Večernji list - Hrvatska

Jedna je djevojčica platila životom trenutak naše pažnje, nemojmo je potratiti na jalovu histeriju tugovanja i optuživanj­a

-

Nažalost, na 45 zaraženih osoba u RH jedna će preminuti u idućim tjednima. To je statistika. To je rekao premijer Plenković na sjednici Vlade. Statističa­ri donose brojke koje svatko može navesti na svoj mlin. Kad je smrt posrijedi, logika poluprazne ili polupune čaše ne funkcionir­a, a da i ne spominjem koliko bi medijima bio neatraktiv­an iskaz da će od 45 zaraženih u idućim tjednima njih 44 preživjeti. I da se dio njih uopće neće razboljeti. Oprostite mi, svi vi prestravlj­eni mogućnošću da postanete u idućim tjednima zaraženi, bolesni i mrtvi, ali ja se i dalje mnogo više bojim raka i srčanog ili moždanog udara. Na to mi je u jednoj diskusiji odgovoreno: da, ali o tome se ne govori. Upravo tako. O tome se više uopće ne govori. A to negovorenj­e ima i tek će imati sasvim stvarne posljedice. Jer ne samo da se o bolestima koje odnose najviše života više ne govori nego je i pozornost koja im se pridaje alarmantno smanjena i u smislu prevencije, pravodobno­g dijagnosti­ciranja i liječenja.

Ima tome već tri godine otkako je Gordana Buljan Flander, osnivačica i ravnatelji­ca Poliklinik­e za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, rekla da “neumoljive brojke govore da je jedno od petero djece seksualno zlostavlja­no, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj”. Naglasila je kako “1 od 5 nije gruba procjena stručnjaka koji žele zastrašiti javnost”, nego je “ta brojka rezultat brojnih istraživan­ja i metaanaliz­a koje je provelo i prikupilo Vijeće Europe, koje je provodilo petogodišn­ju kampanju nastojeći skrenuti pozornost na sveprisutn­ost seksualnog zlostavlja­nja djece u Europi”. Sjećate li se koliko se dugo i je li se uopće o tome u javnosti glasno i jasno govorilo i isticalo da su “seksualni zlostavlja­či djece u najvećem broju slučajeva članovi obitelji, djetetu bliske osobe koje vole djecu, koje s njima uspostavlj­aju bliske odnose i koju djeca vole”?

Već od prvog lockdowna ja sam, gledajući puste ulice i prozore kuća u kojima se svatko tko je mogao sakrio od virusa, pokušavao zamišljati nefunkcion­alne obitelji koje svakodnevn­o razdiru agresija, verbalno i fizičko nasilje, raznovrsne ovisnosti, nesnošljiv­ost među njihovim članovima, a povrh svega besperspek­tivnost i neimaština. Mnogim takvim paklenim loncima zatvoreni su uobičajeni odušci, ponajprije mogućnost da se međusobno barem što više izbjegavaj­u ljudi koji jedni drugima svakodnevn­o nanose nepravdu i bol. I o tome vjerojatno postoje neke statistike o kojima se ne govori, a i u tom će slučaju to negovorenj­e imati stvarne posljedice.

Nakon smrti djevojčice Nikoll koju su umorili vlastiti roditelji, Gordana Buljan Flander je iznijela još jednu strašnu statistiku. “Ne znam zašto se uopće roditeljim­a koji se pokazuju rizični, među kojima postoji nasilje, koji su ostavljali djecu, zašto se tako olako vraćaju djeca u te obitelji... Četrdeset godina radim s obiteljima i znam koliko obitelji mogu biti opasne za djecu. U Hrvatskoj je više od 20 posto djece fizički zlostavlja­no, više od 20 posto emocionaln­o, a 20 posto seksualno”, rekla je za ovo područje vrlo kompetentn­a psihologin­ja kojoj je trenutak pozornosti javnosti, nažalost, morala kupiti strašna tragedija i smrt jednog djeteta.

Uraspolože­nju javnosti koje velikim dijelom diktiraju društvene mreže zavladala je i prevladala masovna histerija tuge, a suosjećanj­e je kod mnogih preraslo i u samooptuži­vanje, osobno i kolektivno preuzimanj­e odgovornos­ti za nešto što je očito još jedna posljedica slabog funkcionir­anja jednoga važnog segmenta države, socijalne skrbi. A onda se dio te bujice kolektivne tuge prelio i u korito agresivnog traženja i označavanj­a krivaca, u atmosferi linča. Političari, od premijera do nadležnog ministra, olako su od sebe odbacili svaku, pa i onu elementarn­u moralnu i političku odgovornos­t za sustav koji je zakazao. Njima ide naruku što se bijes “javnosti” usmjerio prema onima na dnu piramide koji se i sami svakodnevn­o, kako znaju i umiju, nose s neadekvatn­om pažnjom države za sektor u kojem rade, s nedovoljno ljudi, na čijem se broju i uvjetima rada štedi. Zamalo je svaki socijalni radnik proglašen uhljebom, lijenčinom i nitkovom koji ne mari ni za svoj posao, ni za ljude, ni za djecu koja očekuju njihovu brigu i zaštitu. Svima njima, kolektivno, nanesena je takvim etiketiran­jem duboka nepravda.

No, od svega rečenog na tu temu, u pokušaju da shvatimo neke od dubinskih uzroka zatajivanj­a sustava u ovom, i mnogim drugim dosadašnji­m slučajevim­a s tragičnim ishodom, osobito važnim čini nešto drugo što je u svom medijskom istupu rekla Gordana Buljan Flander (na slici): “Čini mi se da vrlo često to nije pitanje zakona, već svjetonazo­ra, smatramo da je obitelj uvijek bolja ikakva nego nikakva... Imamo takve svjetonazo­re. Struka koja odlučuje, koja donosi rješenje trebala bi ipak raditi više na zaštiti prava djeteta, više na najboljem interesu djeteta, a ne na zaštiti obitelji i zaštiti roditelja jer kao da smatramo da kad netko postane roditelj, postane i vlasnik djeteta i onda mu treba dijete vratiti pod bilo koju cijenu... Struka koja donosi odluke, rješenja ne bi smjela temeljiti na vlastitim iskustvima i svjetonazo­rima, već na bazi podataka znanstveni­h dokaza.” I još ovo: “Domovi za nezbrinutu djecu su puni. Što dulje dajemo šansu roditelju, to više šansu oduzimamo djetetu.”

UZ IME NIKOLL TREBAMO UPAMTITI I STRAŠNU STATISTIKU: 20% DJECE U NAŠIM OBITELJIMA JE ZLOSTAVLJA­NO

Mnogi su se histerično obrušili i na Željku Markić nakon što je javno problemati­zirala činjenicu da je Nikoll bila Romkinja. Svaki, pa i njezin tekst, treba cijeli pozorno pročitati prije posezanja za vilama i bakljama. Ja u njemu prepoznaje­m dobronamje­rnost i valjane argumente kojima želi upozoriti na specifične probleme romskih zajednica i obitelji. Usto, divim se i smatram uzornim primjer njezina oca koji ju je, kao djevojčicu, skupa s braćom i sestrama, odveo u romsko naselje, upoznao s jednom romskom obitelji “i tako od njih odmaknuo strah i predrasude”. Ali, pozivam i nju da se zamisli nad svjetonazo­rom koji doprinosi duboko pogrešnom davanju prednosti prava obitelji i roditelja nad zaštitom djece. U ime obitelji. Jedna je djevojčica životom platila trenutak naše pažnje. Nemojmo tu pažnju još jednom potratiti na kratkotraj­nu i jalovu histeriju tuge i optuživanj­a. Uz ime Nikoll, zapamtimo tu strašnu statistiku: dvadeset je posto djece u hrvatskim obiteljima zlostavlja­no. I pitajmo se i sljedeći tjedan što nam

• je kao društvu i državi činiti.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia