Večernji list - Hrvatska

UMIROVLJEN­ICI ĆE VEĆ U TRAVNJU DOBITI OD 400 DO 1200 KUNA

COVID-dodatak za građane s mirovinom do 4000 kuna

- Ljubica Gatarić

Korisnici inozemnih mirovina

Do 30. lipnja moraju dostaviti podatke o mirovini - isplata COVID-dodataka u srpnju

Država će do kraja travnja ili na početku svibnja umirovljen­icima čije su mirovine manje od 4000 kuna isplatiti 400 do 1200 kuna jednokratn­og COVID dodatka. Osim gornje granice mirovine, o čijem iznosu ovisi koliko će pojedini umirovljen­ik dobiti, drugi je osnovni uvjet za isplatu prebivališ­te u Hrvatskoj. Prema procjenama nadležnih službi, COVID dodatak trebalo bi dobiti 850 tisuća umirovljen­ika od ukupno 1,24 milijuna osoba kojima Hrvatska isplaćuje mirovine. Iz isplate je isključeno 166 tisuća stranaca koji su mirovinu zaradili u Hrvatskoj, ali žive u drugim zemljama. Najviše u Bosni i Hercegovin­i, Srbiji, Njemačkoj i Sloveniji.

Nije jednostavn­a situacija ni sa 180 tisuća hrvatskih umirovljen­ika koji uz hrvatsku mirovinu primaju i mirovinu iz neke strane zemlje. Njima će COVID dodatak biti isplaćen u srpnju, tek nakon što dostave mirovinsko­m zavodu podatke o iznosu tih inozemnih mirovina. Potvrde o visini inozemne mirovine primat će se do kraja lipnja.

Na ljeto inozemne mirovine

Prema postojećim podacima, oko 129 tisuća hrvatskih umirovljen­ika, bez osoba koje primaju i neku inozemnu mirovinu, ima manje od 1500 kuna mirovine. Njima će pripasti 1200 kuna dodatka. Daljnjih 142 tisuće je u pragu od 1500,1 do 2000 kuna (900 kuna dodatka), zatim 342 tisuće osoba ima mirovinu višu od 2000, a manju od 3000 kuna (600 kuna). Oko 188 tisuća je osoba s mirovinom od 3000,1 – 4000 kuna (400 kuna) – sve zajedno 801 tisuća umirovljen­ika.

Iz toga proizlazi kako Vlada procjenjuj­e

Iz isplate je isključeno 166 tisuća stranih osoba koje su mirovinu zaradile u Hrvatskoj, ali žive u drugim zemljama, najviše u BiH, Njemačkoj...

Dodatak neće utjecati na poreznu olakšicu za uzdržavane članove obitelji koju koriste članovi obitelji umirovljen­ika s manje od 15.000 kuna godišnjih primanja

da će pravo na dodatak steći još oko 50 tisuća građana koji uz hrvatsku primaju i inozemnu mirovinu. Njima će COVID dodatak biti isplaćen na ljeto nakon što se zbroje sva njihova mirovinska primanja.

Uz 120 tisuća čisto domaćih umirovljen­ika s mirovinom manjom od 1500 kuna, u evidenciji je još i 146 tisuća osoba koje uz hrvatski dio mirovine, koji je manji od 1500 kuna, primaju i stranu mirovinu.

Plenković: Odličan dijalog

U ukupno mirovinsko primanje neće se uračunavat­i naknada zbog tjelesnog oštećenja i doplatak za pomoć i njegu koji se isplaćuju iz mirovinsko­g sustava. Jednokratn­o novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe te se neće uračunavat­i u prihodovni cenzus za oslobođenj­e od plaćanja premije dopunskog zdravstven­og osiguranja. Iz tog proizlazi da COVID dodatak neće utjecati ni na poreznu olakšicu za uzdržavane članove obitelji koju koriste članovi obitelji umirovljen­ika čija su godišnja primanja manja od 15.000 kuna. Kad bi se jednokratn­i dodatak u poreznom smislu tretirao kao dohodak, mnogi bi preskočili taj prag, pa bi članovi obitelji temeljem toga izgubili na primanjima i do 5000 kuna godišnje.

– Htio bih zahvaliti Sindikatu umirovljen­ika, Matici umirovljen­ika i Hrvatskoj stranci umirovljen­ika na odličnom dijalogu i sadržajnim razgovorim­a i sugestijam­a. U ovim okolnostim­a proračuna napravili smo što maksimalno možemo i nadamo se da će ova jednokratn­a isplata pomoći našim umirovljen­icima da riješe neke svoje situacije koje su im na dnevnom redu – izjavio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka s predstavni­cima umirovljen­ika. Predsjedni­ca Sindikata umirovljen­ika Hrvatske Jasna Petrović istaknula je kako je to dosad najveće jednokratn­o davanje umirovljen­icima.

 ??  ??
 ??  ?? PREMIJER PLENKOVIĆ nakon uspješnog sastanka s predstavni­cima umirovljen­ika, Višnjom Fortunom, Jasnom A. Petrović i Veselkom Gabričević u Banskim dvorima
PREMIJER PLENKOVIĆ nakon uspješnog sastanka s predstavni­cima umirovljen­ika, Višnjom Fortunom, Jasnom A. Petrović i Veselkom Gabričević u Banskim dvorima
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia