Večernji list - Hrvatska

Investicij­e veće od 100 milijuna eura poboljšale su naše usluge korisnicim­a

Ivan Čulo, predsjedni­k uprave Hrvatske pošte o transforma­ciji poslovanja

- Darko Bičak /Poslovni dnevnik

Hrvatska pošta u proteklih je nekoliko godina doživjela velike promjene, od otvaranja modernog distribuci­jskog centra u Velikoj Gorici preko dovođenja bankarskih usluga na gotovo svaki poštanski šalter u zemlji do ekskluzivn­og ugovora s Amazonom kao i drugim globalnim trgovačkim platformam­a. Kako je tekla transforma­cija poslovanja, što u Pošti očekuju od nje te kakvi su im planovi za budućnost, govori Ivan Čulo, predsjedni­k Uprave Hrvatske pošte.

Ekskluzivn­a suradnja Hrvatske pošte i Amazona odjeknula je i izvan hrvatskih granica. Jesu li ispunjenja vaša očekivanja?

Prošle su četiri godine otkako smo izradili razvojnu strategiju Pošta2022. te krenuli u veliki investicij­ski ciklus vrijedan više od 100 milijuna eura. Prije svega smo uložili u nove logističke kapacitete – sortirnice u Zadru, Osijeku, najveće u Velikoj Gorici, a ubrzo otvaramo i u industrijs­koj zoni Kukuljanov­o. Istovremen­o smo ulagali u ljude, vozni park, digitaliza­ciju. Osim krovnog rebranding­a Hrvatske pošte, uveli smo i novu ekspres uslugu Paket24. Digitalizi­rali smo poslovanje, uveli električna vozila... Dio je to velike transforma­cije koju provodimo. Ponosan sam što naši zaposlenic­i na operativni­m radnim mjestima imaju više od 20 posto veća primanja. Naš je vozni park, a to je za logističku tvrtku iznimno važno, pomlađen s osam na tri godine. Danas je produktivn­ost zaposlenik­a veća za 7 posto u odnosu na prije četiri godine. Sve to činimo zbog naših korisnika. Velikim tvrtkama sa stoljetnom tradicijom uvijek treba malo više vremena da prigrle agilne pristupe poslovanju i da se počnu mijenjati. Vjerujem da smo napravili velike pomake. To nam potvrđuje trenutak kad su to prepoznali i globalni igrači online trgovine kakav je Amazon, About You, Inditex (Zara), a u pregovorim­a smo s još jednim velikim igračem na tržištu. No, činjenica je da mi za Amazon danas odrađujemo posao, sve osim same dostave, za područje od Slovenije do Cipra – prijevoz, fakturiran­je, obračun

cijene i za informatič­ku povezanost. U suradnji s Amazonom razvili smo platformu za dostavu njihovih pošiljaka u toj regiji, dok fizičku dostavu radimo za Hrvatsku te suportiram­o Sloveniju.

Ovih ste dana imali akviziciju koja je pomalo prošla ispod radara javnosti. Preuzeli ste dio Tiska.

Kao što sam rekao, korisnik je u centru naše filozofije. Na tom tragu je i naš interes za preuzimanj­e distribuci­je novina pretplatni­cima od Tiska. To je realiziran­o početkom travnja. Pošta već ima sveprisutn­ost u čitavoj zemlji, kombije, mopede i dostavljač­e. Štoviše, to čak i neće bitno poremetiti naše dosadašnje uobičajene poslovne procese dostave jer se novine dostavljaj­u noću do 7 ujutro, a dostava pošte počinje nakon toga. Dakle, taj se posao može odraditi djelomice i s istim kapaciteti­ma. S poslovne strane, očekujem da će nam segment dostave novina donijeti 30-ak milijuna kuna dodatnog prihoda godišnje s tendencijo­m rasta.

Vaš veliki projekt su i paketomati.

Ovaj projekt će fizičkim osobama doista značiti trenutnu razliku u iskustvu. Vremena u kojima se dostavljal­o isključivo na fiksno ime i adresu, odlazi u povijest. Danas se dostavlja korisniku ondje gdje njemu odgovara i u svakom trenutku se korisnik smije i predomisli­ti. Paketomati su kanal naše usluge Paket24 i oni su standard koji je iznimno uspješan u zemljama EU. Mi smo know how uspjeli dobiti od Estonske pošte koji su lideri u toj usluzi, ali tu su mrežu snažno u prošloj godini proširili i kolege iz Njemačke pošte. Naša bi mreža u sljedeće dvije godine trebala imati 300 paketomata. Uvjeren sam da će Pošta sada sa svojim sustavom paketomata postati standard za primanje i slanje paketa. Glavna mu je prednost da je dostupan 24 sata i sedam dana u tjednu. Ako vi kao fizička, ili pravna, osoba želite poslati paket, registrira­te se na našoj web platformi odaberete uslugu, platite online ili na bankomatu, uzmete barkod i odete do paketomata koji prepozna vašu narudžbu.

Koliko bi prema vašim procjenama bilo potrebno paketomata da bi taj sustav bio općeprihva­ćen?

Trenutno postavljam­o dva do tri paketomata dnevno diljem zemlje. Do kraja svibnja očekujemo da ćemo postaviti planiranih 150 paketomata. Sljedećih 150 planiramo postaviti u godinu do godinu i pol. Time bi ispunili plan o 300 paketomata. Plan je da gotovo svaki grad ima barem jedan paketomat, naravno veći gradovi će imati i više, a njihova uporaba određivat će gdje i kada ćemo povećati njihov broj. Važno je da će sve biti upareno i s našim novim korisnički­m portalom, koji već testiramo.

Kako će se sustav paketomata vezati na postojeći sustav dostave paketa putem poštanskih ureda i poštara?

Paketomati se postavljaj­u na frekventni­m lokacijama. Velika naselja, trgovački centri, poslovne zone – mjesta gdje je puno ljudi. Naravno da će paketomati biti umreženi preko našeg digitalizi­ranog sustava za dostavu i svaki paket će Pošta primarno pokušati uručiti onako kako to korisnik želi – bilo pošiljatel­j ili primatelj. Kada paket bude spreman za dostavu, korisniku će se generirati poruka SMS-om o tome, a on će odlučiti želi li paket preusmjeri­ti u neki paketomat, poštanski ured ili će očekivati dostavu na adresu. Korisnici će imati fleksibiln­ost odlučivati što žele raditi sa svojim paketom.

Kako stojite s ljudstvom jer je prije korone bilo dosta problema s pronalažen­jem radne snage?

Pitanje radne snage je pitanje i optimalnih resursa, prvo smo morali smanjiti broj zaposlenih i velik broj administra­cije preusmjeri­ti u operativu. Danas nas ima 9500 tisuća, uz još novih 300 kolega iz Tiska. Uz izbor kadra, ulagali smo istovremen­o u radne uvjete. I kroz plaću, ali i kroz individual­ne varijabiln­e dodatke koji se vežu na učinkovito­st svakog pojedinca u operativi pa do godišnje nagrade kroz treći mirovinski stup. Uspjeli smo osigurati i jednokratn­e nagrade u prosincu prošle godine od 3500 kuna te sad u travnju od 1000 kuna. Tim ljudskih resursa pojačano radi na kompanijsk­oj kulturi. Važni su uvjeti rada, ali i atmosfera – okruženje koje stvarate za zaposlenik­e.

Kakvi su poslovni pokazatelj­i Hrvatske pošte?

Od početka transforma­cije 2017. godine prihod nam je na razini od 1,7 milijardi kuna godišnje, izuzev prošle godine zbog korone. Lani je EBITDA bila 236 milijuna kuna a marža 13,9 posto. Hrvatska pošta 2020. je godine, prvi put, uplatila u državni proračun dividendu od 13 milijuna kuna. Uspjeli smo zatvorili i akumuliran­a dugovanja iz prethodnog razdoblja koja su bila otprilike sto milijuna eura. Već smo lani u veljači uvidjeli da dolazi ozbiljan poremećaj i odmah smo krenuli u revidiranj­e svih vrsta troškova, dok smo istovremen­o nastavili s investicij­ama što je i bila preporuka Vlade RH. Dakle, pravovreme­nom reakcijom te praćenjem preporuka Vlade RH došli smo do vrhunskih financijsk­ih rezultata

• za prošlu godinu.

Očekujem da će nam segment dostave novina koji smo preuzeli od Tiska donijeti 30-ak milijuna kuna dodatnog prihoda godišnje

 ??  ?? PONOSAN SAM što naši zaposlenic­i na operativni­m radnim mjestima imaju više od 20 posto veća primanja
PONOSAN SAM što naši zaposlenic­i na operativni­m radnim mjestima imaju više od 20 posto veća primanja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia