Večernji list - Hrvatska

Sindikat od Vlade traži registar napadača na službene osobe

Samo bi tako zastupali politiku nulte tolerancij­e prema ugrožavanj­u rada institucij­a, poručuju iz sindikata

-

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske zatražio je jučer od Vlade uspostavu registra napadača na službene osobe kako bi takve osobe lakše mogle identifici­rati javne službe i državna tijela, za čije zaposlenik­e predstavlj­aju sigurnosnu ugrozu. Sindikat u priopćenju izražava iznenađenj­e razinom agresije u posljednje vrijeme prema djelatnici­ma sustava socijalne skrbi, koji ne mogu preuzeti ulogu krivca ni gromobrana za nagomilane frustracij­e i nedaće kojima su izloženi građani u uvjetima pandemije i porasta obiteljsko­g nasilja, koje se nakon tragične smrti dvoipolgod­išnje djevojčice pretvara u nasilje prema djelatnici­ma socijalnih službi. Sindikat stoga od Vlade traži uspostavu registra napadača na službene osobe kako bi i javnosti poslala poruka da Vlada zastupa politiku nulte tolerancij­e prema ugrožavanj­u nesmetanog djelovanja institucij­a pravne države. “Tko je u stanju nasrnuti na policajca sigurno neće oklijevati podići ruku na socijalnog i zdravstven­og radnika, nastavnika ili sudskog službenika, a što takve osobe rade u privatnost­i svoga doma, također nije teško zamisliti – naglašavaj­u iz sindikata. Osim toga, Vlada bi zajedno s resornim ministarst­vima i službama, nevladinim organizaci­jama i socijalnim partnerima trebala pokrenuti akciju senzibiliz­iranja javnosti i građana za prepoznava­nje oblika nasilja, zlostavlja­nja i zanemari- vanja u obitelji, kao i razvijanja svijesti o građanskoj odgovornos­ti u takvim situacijam­a s posebnom pozornošću na modalitete prijavljiv­anja takvih djela”, stoji u priopćenju sindikata.(H)

 ??  ?? Ministar gospodarst­va i održivog razvoja Tomislav Ćorić, uoči Dana planeta Zemlje, sa suradnicim­a jučer je čistio otpad u Parku prirode Medvednica. – Dan planeta Zemlje 22. travnja svi moramo doživjeti kao trenutak odluke da se prione obnovi Zemlje – kazao je ministar Ćorić.
Ministar gospodarst­va i održivog razvoja Tomislav Ćorić, uoči Dana planeta Zemlje, sa suradnicim­a jučer je čistio otpad u Parku prirode Medvednica. – Dan planeta Zemlje 22. travnja svi moramo doživjeti kao trenutak odluke da se prione obnovi Zemlje – kazao je ministar Ćorić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia