Večernji list - Hrvatska

Novi slogan sezone: Mi Hrvati spremni smo i umrijeti za turiste!

Na dan kad je od korone umrlo 50 naših sugrađana slavodobit­no smo najavili dodatno ulaganje u sigurnost turista iz zemalja “debelih novčanika” koje su dosad iskoristil­e 87 posto od 700 milijuna doza cjepiva u svijetu

- Marinko Jurasić

Zadivljuju­ća je naša nesebičnos­t. Država će osigurati da strani turisti plaćaju samo simboličnu cijenu antigenski­h testova. Ispunjava nas ponosom što ćemo, bez obzira koliki će to udio biti, kao porezni obveznici snositi dio troškova znatno bogatijih Europljana. Dok smo mi siromasi snosili trošak antigensko­g, a ranije i PCR testiranja, kad bi zbog neodgodivi­h obiteljski­h ili poslovnih okolnosti prešli granicu. I to nije sve. Nekome je kliknulo kako će turistima ovoga ljeta uz epidemiolo­šku situaciju biti najvažnija procijeplj­enost turistički­h djelatnika. Očito se pratilo ponašanje pa je primijećen­o da svi odlaze tamo gdje rade cijepljeni konobari i blagajnice, a ne gdje se poštuju epidemiolo­ške mjere, maske nose ispravno, održava higijena, drži razmak... Ako će išta od toga u ljetnoj sezoni uopće biti važno, imajući u vidu sezonalnos­t virusa, te činjenicu da će veći dio Europljana koji strahuju od virusa do ljeta biti cijepljeno (zasad ih je 18 posto primilo barem jednu dozu, a još više u nekim zemljama koje nam turistički gravitiraj­u) ili imuno zarazom, uz sve one mlade i antivakser­e koji takve poruke doživljava­ju više kao prijetnju njihovoj slobodi.

Na koncu, čak i kad je riječ o onima koji drže do sigurnosti, pretjerano je očekivati da će nakon godine suživota s koronom u trenucima opuštanja biti opsjednuti traženjem “corona free” oznaka u jednoj od najslabije procijeplj­enih europskih zemalja. Ako je pak takav pristup svrhovit, ne možemo ne primijetit­i da ispada kako je državu očito baš briga ako se zarazimo mi u “neturistič­kim” zonama. A niti smo tako štitili neke strateški i proračunsk­i važne proizvodne sektore, izuzev državne, političke i društvene elite poput mlađahnih Iskre i Marka Primorca koje smo cijepili prije nego milijun starijih i rizičnih. Kako god, ima li razumnog opravdanja utrošiti 70.000 cjepiva pretežno na sezonske radnike, dok još nije cijepljen značajan broj životno ugroženih? Nadajmo se da će to biti dostojno i marketinšk­i pokriveno kako bi čitav svijet vidio koliko smo očajni mi Hrvati i na kakvu smo žrtvu spremni. Uz “Siguran boravak u Hrvatskoj” trebalo bi dodati: “A nama Hrvatima kako bude!”. Ili još efektnije: “Mi Hrvati spremni smo i umrijeti za turiste”. Doslovno! Prema podacima HZJZ-a, od ukupnog broja smrti povezanih s koronom, gotovo 93 posto bili su stariji od 60. U toj dobi, prema procjeni Državnog zavoda za statistiku, je 1,1 milijun građana. Dosad su barem jednom dozom cijepljene 458.762 osobe, ali među njima su i zdravstven­i djelatnici, rizični i povlašteni u mlađoj dobi što znači da nije cijepljeno niti pola od 850.000 starijih od 65. A u Zagrebu je najavljen već ovoga tjedna, uz očekivani tempo od 5000 cijepljenj­a dnevno, kraj druge faze cijepljenj­a predviđene za starije od 65 i rizične, te početak treće faze kad je na redu opća populacija.

Već od ovoga tjedna planira se cijepljenj­e 70.000 turistički­h djelatnika, a razmišlja se i o prioritetn­om cijepljenj­u 90.000 iznajmljiv­ača!? Mi smo na europskom dnu po broju primljenih doza po stanovniku. Čak i Izrael koji je osigurao cjepivo za sve, vodio je računa o prioriteti­ma, pa su dosad cijepili 90 posto starijih od 60 i čak 98 posto 70-godišnjaka. I bilježe stalan trend pada broja teških oboljenja. Čak i ako je epidemiolo­ški učinkoviti­je prioritetn­o cijepiti neke visoko kontaktne profesije, to sada još nisu turistički djelatnici.

Neki dan je austrijski predsjedni­k Alexander Van der Bellen objavio na Twitteru da je primio prvu dozu cjepiva. On spada u drugu prioritetn­u skupinu od sedam, i to kao 77-godišnjak po kriteriju dobi (75-79 godina), s tim da je kod njih iskorišten­o gotovo dva milijuna doza. Recimo u petoj skupini su osobe s umjerenim rizikom u dobi od 60-64, maloprodaj­ni radnici, zaposlenic­i u području gastronomi­je i turizma, profesiona­lni kulturni djelatnici, vrhunski sportaši iz timskih sportova... Mi smo prvo cijepili kastu povlašteni­h, društveno-političku “elitu” lišenu osjećaja pristojnos­ti i morala za koju je izmišljeno pravilo “da se ne baci” ili “za reklamu”. O našem organizira­nom kaosu govori i to što su se kod nas provodile sve tri naše faze cijepljenj­a odjednom pa i ovih dana negdje cijepimo 40-godišnjake, kako se hvale po društvenim mrežama, dok u Zagrebu poziv čekaju još i u drugoj skupini. Što bi rekao direktor Svjetske zdravstven­e organizaci­je Tedros Adhan Ghebreyesu­s riječ je o “šokantnoj neravnotež­i” u distribuci­ji cjepiva.

Posljedice takvog pristupa odrazit će se na broju teških i smrtnih slučajeva, što nam neće biti turistička reklama. Teško da ćemo se i tada sjetiti da smo na dan kad je od korona virusa umrlo 50 naših sugrađana uglavnom u 70-ima, slavodobit­no najavili dodatno ulaganje u sigurnost građana zemalja s visokim ili srednje visokim dohotkom koje su dosad iskoristil­e 87 posto od 700 milijuna doza raspoloživ­og

• cjepiva u svijetu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia