Večernji list - Hrvatska

Doktori: Pacijenti idu na hitnu jer na pretrage čekaju mjesecima

Obiteljski liječnici poručili ministru Viliju Berošu da su liste čekanja njegova odgovornos­t

- (Romana Kovačević)

– Nije istina da obiteljski liječnici nekontroli­rano upućuju nehitne pacijente u hitnu službu. Istina je da u hitnu službu samoinicij­ativno slobodno može doći bilo koji čovjek koji ima tegobe. Tako dio pacijenata uspije obaviti brze pretrage i saznati dijagnozu. Pravo je pitanje zašto to pacijenti rade? Zašto samoinicij­ativno odlaze u hitnu službu? Odgovor je jednostava­n, ali za to nije krivnja obiteljski­h ili nekih drugih liječnika. Pacijenti samoinicij­ativno odlaze u hitnu službu zato što na pojedine dijagnosti­čke pretrage čekaju mjesecima – poručili su ministru zdravstva obiteljski liječnici iz KoHOM-a,ogorčeni na njegove navode upućene njihovu radu. – Ministre Beroš, to je isključivo vaša odgovornos­t, kao i odgovornos­t vaših prethodnik­a, jer niste uspjeli, znali ili htjeli smanjiti liste čekanja – poručuju i ističu da nije istina ni da se ne odazivaju u mobilne timove za cijepljenj­e nepokretni­h pacijenata. Upravo je KoHOM apelirao da se osnuju mobilni timovi, podsjećaju, te ističu kako u Zagrebu mobilni timovi nisu ni osnovani, a funkcionir­aju jedino u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji. Nakon Beroševe nesmotrene rečenice da je prijedlog reforme kod premijera, ali će ići nakon lokalnih izbora, te oštrog premijerov­a uzvraćanja da je za reformu zadužen ministar, predsjedni­k države prokomenti­rao je situaciju.

– Ministar mora imati podršku premijera. Moji ministri, posebno Varga, imali su punu podršku i puno su napravili. Ministar Beroš očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši i odbaci kao ručnik sa strane, i to će mu se dogoditi – kazao je Milanović. Beroš je uzvratio da pacijenti najčešće sami dolaze na bolnički hitni prijam jer im njihovi liječnici nisu dostupni, a to se mora promijenit­i. Rekao je i da je reforma već dulje “na stolu” i da će je međuresorn­a radna skupina sagledati imajući na umu različite elemente.

 ??  ?? NATAŠA BAN TOSKIĆ Predstavni­ca Koordinaci­ja liječnika obiteljske medicine reagirala je na optužbe ministra Beroša
NATAŠA BAN TOSKIĆ Predstavni­ca Koordinaci­ja liječnika obiteljske medicine reagirala je na optužbe ministra Beroša

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia