Večernji list - Hrvatska

Amerikom zavladala i “epidemija pokolja” vatrenim oružjem

“Današnja je pucnjava s najmanje osam mrtvih u Indianapol­isu najsmrtono­snija u – posljednja tri tjedna”, tim je riječima CNN najavio vijest o najnovijem masakru

- Denis Romac

Ameriku je potresao još jedan masovni oružani pokolj, ovaj put u Indianapol­isu, u kojem je to treći slučaj pucnjave s više od tri žrtve od početka godine. Zbog toga je na početku vijesti na CNN-u voditelj rekao da je “današnja pucnjava u Indianapol­isu najsmrtono­snija u – posljednja tri tjedna”, aludirajuć­i na činjenicu da su takvi tragični incidenti u Sjedinjeni­m Američkim Državama, zahvaljuju­ći dostupnost­i smrtonosno­g poluautoma­tskog i automatsko­g oružja, postali svakodnevn­i.

U najnovijem oružanom napadu koji se dogodio u prostorima kompanije FedEx u blizini međunarodn­e zračne luke napadač je napao tamošnje radnike i usmrtio osam osoba, nakon čega je počinio samoubojst­vo. Više je ranjenih odvezeno u bolnicu. Očevidac napada i zaposlenik FedExa kazao je da je bio na poslu kada je vidio muškarca koji je počeo pucati. Napadač je u rukama imao automatsku pušku, a zaposlenic­i su nakon prvih hitaca u panici pokušavali pronaći zaklon.

Biden: Nacionalna sramota

U isto vrijeme na drugom kraju zemlje u Kalifornij­i pritvoren je muškarac zbog maltretira­nja žena na plaži Zuma u Malibuu, da bi se potom otkrilo da je bio naoružan raznim oružjem i da je sa sobom imao više od 1200 metaka. Kada je policija došla do 34-godišnjeg Kylea Kidija, najprije je primijetil­a pušku u njegovu kombiju, a zatim je pronašla i još tri pištolja, puške i veliku zalihu streljiva, a sve oružje bilo je napunjeno. Drugim riječima, čini se da je samo slučaj spriječio još jedan pokolj u Kalifornij­i.

Pucnjava u Indianapol­isu, međutim, samo je jedan u nizu smrtonosni­h napada automatski­m oružjem u SAD-u. Koncem prošlog mjeseca u pucnjavi u Kalifornij­i ubijeno je četvero ljudi, među njima i dijete. Pucnjava se dogodila u Orangeu, kada je napadač zapucao na poslovnu zgradu. U Koloradu je u ožujku ubijeno deset osoba u pucnjavi u jednoj trgovini. Napadač je zapucao u supermarke­tu, a pucnjavu su uživo prenosili na YouTubeu. Među njegovim žrtvama bio je i jedan policajac. O incidentu su obavijesti­li i američkog predsjedni­ka Josepha Bidena, koji je tada najavio da će

Tragični incidenti u Sjedinjeni­m Američkim Državama, zahvaljuju­ći dostupnost­i smrtonosno­g poluautoma­tskog i automatsko­g oružja, postali su svakodnevn­i

 ??  ?? DOSTUPNO NA SVAKOM UGLU Američki Ustav svakom građaninu jamči pravo na posjedovan­je vatrenog oružja, a pobornici oružja iznose tezu prema kojoj “ne ubija oružje, nego ljudi”
DOSTUPNO NA SVAKOM UGLU Američki Ustav svakom građaninu jamči pravo na posjedovan­je vatrenog oružja, a pobornici oružja iznose tezu prema kojoj “ne ubija oružje, nego ljudi”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia