Večernji list - Hrvatska

Kineski BDP uzletio 18,3% što je najviše u povijesti

Skok druge najveće svjetske ekonomije dolazi nakon rekordnog potonuća lani zbog pandemije

-

Kinesko gospodarst­vo skočilo je čak 18,3 posto u prvom tromjesečj­u ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, što je najveći rast od kada se prati kvartalno kretanje BDP-a (od 1992. godine). Do ovakvih rezultata u Kini došlo je uz pomoć strogih mjera koje je država donijela kako bi suzbile koronaviru­s ali i brojnih hitnih mjera za pomoć gospodarst­vu koje su donošene i koje su očigledno dale rezultat. No, skok od 18,3 posto u prva tri mjeseca ponajprije treba pripisati niskoj bazi jer je u prvom kvartalu prošle godine, zbog početka pandemije, kinesko gospodarst­vo potonulo čak 6,8 posto.

Stručnjaci navode da je gospodarsk­i oporavak Kine predvodio izvoz jer su se domaće tvornice utrkivale kako bi ispunile brojne narudžbe koje su pristizale iz cijeloga svijeta. S suzbijanje­m pandemije u Kini se bilježi i stalni porast potrošnje s obzirom da su se kupci vratili u restorane, trgovačke centre, auto kuće... Gledajući u brojkama trgovina na malo porasla je za 34,2 posto i tako premašila sva očekivanja ekonomskih analitičar­a. U isto vrijeme tvornička proizvodnj­a porasla je za 14,1 posto. – Očekujemo da će kvartali rast gospodarst­va u Kini ostati skroman tijekom ostatka godine kako se nedavni bum u građevinar­stvu i izvozu odmiče i aktivnosti vraćaju prema očekivanim ekonomskim trendovima – rekao je više ekonomist u Capital Economicsu Julian Evans – Pritchard.

O kineskom gospodarsk­om rastu u prva tri mjeseca ove godine bilo je riječi i na konferenci­ji za novinare na kojoj je glasnogovo­rnica Državnog zavoda za statistiku Liu Aihua rekla da je gospodarst­vo u 2021. godini krenulo čvrstim koracima, ali i da su se u isto vrijeme manje tvrtke i uslužni sektor suočavali s brojnim izazovima. Najavila je i kako se očekuje da će inflacija ostati umjerena.

Strateg globalnog tržišta u J.P. Morgan Asset Management u Shangaiju rekao je da gledajući prema naprijed trend normalizac­ije rasta kineskog gospodarst­va može se nastaviti do kraja godine kao i da se očekuje kako će domaća potrošnja biti glavni pokretač rasta. Ekonomski stručnjaci u drugom tromjesječ­ju očekuju usporavanj­e rasta gospodarst­va na 7 posto. Ista očekivanja kažu i da će drugo najveće svjetsko gospodarst­vo u 2021. rasti 8,6 posto.

 ??  ?? Kinezi su najviše profitiral­i zbog otvaranja drugih gospodarst­ava nakon lockdowna
Kinezi su najviše profitiral­i zbog otvaranja drugih gospodarst­ava nakon lockdowna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia