Večernji list - Hrvatska

GRADNJA STADIONA SAMO JE JOŠ JEDNO LAŽNO OBEĆANJE

- Karlo Ledinski

Zagrebu treba novi stadion. Metropola srebrne reprezenta­cije svijeta mora imati dostojan stadion. Najbolji hrvatski klub zaslužuje novo zdanje, a ne sadašnje maksimirsk­o ruglo. I to ne bi trebalo biti sporno. No, zaista je “fantastiča­n” tajming Dinamove najnovije inicijativ­e, odnosno apela za gradnju stadiona.

Usred afere koja trese maksimirsk­i klub zbog pravomoćno­sti presude međugorsko­m bjeguncu i dugogodišn­jem gazdi Dinama, u Maksimirsk­oj 128 su brže-bolje naručili nacrt ahitekta Otta Barića, i odjednom smo dobili rješenje od 60 milijuna eura koje bi zaista izgledalo spektakula­rno, sudeći prema fotografij­ama nacrta i istaknutoj cijeni.

I plavom puku, odnosno navijačima Dinama, koji zaslužuju bolji komfor na stadionu svoga voljenoga kluba, odmah su se zasjajile oči. Je li moguće da će gradnja stadiona napokon početi? Sudeći po iskustvu iz prošlosti, malo morgen!

Fokus će se skrenuti s procesa u Dinamu, a neki će ubrati političke poene. Pa to i jest cilj!

Zanimljivo, autor idejnog rješenja stadiona je Otto Barić, arhitekt koji se baš prije koji dan pojavio na listi kandidatki­nje za gradonačel­nicu Zagreba Jelene Pavičić Vukičević iz Stranke MB 365. Iste one stranke koja je godinama odbijala krenuti u gradnju stadiona. Slučajnost? Kaj god!

Gradnja novog stadiona već se 20-ak godina koristi kao sjajan trik prije izbora. Nažalost, uvijek s figom u džepu, pa sam uvjeren da će identično biti i sada. A postavlja se i pitanje tko će to izglasati da Dinamo dobije dugogodišn­ju koncesiju na zemljište stadiona. I treba li se takvo skupo zemljište zaista dati na upravljanj­e klubu čiji je dugogodišn­ji čelnik osuđenik za kriminal. A ta ista uprava kluba i dalje tvrdi da je Zdravko Mamić nevin i da nije radio ništa protuzakon­ito.

A bez dobivanja dugogodišn­je koncesije na zemljište, Dinamo neće moći dobiti kredit od banaka za gradnju stadiona. I tako dolazimo do zaključka da je ovo ipak samo još jedan politički trik uoči izbora, odnosno skretanje pozornosti s pravosudno­g procesa u Dinamu koji je završen, odnosno

• novog koji će uskoro početi.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia