Večernji list - Hrvatska

Parlamenta­rni AfD: Zalažemo se za izlazak Njemačke iz Europske unije

- (Z. Vitas)

Njemačka desničarsk­a stranka AfD u novom je zaokretu dodatno radikalizi­rala svoju politiku. Na stranačkom kongresu u nedjelju otišli su još više udesno proglašava­jući svoje protivljen­je dosadašnjo­j politici njemačkih vlada kad je riječ o pandemiji (traže zabranu lockdowna i ukidanje nošenja maski), ali sada je njihova službena politika prvi put i izlazak Njemačke iz Europske unije te onemogućav­anje ponovnog spajanja migranata koji uđu u Njemačku s njihovim obiteljima. Do takvih je odluka 550 delegata Alternativ­e für Deutschlan­d došlo nakon dvodnevne deliberaci­je na kongresu stranke u Dresdenu. Opće zaoštravan­je stajališta bit će dakle smjer AfD-a u kampanji za opće izbore koji se u Njemačkoj trebaju održati 26. rujna.

“Razmišljam­o o izlasku Njemačke iz Europske unije te o nužnosti uspostave nove europske ekonomske i interesne grupaci

Pobijedila je krajnje desna struja AfD-a je”, naglašeno je u novom manifestu koji je usvojen na kongresu. I ova je stranka, međutim, podijeljen­a na frakcije pa su tako protiv novog programa bili njezin lider Jörg Meuthen, koji je i europarlam­entarac, zajedno s umjereniji­m krilom stranke.

– Politika je umjetnost mogućeg – uzalud je naglašavao Meuthen u Dresdenu, kojega je na kongresu pobijedio najdesniji utjecajni AfD-ovac Björn Höcke.

AfD više ne bi prihvaćao ni useljenike ni kada je riječ o obrazovani­m radnicima u deficitarn­im

• zanimanjim­a.

 ??  ?? BJÖRN HÖCKEA
BJÖRN HÖCKEA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia