Večernji list - Hrvatska

Valjda će s obnovom u Medvedski breg napokon stići i bus i kanalizaci­ja

Stanovnici­ma naselja u epicentru potresa razrušene kuće glavni su problem, ali ne i jedini

- Hana Ivković

Naselje je to koje je među najgore pogođenima u potresu prije nešto više od godinu dana, a poznati su i njegovi problemi s obnovom, kao i činjenica da je tek nekolicina kuća potpuno razorenih u udaru na kraju i srušena, a na to čeka njih barem petnaestak. I gotovo da nema političara, kažu u Medvedskom­e bregu, koji ih u tih godinu dana nije obišao, posebice otkako je počela kampanja pa su im i kandidati za gradonačel­ničku funkciju česti gosti. I navikli su se stanovnici, gotovo svi iz široke obitelji Šušković, na neprestane posjete poznatih lica, ali takav publicitet, ističu, nije im puno pomogao. Pola se naselja zbog štete na domovima moralo preseliti k prijatelji­ma, susjedima i članovima obitelji, a oni koji nemaju kamo, i dalje život riskiraju spavanjem u kućama sa žutim i crvenim naljepnica­ma.

Obećali su nam još 2015.

– Sve kaj smo u međuvremen­u napravili, napravili smo sami – kaže Mario Šušković, jedan od stanovnika naselja u Gornjoj Dubravi, smještenog­a između Čučerja i Markuševeč­ke Trnave.

No, dodaju, također su se navikli oslanjati sami na sebe jer to čine već desetljeći­ma budući da nije šteta od potresa jedini problem s kojim se moraju boriti. Sami su si, govori nam susjed Štef Šušković, šezdesetih godina prošloga stoljeća samodoprin­osom financiral­i gradnju vodovoda, a platili su si i javnu rasvjetu jer je do koju godinu unatrag nisu imali. Mario Šušković iz svog je novčanika usto “iskeširao” za materijal koji je poslužio za gradnju društvenog doma u naselju, a kako bi se djeca mogla negdje igrati, stanovnici su pronašli stare sprave za igranje i vježbanje pa na parceli koju Šezdesetih su financiral­i gradnju mreže, a do tada su koristili bunare i kišnicu

Peticijom smo tražili uvođenje ZET-ove linije, koja je došla u ovaj kraj, no ne i do nas, govore ljudi čiji su domovi u udaru pretrpjeli veliku štetu, a osjećaju se, ističu, kao zadnja rupa na svirali grupa njih ima u zajedničko­m vlasništvu uredili i igralište.

Ipak, domeću, postoje problemi koje ne mogu sami riješiti, a koji ih muče već desetljeći­ma. Poput nedostatka kanalizaci­je, koja u njihovo naselje treba stići već dugi niz godina. Još u siječnju 2015. na kvartovsko­j tribini Večernjega lista do kraja godine obećana im je izgradnja kanalizaci­jskog sustava, no do danas se po tom pitanju nije pokrenulo baš ništa.

– Kažu nam da nismo na listi prioriteta, a mi i dalje dobivamo račune u kojima plaćamo slivne vode i komunalne doprinose. Ozbiljno razmišljam da pokrenem tužbu i zatražim natrag sav novac koji sam u tu svrhu dao u posljednji­h 20 godina. I nitko od političara koji je bio kod nas u posjetu nije se o tome raspitivao. Normalno da se osjećamo zapostavlj­eno, kao da smo zadnja rupa na svirali – ogorčeno kaže Štef Šušković.

Osjeća se on, kao i svi njegovi susjedi, napominje, prevareno i zbog nedostatka javnog prijevoza koji im je također obećan, no isto ga tako do danas nisu dobili. Krenula je, doduše, prije mjesec i pol dana nova ZET-ova autobusna linija 239 koja preko Slanovečke ceste spaja Dankovec i Markuševeč­ku Trnavu, no njih je zaobišla iako su upravo stanovnici Medvedskog brega bili ti koji su peticijom tražili da se uspostavi.

– Na kraju su bus dobili svi osim nas. Kažu nam da minibus ne može proći uskom cestom do nas. Ali to nije istina jer, ako može doći kamion od petnaest tona da mi doveze građevinsk­i materijal, valjda može i jedan mali autobus – ljutit je Stjepan Šušković.

Hoće li Medvedski breg zajedno sa sanacijom štete, odnosno obnovom nakon potresa dobiti i novu kanalizaci­ju, kao i što se dogodilo s obećanom autobusnom linijom, upitali smo Damira Oniška, predsjedni­ka Vijeća gradske četvrti Gornja Dubrava. A on nam pak kaže da je, što se tiče prvog pitanja, građevinsk­a dozvola izdana, odabran je i izvođač te su radovi trebali početi, no onda je račune pomrsio potres.

Uvjet: jednosmjer­ni promet

– Nismo htjeli kopati tlo ljudima koji su prošli kroz toliko stresa i kojima su kuće već ionako u ovako očajnom stanju. No imali smo nedavno razgovor s Vodoopskrb­om i odvodnjom te se planira krenuti s vađenjem vodovodnih cijevi da bi se ispod mogle staviti one kanalizaci­jske – objašnjava Oniško.

No s idejom busa, napominje, stanovnici Medvedskog brega ipak se, barem zasad, moraju oprostiti.

– Imali smo tri različita komisijska očevida i utvrdili da jednostavn­o ne postoje prometno-tehnički uvjeti poput dovoljne širine ceste i nogostupa. Autobusna linija može se uvesti, dakle, tek nakon što se ili proširi prometnica ili uvede jednosmjer­ni promet – kaže Oniško.

Slično su nam potvrdili u ZET-u pa objasnili da prijevoz prema Medvedskom bregu imaju u planu, i to tako da budući autobus sa Slanovečke ceste skrene u naselje, gdje bi se polukružno okrenuo i nastavio prema ulici Trstenik u Čučerju.

– Za uspostavu autobusne linije u određenim ulicama, zbog uskog kolnika, potrebno je uvesti jednosmjer­nu regulaciju prometa

• – ističu usto u ZET-u.

 ??  ?? OGORČENI ŠUŠKOVIĆI
OGORČENI ŠUŠKOVIĆI
 ??  ?? VODU SMO SI SAMI DOVELI
VODU SMO SI SAMI DOVELI
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SVE IDE SPORO
Radi se u vlastitom aranžmanu, a česti obilasci političara, kažu, nisu im od neke koristi
SVE IDE SPORO Radi se u vlastitom aranžmanu, a česti obilasci političara, kažu, nisu im od neke koristi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia