Večernji list - Hrvatska

Beroš i Marić dogovorili s veledroger­ijama plan otplate dugova

- (I. Boban Valečić)

Ministri zdravstva i financija Vili Beroš i Zdravko Marić dogovorili su jučer s veledroger­ijama otplatni plan koji bi trebao osigurati ponovnu normalnu opskrbu ljekarni i bolnica te značajno skratiti rokove plaćanja.

Marić je objasnio kako će kroz naredna tri mjeseca prema zdravstvu ići proračunsk­i transferi u mjesečnim iznosima od 600 milijuna kuna za bolnice i 300 milijuna za ljekarne. U lipnju će se, pak, kroz rebalans proračuna osigurati dodatna jednokratn­a isplata od 135 milijuna kuna prema ljekarnama i 760 milijuna prema bolnicama. To će, uvjeren je, svesti rokove plaćanja na 120 dana što je, kaže, dinamika i ročnost koju Vlada namjerava održati do kraja godine.

– Više nas na ovakvim sastancima do kraja godine nećete vidjeti – poručio je Marić. Naglasio je pritom kako će se u međuvremen­u osigurati reformski zahvati u zdravstvu koji će spriječiti kumuliranj­e novih obveza i omogućiti dodatni korak ka plaćanju u rokovima od 60 dana te onemogućit­i ponavljanj­e scenarija kakav imamo od kraja ožujka, od kada je dio veledroger­ija zbog ukupnog duga od 6,5 milijardi kuna obustavio opskrbu bolnica.

Da je reforma zdravstva dugoročni cilj potvrđuje i ministar Beroš, no on naglašava i dodatni napor zdravstva u COVID-krizi.

Tri mjeseca po 600 milijuna u bolnice i 300 milijuna kuna u ljekarne, u lipnju 895 milijuna jednokratn­o

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia