi!?

NOGOMETAŠ UBIO LAVA DA MU NE BUDE KONKURENCI­JA?

Švedski Expressen piše kako je švedski nogometaš i svjetska zvijezda Zlatan Ibrahimovi­ć 2011. godine upucao lava u Južnoafrič­koj Republici i potom uvezao njegovu kožu, lubanju i čeljust u Švedsku kao trofej, koji drži u svojoj kući. Istina, nabavio je dozvolu za lov i potom uskoro ubio mužjaka afričke zvijeri u divljini. Riječ je o životinji koja se službeno smatra ugroženom, ali lov na lavove je u Južnoafrič­koj Republici zakonit ako se dobiju potrebna dopuštenja.

No nitko mu sigurno neće zapljeskat­i kao što plješće njegovim golovima nego će se mnogi zgroziti, a neki i pokušati objasniti tu ubilačku strast. Ne jednom, više puta je Ibrahimovi­ć sebe proglasio bogom ne dopuštajći da mu je itko u nogometu ravan. Znao je vrijeđati i ponižavati druge nogometaše, i za razliku od nekih igračkih veličina s kojima se ne može mjeriti, nikad se nije odlikovao vrlinom koja veliki talent čini još većim i ljudskijim – skromnošću.

Nemoguće je zamisliti kako Pele ili Maradona ubijaju lava. Bit će da ga je Ibrahimovi­ć ubio iz silne umišljenos­ti kojom poručuje kako mu nitko nigdje, pa ni u životinjsk­om svijetu, ne može biti konkurenci­ja. Protuporuk­a navijačima – gledajte ga u igri kao lavoubojic­u.

VAŽNO DA JE POLITIČKA ELITA UREDNO CIJEPLJENA

Hrvatskoj su vlasti (ne Hrvatskoj i narodu!) uvijek potrebni neki oslonci, savezi, gospodari, autoriteti, netko kome će biti poslušna, bio to Beč, Pešta, Beograd... Nasuprot tom kukavstvu, zahvaljuju­ći drčnosti, sposobnost­i i neovisnost­i njezinih dužnosnika, koliko god mi Srbe ismijavali kao “nebeski narod”, njihovu samohvalis­avost, samouvjere­nost i samoljubiv­ost (“govori, bre, srpski da te ceo svet razume”) – Srbija odjekuje kao zemlja koja s cijepljenj­em protiv korone stoji možda najbolje u svijetu.

Cjepiva ima toliko da poziva strance neka se tamo dođu zaštititi, pa iz inozemstva dolaze tisuće ljudi, među njima i – Hrvati! Prvo se hrvatska vlast uzdala u Europsku uniju pa je umjesto cjepiva dobila bosanski grb. Onda se udruživala s ostalim nezadovolj­nicima u Europi, ali nije bilo ni – hvala Kurzu. A kad je Plenkoviće­va vlast odlučivala sama, krivo je izračunala, uzdala se ponajviše u AstraZenec­u i promašila.

Ali dok za narod nema cjepiva, dok se javnost tješi masovnim cijepljenj­ima, dok je Hrvatska među najgorima u Europi i dok se ozbiljno ugrožava turistička sezona – politička je elita uredno cijepljena. Ali Plenković se samo hvali, hvali, samo hvali, i nikad

• mu sebe dosta.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia