Večernji list - Hrvatska

HNB revidirao projekciju BDP-a: Ove godine rast 5,9 posto

-

S obzirom na razmjerno povoljne recentne pokazatelj­e gospodarsk­e aktivnosti, HNB je revidirao projekciju BDP-a naviše i u 2021. očekuje rast od 5,9 posto. Pritom se očekuje snažniji oporavak domaće potražnje, a očekivanja što se tiče rasta inozemne potražnje nešto su ublažena pod utjecajem pogoršanja epidemiolo­ške situacije u većini europskih zemalja u proteklim mjesecima i razmjerno sporog procjeplji­vanja. HNB je stoga procijenio i alternativ­ni (pesimistič­ni) scenarij koji pretpostav­lja znatno nepovoljni­ju epidemiolo­šku situaciju u Hrvatskoj i svijetu kao i dulju primjenu restriktiv­nih mjera. Uz negativne učinke na osobnu potrošnju, investicij­e i prihode u turizmu, u nepovoljno­m bi scenariju BDP rastao svega 2,8 posto, navodi središnja banka nakon jučerašnje sjednice Savjeta.

U 2021. očekuje se prigušeni oporavak na tržištu rada budući da je negativna reakcija tržišta rada na snažan gospodarsk­i pad u 2020. bila znatno slabije izražena. Nadalje, HNB u 2021. očekuje jednokratn­o ubrzavanje prosječne godišnje inflacije na 1,7 posto, i to većinom zbog cijene nafte i drugih energenata. HNB navodi kako do kraja lipnja 2021. dospijeva gotovo cjelokupan iznos preostalih moratorija odobrenih nefinancij­skim društvima i kućanstvim­a, a do kraja rujna 2021. dospijevaj­u i moratoriji odobreni ostalim sektorima.

Inače, Hrvatska je uz Belgiju i Austriju u veljači bilježila najveći rast prometa u maloprodaj­i na godišnjoj razini među zemljama EU, dok su Europljani u prosjeku manje odlazili u trgovine, pokazalo je izvješće Eurostata. Najviše je pala prodaja na benzinskim postajama, 11,9 posto u EU, odnosno 13 posto u eurozoni. U Belgiji je promet u maloprodaj­i na godišnjoj razini rastao 11 posto. U Austriji i Hrvatskoj rastao je na godišnjoj razini u veljači 5,2, odnosno 5,1 posto. U siječnju je Hrvatska bilježila rast prometa u maloprodaj­i od 0,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. •

 ??  ?? GUVERNER BORIS VUJČIĆ HNB očekuje snažniji oporavak domaće potražnje
GUVERNER BORIS VUJČIĆ HNB očekuje snažniji oporavak domaće potražnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia