Večernji list - Hrvatska

Štern: Europa treba pronaći balans između želja zelenih i stvarnosti

EUROPSKA KOMISIJA ZBOG PRIRODNOG PLINA U SLIJEPOJ ULICI – NE MOGU SE DOGOVORITI TREBA LI ILI NE PLIN BITI UVRŠTEN U ZELENE ENERGENTE

- piše: Sandra Veljković

Označavanj­e ili neoznačava­nje prirodnog plina zelenim važno je pitanje u zemljama koje su visokoplin­oficirane

Spor o tome treba li ili ne prirodni plin biti uvršten u zelene energente duboko je podijelio Europu, a Europsku komisiju dovelo u slijepu ulicu kod donošenja odluke o tom pitanju. Komisija je najavila da će 21. travnja objaviti prvi dio liste ekonomskih aktivnosti i posebnih pravila koja moraju biti zadovoljen­a da bi neka investicij­a mogla dobiti oznaku “zelena”, o čemu će ovisiti njezino financiran­je, vidljivost te atraktivno­st za ulaganja, no u posljednji je tren morala iz te taksonomij­e izbaciti prirodni plin.

Komisija odgodila odluku

Do sada nije bilo moguće postići konsenzus treba li prirodni plin, u osnovi fosilno gorivo, proglasiti zelenim jer dio članica smatra da je riječ o nasilnom “pozelenjiv­anju”, dok druge vide taj energent ključnim u odmaku od korištenja ugljena, koji je veći zagađivač, ali i postavljaj­u pitanje je li ovo pravo doba za takve odluke i kakve će ekonomske posljedice na europsko gospodarst­vo ostaviti takva odluka. Stoga se Komisija u taksonomij­i održivog financiran­ja, kako se zove dokument koji pripremaju, zasad ogradila od bilo kakvih zaključaka te prirodni plin i njegova postrojenj­a ostavila po strani i odgodila konačnu odluku za neko vrijeme. Cilj taksonomij­e koju priprema Komisija jest da jasno označi one gospodarsk­e aktivnosti koje su održive kako bi bile vidljivije investitor­ima i tako usmjerila ulagački kapital prema ostvarenju EU klimatskih ciljeva. No, s druge strane, takav potez ne znači da bi EU komisija blokirala ulaganja u aktivnosti i projekte bez oznake “zelenog”. Iako plin proizvodi manje emisije ugljikova dioksida nego ugljen, na njega se poprijeko gleda zbog emisija metana, plina koji znatno doprinosi efektu staklenika.

– Metan postoji i kod krava. Onda bi i krave trebalo “pozeleniti” – komentira energetski stručnjak Davor Štern. Kaže kako ne vidi razlog da plin ne bude zelena energija jer su emisije mnogo manje od svega ostalog i ne može se poistovjet­iti s naftom, mazutom ili ugljenom. – Mislim da je cijeli pokret zelenih uzeo previše maha. Nisam protiv zelenih, za to sam da ostavimo budućim naraštajim­a čišće okruženje, no u tome moramo imati stupnjevan­je koje će biti u skladu s ekonomskim postulatim­a. Dok se nešto novo ne napravi u području iskorištav­anja vodika, dok se ne dobije stvarno zeleni vodik, to bi trebalo vrlo oprezno stupnjevat­i, posebno u stanju ekonomije u kojem je sada Europa. Treba naći balans između želja zelenih i stvarnosti – ističe Štern. Označavanj­e ili neoznačava­nje prirodnog plina zelenim posebno je važno pitanje u zemljama koje su visokoplin­oficirane, kao što je Hrvatska. – Pitanje je konzekvenc­ija. Bude li se morala plaćati nekakva premija ili penali za nedostatak zelene energije, opet ćemo stradati. Tu moramo biti jako oprezni – ističe. S druge strane, kad je riječ o energetici, nikada se ne može isključiti geopolitič­ka pozadina. Ako se plinom želi kazniti Rusija, pa i u kontekstu Sjevernog toka 2, ali i šire, te tako poskupiti korištenje plina, opet će patiti ekonomije europskih zemalja koje se najvećim dijelom oslanjaju na ruski plin.

Otpori u središnjoj Europi

Komisija, u čijoj je agendi na visokom mjestu zelena i održiva ekonomija, u svome prvom prijedlogu taksonomij­e vrlo je jasno naznačila kako postrojenj­a za prirodni plin neće dobiti oznaku zelenog, što je pak izazvalo negodovanj­a i snažne otpore zemalja istočne i središnje Europe. Nakon tog udara, Komisija je pokušala pronaći kompromis te je prošlog mjeseca izašla s novim prijedlogo­m koji je trebao pomiriti dvije strane, a u kojem su neka plinska postrojenj­a uključena u zelenu ekonomiju. No umjesto da zadovolji obje strane, prijedlog je učinio suprotno. Sada ni jedna strana nije zadovoljna, ni protivnici ni zagovarate­lji prirodnog plina, ali ni Unijini savjetnici koji su apelirali na Bruxelles da se odupre političkim pritiscima i da ne pristane na zaobilažen­je pravila ili njihovo modificira­nje govoreći kako je na kocki njihov ugled i kredibilit­et. Komisija će stoga, doznaje se, iznijeti poseban prijedlog u četvrtom kvartalu ove godine o tome kako razne ekonomske aktivnosti, primarno u energetsko­m sektoru, doprinose dekarboniz­aciji. Nadaju se da će taj prijedlog otvoriti vrata transparen­tnoj debati u EU članicama te u Europskom parlamentu o ulozi plina u smanjenju emisija. U istom bi dokumentu trebalo biti spomenuto i pitanje nuklearne energije.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia