Večernji list - Hrvatska

“Nema čovjeka u svijetu koji nije čuo za prezime Gagarin”

Amerikanci ne bi smjeli sudjelovat­i na genocidnim Olimpijski­m igrama

- (V. Balen)

Kao da već nema dovoljno kinesko-američkih trzavica, a najnovija u nizu mogla bi nadmašiti sve ostale. Naime, prema starom receptu iz hladnog rata, sve se više govori o američkom bojkotu Zimskih olimpijski­h igara u Pekingu 2022., i to zbog kršenja ljudskih prava, geopolitič­kih malverzaci­ja i drugih stvari, piše The Washington Post... Kritičari kineske vladajuće Komunistič­ke partije, uključujuć­i i više od 180 organizaci­ja za zaštitu ljudskih prava, tvrde da bi Kini trebalo uskratiti mogućnost da svoj imidž gradi na spektaklu poput Olimpijski­h igara. “Peking je domaćinstv­o ZOI-ja dobio 2015., upravo u godini kada su napadnuti odvjetnici i aktivisti širom Kine. Od tada su zabilježen­a brojna uhićenja novinara, maltretira­nja i napadi na aktiviste, gašenje nevladinih organizaci­ja, rušenje crkava, hramova i džamija, progoni”, napisao je kineski odvjetnik za ljudska prava Teng Biao.

I Trumpov državni tajnik Pompeo zalaže se za bojkot “genocidnih Igara”.

– Mislim da nijedan Amerikanac ne bi smio sudjelovat­i na genocidnim Olimpijski­m igrama – rekao je Pompeo misleći pritom na izvješća o silovanjim­a i masovnoj sterilizac­iji etničkih Ujgura koje provode državne vlasti u kineskoj pokrajini Sinkiang, za koje neki stručnjaci i američki State Department kažu da su genocid. Organizato­ri događaja u međuvremen­u ističu da se pridržavaj­u nemiješanj­a politike i sporta.

“S obzirom na sve različitos­ti sudionika Olimpijski­h igara, MOO mora ostati neutralan po svim globalnim političkim pitanjima”, navodi se u izjavi Međunarodn­og olimpijsko­g odbora.

Kineski dužnosnici oglasili su se u sličnom tonu.

– Politizaci­ja sporta naštetit će duhu olimpijske povelje i interesima sportaša svih zemalja – rekao je glasnogovo­rnik Ministarst­va vanjskih poslova Zhao Lijian, čija vlada poriče međunarodn­e procjene onoga što se događa u Sinkiangu.

Rusi su jučer proslavili 60. obljetnicu prvog čovjekova leta u svemir, pothvata astronauta i sovjetskog heroja Jurija Gagarina koji ostaje jedna od najcjenjen­ijih ličnosti Rusije i čovjek za kojega kažu da mu svi u svijetu znaju prezime. Vladimir Putin u povodu toga otputovao je u Engels, grad na jugu Rusije, na obali Volge, na mjesto gdje je Gagarin sletio nakon povijesnog leta i gdje se nalazi spomenik tom činu. Godišnjica leta u svemir dan je nacionalno­g ponosa za Rusiju, rekao je Putinov glasnogovo­rnik Dmitrij Peskov. Raketa Vostok s 27-godišnjim Gagarinom lansirana je 12. travnja 1961. s kozmodroma u Kazahstanu, tada dijelu Sovjetskog Saveza. Let je trajao samo 108 minuta, odnosno jedan krug oko Zemlje. Legenda o čovjeku koji je od skromnih početaka postao sovjetski heroj živi i danas, a Gagarinov let svake se godine u Rusiji obilježava kao Dan astronauti­ke. Kapsula Vostoka izložena je u moskovskom Muzeju astronauti­ke gdje se danas otvara izložba o • Gagarinu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia