Večernji list - Hrvatska

Najdugovje­čniji lokalni šerifi Sedam mandata osvojio je čak 21 načelnik, a njih 17 ide i po osmi

Tko su najdugovje­čniji načelnici općina u Hrvatskoj i idu li po nove pobjede?

- Mateja Šobak

Od pamtivijek­a. Ili, ako ćemo preciznije, od 1993., otkako uopće postoje općine, oni su im na čelu. Jedna načelnica i 21 načelnik trenutačno su u sedmom mandatu upravljanj­a, a sedamnaest­ero ih se u ovom času priprema doći do brojke koja simbolizir­a svjetska čuda...

Po dugovječno­sti načelnika općina prednjači Zagrebačka županija, slijede je Zadarska, Splitsko-dalmatinsk­a, Bjelovarsk­o-bilogorska i Osječko-baranjska. Od njih dvadeset i dvoje, čak dvadeset su članovi Hrvatske demokratsk­e zajednice. Da nema do HDZ-a, ako se želi pustiti korijenje, jasno je i u klasi načelnika koji već broje šesti mandat u nekoj od općina. Petnaest ih je iz redova HDZ-a. “Uljezi” su u oba tabora po dva HSS-ovca i dva IDS-ovca.

Na čelu Jarmine 28 godina!

Mogli bismo još o statistici, pa spomenuti Andriju Draganića koji je već 28 godina prvi čovjek Jarmine, općine koja se sastoji od jednog jedinog naselja. Pogađate, Jarmine. Ili Davora Lončara iz Poličnika, nedaleko od Islama Grčkog i Islama Latinskog. Ali krenut ćemo na konkretno, na otkrivanje tajne sedmog mandata. Raspitali smo se izravno kod onih koji je znaju.

– Rad, red i stega – otkriva nam svoj recept Dinko Bošnjak, načelnik Općine Hrvace u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji. Najvažnije je, kaže, znati da radno vrijeme ne postoji. I kad ono možda službeno završi, načelnik je i dalje na raspolagan­ju svojim ljudima.

– U malim sredinama stalno se nešto događa. Infrastruk­tura, vrtići, odvodnja... – nabraja nam Bošnjak, a mi pitamo ne postoje li poduzeća koja se time bave.

– Postoje, naravno, odgovara nam. – Ali poznato je da su načelnici nešto kao komunalni redari. Kako?

– Oni koji imaju velike prorastava,

čune mogu i biti veliki. Mi, hvala Bogu, projekte koje obećamo i napravimo, a kako sam ovdje od 1993., s ljudima sam i prijatelj. Stvori se ta težina, dobar odnos među svima – kaže načelnik općine s nešto više od četiri tisuće stanovnika.

Idete li i po osmi mandat? – Dobio sam potporu. Još jedan ću odraditi pa onda mirovina! Mislim da sam je zaslužio – kaže Dinko Bošnjak. Sretno onda na izborima, dodajemo...

– Ma ne sumnjam ja – pozdravio je za kraj načelnik Hrvaca.

A je li vrijeme za taj osmi mandat, još nije odlučila najdugovje­čnija hrvatska načelnica Marica Jančić. Kaže da nije lako voditi Mariju Goricu, odnosno njenih 2300 stanovnika u Zagrebačko­j županiji, a ključan je – predan rad s ljudima. Kako ste dogurali do sedam mandata?

– Morate živjeti za druge, ne ostaviti mještane po strani, slušati malog čovjeka, a malen i biti

– otkriva Marica Jančić.

Dodaje i da je tijekom svih mandata ostala ista.

– Ne po godinama, naravno, ali po ponašanju svakako. Nisam nikome odmogla, nisam se pravila važna. Ako brzo poletiš, brzo i padneš – kaže nam načelnica Marije Gorice pa ističe da se u općini napravilo puno, “bez obzira na proračun”. Muče je fondovi EU, iako u njima vidi i priliku za bolje.

– Prije smo mogli za određeni projekt dobiti 60-80 posto sredsad samo 40-50 posto – kaže Jančić, a mi pitamo zašto.

– Porastao nam je indeks razvijenos­ti...

Pa to i nije loše. Nego, imate li još onog magarca kojeg smo upoznali prije desetak godina u priči o “Klubu 5+” o načelnicim­a s pet i više mandata.

– Nije magarac, poni je... Ali dobro je, još je živ! – veselo nam objašnjava Marica Jančić.

Vasilić vodi Krk od 1993.

A kad smo već kod “Kluba 5+”, zovemo i čovjeka koji ga je 2011. pokrenuo. Božidar Škrinjarić načelnik je Općine Pokupsko u Zagrebačko­j županiji. Prvo pitanje: prati li stanje s mandatima?

– Klub sam osnovao s ciljem suradnje i lijepo je to krenulo. Ali, nažalost, ne sastajemo se. To nikako ne znači da međusobno ne kontaktira­mo, čujem se često i s onima koji su ostali, a i s onima koji su otišli – kaže nam Škrinjarić, koji će još jednom po glasove svojih 2200 sumještana. Hoće li izbori u svibnju proći “glatko”?

– A nikad se ne zna... Uvijek kažem da treba govoriti malo, a raditi puno. Time se mislim voditi i dalje. Generacije koje su sad odrasle traže drukčije stvari od onih koje su bile prije pa nam trećina proračuna sad ide na mlade, želimo im udovoljiti – kaže Škrinjarić, koji baš “za mlade” planira i uvođenje širokopoja­snog interneta.

A planove imaju i najdugovje­čniji hrvatski gradonačel­nici. Predvodi ih Darijo Vasilić (PGS) iz Krka, koji je na vrh grada došao 1993., kao 27-godišnjak. Ivo Mihaljević (HDZ) na čelu je Opuzena 24 godine, a tek 365 dana manje Grubišno Polje vodi Zlatko Mađeruh (HDZ). Dinko Pirak iz Čazme, koji ove godine slavi 22. gradonačel­ničku godišnjicu, izašao je iz HSS-a i po novi će mandat kao nezavisni, dok je Vojko Obersnel (SDP), koji je gradonačel­nik 21 godinu, odavno najavio odlazak s čela Rijeke. Po ravno dva desetljeća broje i Ivan Hanžek (SDP) iz Zaboka te Klaudio Vitasović (IDS)

• iz Vodnjana.

 ??  ?? VOLE IH SUMJEŠTANI Dinko Bošnjak vodi Hrvace od 1993., Marica Janičić još razmišlja o 8. mandatu u Mariji Gorici, a na izbore u Pokupskom ide Božidar Škrinjarić; Andrija Draganić već je 28 godina na čelu Jarmine; rekorderi među gradonačel­nicima su Darijo Vasilić u gradu Krku i Ivo Mihaljević iz Opuzena
VOLE IH SUMJEŠTANI Dinko Bošnjak vodi Hrvace od 1993., Marica Janičić još razmišlja o 8. mandatu u Mariji Gorici, a na izbore u Pokupskom ide Božidar Škrinjarić; Andrija Draganić već je 28 godina na čelu Jarmine; rekorderi među gradonačel­nicima su Darijo Vasilić u gradu Krku i Ivo Mihaljević iz Opuzena
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia