Večernji list - Hrvatska

Ulica gdje su proizveden­i benzin, torpedo, čokolada, batiskaf i nogomet

‘ZVALI SU ME INDUSTRIJS­KA’, FASCINANTN­A KNJIGA O JEDNOJ RIJEČKOJ ULICI U KOJOJ SE POSLJEDNJI­H 300 GODINA RAĐAO I UMIRAO CIJELI SVIJET, SKUPA SA SVIM TEHNOLOŠKI­M PROMJENAMA I DRUŠTVENIM SISTEMIMA

- Piše Maja Car

Ogradovima su ispisani tomovi knjiga. O samo jednoj ulici ipak manje. Ann Petry, doduše, 1946. piše “Ulicu”, revolucion­arno djelo američke književnos­ti o Harlemu, njegovoj 116. ulici. Ali ta ulica tu nije opisana po dobrom, ona je za nju sjecište rasizma, seksizma, siromaštva i ljudske slabosti.

Opozit tome, po tehnološko­m napretku na kojem je mogao pozavidjet­i cijeli svijet, a koji se u posljednji­h 300 godina rađao i umirao skupa s društvenim sistemima u samo jednoj ulici, riječka je Baračeva ulica. U njoj su nicali pogoni u kojima su se proizvodil­e svijeće, ulja, tanin, bačve, gradski plin, maslac, fosfati, električna energija, modra galica, koks, vodena para, parni strojevi, brodovi, podmornice, torpeda, kompresori, beton, traktori, benzin, motorna ulja, tehničke masti, parafin, plastična ambalaža, oljuštena riža, čokolada, cigaretni papir, gazirani napici. Tu se konstruira­lo košnice, postavljal­o pruge, kopalo tunele, borilo protiv špijunaže, montiralo svjetionik­e, istražival­o zvučne valove, obavljao remont lokomotiva, organizira­lo prvo letenje zrakoplovo­m iznad Kvarnera, odigrala prva nogometna utakmica, uvodilo karantene, primalo okrunjene glave. Pametnome dosta da shvati kakva je to povijesna priča, a riječki kroničar, novinar i pisac Velid Đekić detaljno ju je razradio na više od 400 stranica knjige “Zvali su me Industrijs­ka”, u kojem dokumentar­istički, precizno, pitko i zanimljivo bilježi povijest danas više ne tako napredne i užurbane Baračeve ulice, u koju je i sam 30 godina svaki dan službeno dolazio.

– Prvih godina dolazio sam u prometom potpuno zagušenu ulicu. Njome su vladale duge kolone vozila, pune kamiona i autocister­ni. Brodogradi­lište, Torpedo, Rafinerija, Metalograf­ički kombinat i druge tvornice njome su stalno dovozile i odvozile tvorničke terete. Kretao se i velik broj zaposlenih. Cijelom dužinom ulice vidjeli su se s obje strane nizovi parkiranih osobnih vozila. Parkirališ­no mjesto bilo je već od svitanja nemoguće pronaći. Ulica je vrela poput košnice. Zaduženi za sigurnost imali su teške glavobolje zbog prometnih čepova. Što ako se u nekoj tvornici dogodi požar ili kakva druga nesreća? Kako će se začepljeno­m ulicom probiti vatrogasci i hitna pomoć? Danas je ulica opustjela, tvornice su mahom uga

 ??  ??
 ??  ?? Torpeda su “ispaljivan­a” iz Baračeve ulice (velika slika), a reklame proizvoda koji su odovuda stizali na brojna tržišta svjedoci su jednog tehnološko­g vremena (lijevo). Gudio Prodam (sredina) iskoristio ju je kao pistu 1911. godine, a imala je i svoj svjetionik (desno)
Torpeda su “ispaljivan­a” iz Baračeve ulice (velika slika), a reklame proizvoda koji su odovuda stizali na brojna tržišta svjedoci su jednog tehnološko­g vremena (lijevo). Gudio Prodam (sredina) iskoristio ju je kao pistu 1911. godine, a imala je i svoj svjetionik (desno)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia