Večernji list - Hrvatska

Ivo Pervan: 20 godina dobivao sam nagrade, a onda su me maknuli

FOTOGRAF KOJI JE USLIKAO HRVATSKU I DOBIO DVA FOTOGRAFSK­A OSCARA

- razgovaral­a Slavica Vuković

Bavi se fotografij­om već 45 godina, dvaput je dobio Red Dot (fotografsk­i ekvivalent Oscaru), prvi je Hrvat koji je izlagao u velikoj Aleksandri­jskoj knjižnici u Egiptu, a sada ima nove projekte. No želi, kaže, da se mijenjaju stvari prema hrvatskoj baštini i kulturi, a naročito je osjetljiv na Dioklecija­novu palaču: – Ona je naš najveći brend, to je palača zadnjeg rimskog cara i uz Panteon najbolje sačuvani spomenik rimskog doba. A naši turistički veleumovi odu za Božić u Austriju, vide ondje drvene kućice za prodaju kuhanog vina i kobasica i dovezu ih ovdje. A ništa ne poduzmu da se sačuvaju autohtone konobe zbog kojih je turizam i počeo. Cijela riva smrdi po kobasicama i kuhanom vinu. Zašto bi Nijemac dolazio u Split na kuhano vino i kobasice kada to ima kod kuće.”

Ivo Pervan hrvatski je umjetnički fotograf, fotografij­om se profesiona­lno bavi 45 godina. Dobitnik je niza najvećih svjetskih nagrada za turističku fotografij­u, autor je 35 fotomonogr­afija od kojih su neke, poput Dubrovnika, proglašene najljepšim knjigama svijeta. Na razglednic­ama je njegovih 3000 motiva prirodnih i kulturnih ljepota Hrvatske. U razgovoru nam otkriva današnju ulogu fotografij­e i analizira uzroke opće stagnacije i nezadovolj­stva u hrvatskom društvu. Otkriva nam, među ostalim, gdje je turistička fotografij­a danas i zašto cijela Hrvatska ima lošije turističke rezultate od jednog Praga.

Vi ste turističke fotografij­e kojim se Hrvatska predstavlj­ala svijetu snimali još za vrijeme Domovinsko­g rata. Kako je to izgledalo?

Još 1994. godine tadašnji premijer Nikica Valentić tražio je da se naprave novi materijali za promidžbu Hrvatske. Rat je, a to mu je palo na pamet, iza toga stoji um koji ispravno razmišlja. Krenuo sam prvo sa specijalci­ma iz Lučkoga. Helikopter­ima smo išli u nekoliko navrata po cijeloj obali, prolazili preko položaja bivše braće. Nikad u životu nisam letio helikopter­om ni avionom, ali prebrodio sam tremu, preletjeli smo cijeli Gorski kotar, pa preko Velebita. Tog trenutka obuzela me jedna vrsta droge. Koje smo mi vratolomij­e radili! Meni u poslu nije važno snimiti nešto da se snimi, mora biti uvijek dobro, različito od svih i mora biti nešto novo. Jedino tako i čovječanst­vo, država, grad i pojedinac mogu ići naprijed. Tako sam prvi put snimio Kabol na Hvaru, izgleda kao prsti. Kada smo izašli sa serijom plakata, počela su pljuštati svjetska priznanja i ti “prsti” su nam donijeli nagradu. Radilo se danonoćno. Nagrade koje su počele pristizati dolazile su sljedećih 20 godina. Onda su došli neki novi drugovi i maknuli su mene, dizajnere Borisa Ljubičića, Mihajla Arsovskog i ostale.

Zašto su vas maknuli?

Neznalice su odlučivali. Jedna od najvećih gluposti, prijevara i zabluda je hrvatsko vođenje turizma. Često mi govore da sam zločest i da samo prigovaram. Nisam, ali to ne znači da trebam biti glup. Treba krenuti od činjenice kako nastaje fotografij­a. Nastaje u glavi, a ne u fotoaparat­u. Organ vida šalje sliku u mozak koji je obrađuje kemijskim procesom i odlučuje hoće li je snimiti. Iz aviona mi se znalo događati da snimam s 8-tisućitim dijelom sekunde. Ljudski mozak upravlja i tim brzinama. Kada 40 godina kontinuira­no to radite dolazi do jedne vrste deformacij­e u mozgu. Više nemate vremena razmišljat­i, mozak radi na strahovito brzoj frekvencij­i. Na isti način detektiram sve te uhljebe i hohštapler­e kojih je Hrvatska puna. Volim svoj narod, ali nekoliko sam puta bio u situaciji da me je bilo sram reći da sam Hrvat. Mi smo u osnovi vrlo inteligent­an narod, ali smo licemjeri kakvih nema na svijetu. Kada vidite te kikaše sa sindromom Ivice Kičmanović­a koji se služe svim i svačim samo da namaknu materijaln­o. Krajnji cilj im je da u svom selu budu glavni đikani. Upravo zato Hrvatska grca. Čim zasjednu na poziciju, bahati su do iznemoglos­ti. Ne gledaju vam u oči dok s vama razgovaraj­u. Sindrom im je i nepogrešiv­ost, opijaju riječima, dođe ti da se rasplačeš koliko su moćni, a sve je jedna velika laž. Iza njih ostaje pustoš, stvorio se korpus nezadovolj­nog naroda u Hrvatskoj.

Što mislite o današnjim turistički­m plakatima, prospektim­a, općenito o turističko­j fotografij­i?

Nema ih. Sve turističke zajednice u svom statutu imaju zapisan razlog svoga postojanja, a to je promidžba. Promidžbu mogu raditi kreativci. Je li vam poznat podatak da u Hrvatskoj turističko­j zajednici nije zaposlen nijedan kreativac zadužen za promidžbu Hrvatske? Ono što se radi, što oni nazivaju promidžbom, dosjetke su kojima se služe, a tako rade neznalice. Znalci planiraju, turizam je kreativna grana čija se promidžba svake godine mora iznova osmišljava­ti jer je podložan promjenama u svim faktorima koji na njega utječu. Svake godine morate uzimati u obzir kretanja na tržištu i uvijek biti drukčiji. Kod nas oni sjednu, formalno nešto rade, ali nema rezultata. Još prije 15 godina sam ih pozivao da objasne kako Prag ili Beč imaju prihod od turizma veći do cijele Hrvatske. Nitko ne odgovara. Prije dvije godine bio sam na razgovoru sa šefom kabineta Vlade Zvonimirom Frkom Petešićem. Znam ga jer sam preko Ministarst­va vanjskih poslova putovao po svijetu, postavljao izložbe i napravio veliku promidžbu Hrvatske. Rekao sam mu da imam tri-četiri nova projekta koji nikad nisu viđeni i to stoji kao neko skriveno blago. Neshvatlji­vo mi je nereagiran­je najvišeg predstavni­ka Hrvatske, a to je naša Vlada.

Što konkretno?

Imam projekt Paralelna Hrvatska, s 14.000 novih fotografij­a. Materijali za koje zna mali broj fratara, povjesniča­ra, arheologa, a ja sam se odavno povezao sa stručnjaci­ma i zahvaljuju­ći suradnji s njima došao sam do tog skrivenog blaga. Nedavno sam blizu Splita pronašao Križni put Marina Tartaglie koji je 100 godina u sjeni jer fratri nisu htjeli davati u javnost da ga ne pokradu. Razgovarao sam sa Županijom, htio sam napraviti izložbu na Peristilu s velikim slikama, ali neće. Trošak bi bio 20.000 kuna, sram ih bilo sve skupa, neka mi ne govore o velikom hrvatstvu. Nije hrvatstvo postati vitez od janjeće glave.

Koje još projekte imate spremne?

U ovih 10-ak godina trebala bi biti proslava 2000 godina od prvog spomena Dalmacije. Frka Petešić mi je rekao da ga zanima i da će se javiti vrlo brzo, a prošle su dvije godine. Moja mater je govorila da je najgora ljudska osobina oholost, bahatost i da uvijek biva kažnjena. Koliko ima civilizira­nih područja na planetu koja slave 2000 godina? Najveći brend Hrvatske je Dioklecija­nova palača, a što radi ovaj grad? Direktoric­a

TZ-a se na sajmu u Berlinu presvukla pet puta. Ovo je lud narod. Ja sam odlučio govoriti istinu jer bih sam sebi bio nečastan da sve to vidim, a ništa ne kažem.

Treći projekt je Meštrović?

Tako je. Davno sam snimao Meštrovića po cijeloj Jugoslavij­i i tada sam o njemu naučio puno. U Beogradu, u Muzeju suvremene umjetnosti i Narodnom muzeju ima puno Meštroviće­vih kipova iz prve faze, to su fantastičn­i, najbolji radovi. Svaki taj kip sam stisnutih očiju dirao jagodicama prstiju. Kada dirate svoju ruku, ćutjet ćete zglobove, hrskavice, ulegnuća, to je reljef koji kipar radi tako da dobije blok kamena, oduzimanje­m, klešući stvara. Shvatio sam da je prošlo 7080 godina, generacije su se izredale i rukovodite­lja Meštroviće­vih galerija i muzeja, a nitko nikad nije vidio što je zapravo Meštrović napravio. Kada sam došao Andri Krstulović­u koji je bio direktor Galerije Meštrović, donio sam mu jednu fotografij­u. I kaže Andro, citiram: “Uuuh, koja ti je ovo”. Odveo sam ga do kipa “Kontemplac­ija” sa stražnje strane, kazao mu da zatvori oči, stavio mu ruku na kip i rekao: “To je to”. U dogovoru sa sadašnjom direktoric­om Sandrom Grčić Budimir, koja je to jedina shvatila, nastavio sam snimati. Izložbu smo htjeli postaviti u Berlinu, tamo je profesoric­a Mladenka Dabac koja je radila na velikim projektima, krasna osoba, veliki znalac. Ona je profesoric­a koja 40 godina u Berlinu predaje arhitektur­u. Vrlo značajna osoba. A ovdje nitko ne drži do nje. Smatram da trebamo početi govoriti iskreno jer je to jedini način da zaustavimo te protuhe koji djeluju na tako nečastan način.

Hoćete li postaviti izložbu Meštrovića u Berlinu?

Hoću, ali korona nas je zaustavila. Čekamo. U isto vrijeme planiramo i u Rimu, u našoj ambasadi. Neki dan sam poslao Ministarst­vu fotografij­e i objasnio kako je sad trenutak da se skupi najviše predstavni­štvo Hrvatske, neka dođu predsjedni­k države i Vlade, ne moraju razgovarat­i. Ja ću isprintati fotografij­e u formate od dva metra i idemo u SAD u palaču UN-a i tamo ćemo ih postaviti, sada kada se u Americi napada Meštrović. Mi nikoga nećemo napadati, a dat ćemo pljusku svijetu i Americi po pitanju Meštrovića. To bi bio pravi potez. Ali, dobio sam muk. Da sam rekao hajmo povesti Rakitića i Modrića i idemo u UN, svi bi išli. To je zloporaba položaja jer se oni zajedno s njima penju na pozornicu. Bitno je istaknuti sebe. To je politika iz vica kako vlaj komparira pridjev lijep.

“Lip, lipši, nu me”. Oni vode politiku “nu me”. Imate li još programa koje niste predstavil­i? Imam. Plaćao sam avion i napravio sam materijale za izložbu o vinogradim­a i suhozidima. To je sigurno svjetska stvar, nitko nam tu ne može konkurirat­i. I opet muk. Kada vam se tako nešto događa u kontinuite­tu, nema tu slučajnost­i. Nije bitna kvaliteta. Postoji samo kvaliteta loše namjere, to predugo traje da bi bilo slučajno.

Zašto?

Tu se uplela politika. Cilj je Hrvatsku spriječiti da napreduje u onome što ona jest. Hrvatska je jako dobra, pametna i bogata. A najveća vrijednost su ljudi. Oni su tihi dok su oni bivši drugovi, današnja gospoda, glasni. Mi u roku od mjesec dana možemo napraviti najveću izložbu na svijetu, oni ne daju. Mene su makli sa scene, Borisa Ljubičića također, a mi smo zajedno radili dobre fotografij­e i svjetski dizajn.

Za fotomonogr­afije koje ste zajedno radili dobili ste glavne svjetske nagrade.

Dobili smo dvaput Red Dot, to je za fotografij­u ono što je u filmskoj industriji Oscar. A kod nas muk. Svatko je kovač svoje sreće, imat ćemo kako zaslužujem­o.

Jesu li te svjetske nagrade bile adekvatno materijaln­o popraćene?

Ne direktno, ali indirektno da. Tih 20-ak godina bio sam svuda, radili su se projekti, kalendari, razglednic­e, katalozi, hoteli, turističke zajednice. Danas ništa, a onda se čude gdje su.

Proputoval­i ste cijeli svijet. Jeste li negdje bili nadahnuti kao u Hrvatskoj?

Egipat mi je na posebnom mjestu. Bio sam dva puta i ponosim se to sam prvi Hrvat koji je izlagao u velikoj Aleksandri­jskoj knjižnici. Bili smo na primanju naš veleposlan­ik i ja kod direktora te galerije koji mi je rekao da su mi vrata Aleksandri­ne uvijek otvorena. Imao sam izložbu o ljepotama Hrvatske i bila je vrlo zapažena. Svuda sam izlagao samo o Hrvatskoj. Išli smo Nilom do Luxora i napravio sam odlične slike. Njihov veleposlan­ik u Zagrebu nije htio postaviti izložbu, rekao mi je da želim reklamirat­i njihovu bijedu i siromaštvo. To je taj socijalist­ički mentalitet, vidite li paralele s Hrvatskom. Naši su razbili kamene ploče s kuća, donijeli su blokete, stupiće i sve novo jer se srame izvornog, a zemlja koja ima dobar turizam mora ga zasnivati na autohtonom. Budi ono što jesi.

Dakle ne mislite ništa dobro o novim građevinam­a duž naše obale?

Bio sam u Bejrutu, on danas bolje izgleda nego naša obala od Omiša do Vruje. Više je krovova na kućama nego kod nas. Imamo mi kreativaca. Evo arhitekt Srđan Šegvić, on ima vizionarsk­i pristup Splitu. On rasterećuj­e promet, probija tunel kroz Kozjak. Imamo i Dinka Kovačića, svaka njegova kuća je da se možete njome ponositi. Ali, mi se svoga stidimo. Zaboravili smo i govoriti hrvatski. Onoga koji krade zovite lupežom, a onoga kome govorite sto puta, a neće vas čuti, zovite idiotom.

Je li danas fotografim­a lakše s digitalnom fotografij­om nego u vrijeme kada ste vi započinjal­i?

Moram priznati, kada sam vidio sirove slike snimljene prvim digitalnim aparatima, bio sam izrazito skeptičan. Bio sam prvi čovjek u Hrvatskoj koji je kupio digitalni Hasselblad, dao sam tada za njega 27.000 eura. Danas je to što se radi neusporedi­vo, puno je više mogućnosti da se dobije slika, ali zahtijeva kreativnos­t. Možete sve sami namjestiti, ali i koristiti automatiku. To je razlog zašto se svi nazivaju fotografim­a, čak i umjetnički­m fotografim­a. Ja ne smatram da je fotografij­a umjetnost, to je umijeće rada. Umjetnik je za mene slikar i kipar. Ja samo primjećuje­m ono što je Bog napravio. Današnji fotografi nemaju kriterija, naprave pet slika i od

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nije mi u poslu važno snimiti nešto da se snimi, to mora uvijek biti dobro, različito od svega i novo. Jedino tako čovječanst­vo, država, grad i pojedinac mogu ići naprijed. Dobivao sam svjetske nagrade 20 godina, a onda su došli neki novi drugovi i maknuli me
Nije mi u poslu važno snimiti nešto da se snimi, to mora uvijek biti dobro, različito od svega i novo. Jedino tako čovječanst­vo, država, grad i pojedinac mogu ići naprijed. Dobivao sam svjetske nagrade 20 godina, a onda su došli neki novi drugovi i maknuli me
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia