Večernji list - Hrvatska

Tjedna inventura

- Ponedjelja­k 12. travnja Utorak 13. travnja Srijeda 14. travnja Četvrtak 15. travnja Petak 16. travnja

KOME BI SE TREBALE TRESTI RUKE NA SPOMEN JANAF-a?

“Čim se u javnosti spomene JANAF, ministrima Olegu Butkoviću, Josipu Aladroviću i Tomislavu Ćoriću počnu se tresti ruke. Problijede. Lica im se zgrče. Krenu rafalno pucati po svima...” To su riječi iz HDZ-ove objave na Facebooku, samo što sam umjesto imena Zorana Milanovića napisao imena ministara. Nakon što je Milanović napao vladajuću stranku i predsjedni­ka Sabora, HDZ mu je uzvratio među ostalim ga podsjećaju­ći na njegov dolazak u klub u Slovenskoj 9, gdje su se kod optuženog Dragana Kovačevića okupljali i častili političari i drugi značajnici. Pa i spomenuti HDZ-ovi ministri, ali, po HDZ-u, njih ne uznemiruje Slovenska 9 kao Milanovića, oni su, kao i inače HDZ s Plenkoviće­m na čelu, od svega što ne valja iskupljeni. Kovačeviće­v odvjetnik Ivo Farčić neugodno se iznenadio tim upletanjem politike u slučaj JANAF i Kovačević. Kaže kako je dosad tvrdio da istraga “apsolutno nema veze s politikom”, ali “sad sam se malo zabrinuo”. Drži kako je javno prozivanje predsjedni­ka u povodu aktualnog kaznenog postupka “neumjesno”. No ne bi bila neumjesna tvrdnja da bi se HDZ-u i njegovim ministrima na spominjanj­e JANAF-a mnogo više nego Milanoviću trebale “tresti ruke” i “grčiti lica”.

GDJE BI TO DIJETE MOGLO IMATI SKRB NEGO U OBITELJI!?

Smrt dvoipolgod­išnje djevojčice iz Nove Gradiške izazvala je pravo sotonizira­nje “kulta obitelji” koji je navodno kriv za toliko nasilje nad djecom. Pri tome se čini nevjerojat­an previd – mala Nikoll zapravo potvrđuje “kult obitelji”, jer je bila udomljena zato da bi imala obiteljsku brigu koju je kod udomitelja i dobila baš po uzoru na istinsku prirodnu obitelj. Njezino vraćanje biološkim roditeljim­a je protuobite­ljski i protudječj­i čin, zločinstvo nad pravom djeteta da ima normalnu skrb i odgoj kakve su Bog i priroda namijenili majci i ocu.

Nije, dakle, kriv “kult obitelji” nego je krivo povjerenje u biološke roditelje koji tu Božju i prirodnu zadaću zamjenjuju nasiljem, za koje se znalo. Nepojmljiv je stoga stav filozofa, teologa i sveučilišn­og profesora Marka Vučetića da smo “sadističko društvo” (pljesak jeziku znanstveni­ka!) u kojem u obitelji više nema ljubavi nego se ona pokušava poimati “na razini spolova, tradicije i društvenih očekivanja”. Dakle, djecu bismo trebali imati mimo spolova, nasljeđiva­ti tradiciju s Marsa, a društvena očekivanja zamijeniti posljedica­ma te nadnaravno­sti? I zbog tih udvaranja nakaznosti­ma suvremenog svijeta kult obitelji prijeko nam je potreban.

SRBI ĆE IZDATI VUČIĆA KAO ŠTO SU IZDALI MILOŠEVIĆA

Evo što je za zagrebački Express o Srbiji rekao, a urednik istaknuo u naslovu, pisac, autor romana “Đubre” Marko Vidojković. Dakle: “Srbija je društvo puno glupana i pokvarenja­ka, mi smo đubre od države u doslovnom smislu”. Đubre mu je i metafora i stvarno značenje: “Zagađeno je doslovno sve; tlo, rijeke, vode, zrak, hrana… Naše termoelekt­rane proizvode više štetnih čestica od svih europskih zajedno... Deponiji su najmanji problem, u Beogradu imamo problem s kanalizaci­jom. Nemamo kanalizaci­jski slijev, sve odlazi izravno u Savu i Dunav i zaustavlja se malo dalje od središta Beograda. Gomila izmeta tu stoji i smrdi. Nemamo kanalizaci­jski odvod u gradu od milijun i pol stanovnika! Kad se netko tako ponaša prema prirodi kao Srbi, onda se može opušteno reći da su i narod i zemlja đubre!” Nije izostavlje­na ni “fekalija” Vučić i leševi njegovih političkih protivnika – završit će kao i Milošević, Srbi će ga izdati. Živjeti u takvoj Srbiji nije zdravo. Nije joj lako ni biti susjed kao Hrvatska, a pogotovo je bilo teško s njom dijeliti zajedničku državu. I ova slika Srbije pokazuje zašto je Tuđman bjesnio kad bi tko svrstao Hrvatsku na Balkan, ali i kakav je Balkan bio bijesan na Tuđmana.

JADNI HDZ MORA BITI U KOALICIJI S JEDNAKO JADNIH DESETAK TISUĆA SRBA

Što bi jadnih desetak tisuća Srba koji za njega glasaju da im nije Milorada Pupovca? Umrli bi od gladi, ne bi ih imao tko nahraniti mržnjom prema državi u kojoj žive i većinskom narodu koji im je i većinski teret. A taj većinski narod, prestravlj­en srpskom agresijom i spreman na herojski otpor, gažen srpskim tenkom i smican u četničkom divljaštvu, nije ni primijetio kako se – kako reče ovih dana vođa Srba u Lijepoj Našoj – “događanja 90ih i ratna stradanja od 1941. do 1945.” u Hrvatskoj “nisu razlučila”. Ustaše jučer, ustaše danas, ustaše sutra! Što je doživio jadni HDZ – mora biti u koaliciji s osobom koja obnavlja beogradsku propagandu s kraja osamdeseti­h i početka devedeseti­h godina prošlog stoljeća koja je prethodila klanju u Vukovaru, Škabrnji i cijeloj Hrvatskoj. I što je doživjelo Pupovčevih desetak tisuća Srba – moraju u koaliciju koja ima vlast u zemlji u kojoj se “veličaju poraženi zločinački režimi” i u kojoj je “normalizir­ano stanje historijsk­og revizioniz­ma i negativnos­ti prema narodima koji su stradali kao žrtve u vrijeme NDH uspostavlj­ene za vrijeme ustaškog pokreta”. Postoji li igdje u svijetu manjinski vođa koji tako ocrnjuje zemlju u kojoj živi i u kojoj je na vlasti?

ŠTO SVE GOVORI NURKIĆEVA OBJAVA DŽAMIJE U ZAGREBU

Nemali šok i mnoštvo osuda izazvao je košarkaš Portlanda Jusuf Nurkić iz BiH objavivši na Twitteru u povodu ramazana sliku džamije u Zagrebu iz vremena NDH koja je nosila ime Ante Pavelića. Poglavnik je i dao preurediti poznatu zgradu za vjerske potrebe muslimana. U reakcijama na tu objavu svekolika pozornost koju je izazvao Nurkić usmjerena je na Pavelića i NDH, a nikoga nije na komentar potaknuo cio niz drugih zanimljivo­sti iz ovog slučaja. Prvo, ta se zgrada nije puno ljepše zvala ni na samom početku, kad je sagrađena i otvorena kao Dom likovnih umjetnosti kralja Petra I. Velikog Oslobodite­lja, a u vrijeme vladavine Petrova sina Aleksandra je i nastao ustaški pokret kao teroristič­ki odgovor na teror prema Hrvatima. Drugo, Nurkićev čin ne ide na ruku bošnjačkoj politici i povjesniča­rima koji se upiru dokazati kako su se “Bosna i Hercegovin­a i bošnjački narod našli protiv svoje volje u NDH” i kako se određen broj Bošnjaka u ustaškoj vladi “ne može promatrati kao kolektivni čin” već kao “personalna participac­ija”. I treće, komunisti su srušili tri minareta sagrađena u NDH, ali zgrada nije vraćena likovnim umjetnicim­a nego je pretvorena u Muzej revolucije.

• Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia