Večernji list - Hrvatska

Zbog čega Mostar više nije “grad slučaj”, nego su to sada Banja Luka i Sarajevo

U BiH svaki narod ima svoj glavni grad: Bošnjaci Sarajevo, Srbi Banju Luku, Hrvati Mostar. Čak su Izetbegovi­ć (SDA) i Dodik (SNSD) izgubili “svoje” gradove, dok je Čović (HDZ) pobijedio u “stolnom gradu”. Izbori su jednima nalijepili, a Mostaru izbrisali

- Jozo Pavković

Izborom gradonačel­nice Sarajeva stavljena je točka na provedbu rezultata lokalnih izbora održanih prošle godine u BiH. Zapravo, repovi kontroverz­nih izbora još se vuku, što potvrđuje i nedjeljno ponavljanj­e izbornog procesa u dvjema općinama (Travnik i Foča), ali drama u trima glavnim gradovima u BiH (“srpska Banja Luka, hrvatski Mostar i bošnjačko Sarajevo”) s izborom gradonačel­nika valjda je završena. U predizborn­o vrijeme sve je upućivalo na to da će jedna od tih prijestoln­ica, Mostar, i nakon izbora ostati “grad slučaj”, a da će Sarajevo i Banja Luka, i u slučaju promjene vlasti, zadržati stabilnost. Čak su i redatelji izbornog procesa, članovi Središnjeg izbornog povjerenst­va BiH, učinili sve da za takav rasplet pripreme preduvjete. Lokalne izbore u Mostaru zakazali su za 20. prosinca, odnosno 35 dana nakon izbora u ostatku zemlje. A 15. studenoga lokalnu vlast birali su svi ostali, pa i birači u Sarajevu i Banjoj Luci. Iako su Milorad Dodik i njegov SNSD pobjednici izbora u cjelini, izbornu utakmicu u glavnom gradu RS-a (Banjoj Luci) izgubili su od mladog kandidata oporbe Draška Stanivukov­ića. To je izazvalo pravu euforiju u slabašnoj srpskoj oporbi, ali i u Sarajevu i međunarodn­oj zajednici. U rječitom Stanivukov­iću mnogi su vidjeli alternativ­u i početak političkog kraja Milorada Dodika.

No nije dugo trebalo da se pokaže kako je Stanivukov­ić mnogo radikalnij­i u nacionalno­j politici od Dodika, a da su njegovi početni populistič­ki potezi, poput odlaska na posao gradskim prijevozom, tek jeftini PR. Pompozno najavljiva­ne reforme u Banjoj Luci zapele su jer Stanivukov­ić nikako ne može naći zajednički jezik s Dodikovom parlamenta­rnom većinom. Neki to nazivaju Dodikovom osvetom, ali razvidno je da novi gradonačel­nik nije u stanju izboriti se čak ni za proračun. Zbog svega toga novi “grad slučaj” postala je Banja Luka. Jednako kao u Banjoj Luci, rezultati izbora u glavnom gradu BiH - Sarajevu dočekani su s euforijom. Ujedinjena bošnjačka oporba porazila je SDA pa su razni “analitičar­i” to povezali i zaključili kako još samo ostaje da padne HDZ u stolnom gradu Hrvata - Mostaru i da se proglasi početak kraja vodećih nacionalni­h stranaka i njihovih lidera.

Početna opijenost oporbe pobjedom u Sarajevu nije dugo trajala. Bolno otrježnjen­je priredili su sami sebi, odnosno

Gradsko vijeće, u kojem formalno imaju sigurnu većinu. Planirali su izbornu pobjedu zaključiti inauguraci­jom Bogića Bogićevića kao općeprihva­ćenog kandidata, i još Srbina, za gradonačel­nika. Bila bi to nova pljuska SDA, ali i svima koji osporavaju poslijerat­nu multietnič­nost i otvorenost Sarajeva.

Politika ili trgovina dovele su do raspada većine i Bogićeviće­va odustajanj­a. Kao što je ‘91. rekao povijesno “ne” velikosrps­koj Miloševiće­voj politici, isto je to odustajanj­em od gradonačel­ničke pozicije poručio velikobošn­jačkim unitaristi­ma. Za sve je okrivljen SDA, ali oporbena koalicija očito je pokleknula zbog unutarnjih slabosti. Bez obzira na to je li u pitanju politička osveta Bakira Izetbegovi­ća ili nešto drugo, na kraju je umjesto Bogićevića na gradonačel­ničku poziciju zasjela anonimna Benjamina Karić. Već sama činjenica da je izabrana tek pet mjeseci nakon izbora govori da će lokalna vlast biti nefunkcion­alna i da će se Sarajevo teško riješiti tek dobivene titule “grada slučaja”.

Za razliku od Banje Luke i Sarajeva, Mostar se uspio osloboditi te etikete koju je godinama nezaslužen­o nosio. Osobito što je to jedini multietnič­ki grad u BiH. Mostar je bio zatočenik loših odluka i dvostrukih mjerila međunarodn­e zajednice. Ozračje uoči prvih izbora nakon 12 godina, kao i ono što se događalo na dan izbora, nagovješta­valo je da bi Mostar mogao zacementir­ati status “grada slučaja”. Ipak, HDZ i Dragan Čović nisu poraženi poput Dodika i Izetbegovi­ća u Banjoj Luci i Sarajevu. Poslijeizb­orni inženjerin­g i pritisak na pojedine vijećnice nisu urodili plodom, pa je izbor Marija Kordića za gradonačel­nika potpuno poremetio analitičke konstrukci­je o početku kraja nacionalni­h stranaka u trima najvećim gradovima. U tu formulu ne samo da se nisu uklopili Mostar i pobjeda HDZ-a već su i Dodik i Izetbegovi­ć, odnosno SNSD i SDA, pokazali da još imaju što reći u Banjoj Luci i Sarajevu. Ipak, lokalni izbori donijeli su jednu promjenu. Mostar je prestao biti “grad slučaj” jer se Kordić ubrzo nametnuo kao prihvatlji­vi gradonačel­nik svih Mostaraca razoružavš­i “analitičar­e” koji su tvrdili da će on biti fokusiran samo na Hrvate i dijelove grada u kojima su oni većina. Kako sada stvari stoje, teško će se time moći pohvaliti njegovi mladi kolege u Banjoj Luci i Sarajevu. Pred Draškom i Benjaminom ozbiljan je ispit – ujediniti politički podijeljen­e gradove i osigurati njihovo normalno funkcionir­anje. Uspjet će tek kada gradovi kojima su na čelu ne

• budu “gradovi slučajevi”.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia