Večernji list - Hrvatska

Kurz: Sloboda je nadohvat ruke. Merkel: Uvodimo policijski sat

- Piše Denis Romac

ako pandemija u Europi, kao i u cijelom svijetu, ne posustaje, niz europskih zemalja ublažava protuepide­mijske mjere. Slovenija od sutra dopušta otvaranje terasa i vrtova ugostitelj­skih objekata, i to u osam regija koje bilježe niže stope zaraze. Slovenska vlada dopustila je od ponedjeljk­a i okupljanja najviše 100 osoba na otvorenom, i to uz održavanje razmaka od metra i pol između sudionika, ali tek pod pritiskom prosvjedni­ka koji vladu Janeza Janše optužuju da pandemiju zloupotreb­ljava za gušenje demokratsk­ih i ljudskih prava. Protuvladi­ni prosvjedni­ci obratili su se zbog toga Ustavnom sudu, koji je ukinuo vladinu odluku o zabrani javnih okupljanja i prosvjeda u doba pandemije, na što su se Janša i njegovi suradnici, kao i njihovi pristaše, obrušili na ustavne suce, optužujući ih da će morati preuzeti posljedice takve odluke u slučaju pogoršanja epidemiolo­ške situacije.

Janšin udar na učenike

Pred sudom u Mariboru ovih se dana odvijaju procesi protiv učenika koji su nedavno prosvjedov­ali zbog dugotrajno­g, višemjeseč­nog zatvaranja škola, zbog čega su prijavljen­i za kršenje protuepide­mijskih mjera, što izaziva brojne kritičke reakcije u javnosti, kao i svakodnevn­e prosvjede građana pred sudom i na središnjem mariborsko­m trgu, u znak potpore progonjeni­m učenicama i učenicima. Slovenska policija visokim novčanim kaznama strogo kažnjava “kršitelje” epidemiolo­ških mjera koji se usude javno prosvjedov­ati, dok drugi kršitelji, poput, primjerice, prekobrojn­ih crkvenih okupljanja, uglavnom prolaze nekažnjeno, što budi sumnju u zloupotreb­u mjera. Pandemija u Sloveniji, čini se, jenjava. Broj zaraženih je u blagom padu, smanjuje se i broj ljudi u bolnicama, a zaraza na 14-dnevnoj razini na 100 tisuća stanovnika smanjila se sa 601 na 576 slučajeva. Savjetodav­na skupina preporučil­a je slovenskoj vladi nabavku i onih cjepiva koje su još u postupku odobrenja Europske agencije za lijekove, poput ruskog cjepiva Sputnik V.

Uskoro se otvara i Italija, koja od ponedjeljk­a 26. travnja počinje s postupnim otvaranjem restorana i škola, i to u “žutim” zonama u kojima je epidemiolo­ška situacija bolja. Talijanski plan otvaranja počiva na održavanju fizičke distance i nošenju maski, uz ubrzavanje kampanje cijepljenj­a. Drugu stranu pandemije potvrđuje vijest iz Rima, gdje su u petak prosvjedov­ali pogrebnici, upozoravaj­ući da na grobljima više nema mjesta za ukop tolikog broja umrlih zbog COVID-19, jer više od 2000 trupala čeka kremiranje, a brojni lijesovi čekaju na ukop. Italija je prva zemlja Europe koju je pogodila pandemija, a dosad je u Italiji od COVID-19 umrlo više od 116 tisuća ljudi.

Oprezno otvaranje najavljuje i Austrija. Najprije se, već sljedećeg mjeseca - točan datum još nije objavljen - otvaraju turistički, ugostitelj­ski, kulturni i sportski sadržaji. – Sloboda je nadohvat ruke – poručio je austrijski kancelar Sebastian Kurz. Broj zaraza u Austriji u blagom je padu, a Kurz najavljuje i konstantno masovno testiranje. Epidemiolo­ška situacija postupno se popravlja i u Srbiji, uz blagi pad broja novozaraže­nih, no zbog velikog pritiska na bolnice mjere se još ne ublažavaju. Sutra se, nakon višemjeseč­ne nastave na daljinu, škole otvaraju za osnovce od petog do osmog razreda, kao i za srednjoško­lce. Srbija ne posustaje ni u kampanji cijepljenj­a. Prema riječima epidemiolo­ga Predraga Kona Srbija je nadomak tri milijuna ubrizganih doza.

Najgore u Mađarskoj

Dok većina zemalja ublažava mjere, Njemačka ih pooštrava. Ako prođe prijedlog njemačke vlade, gradovi i okruzi s više od 100 novih slučajeva na 100 tisuća stanovnika u zadnjih sedam dana (a takvih je jučer bilo 86 posto, odnosno 356 od ukupno 412), očekuje najstroži lockdown od početka pandemije, jer se priprema zatvaranje svega osim supermarke­ta, drogerija, ljekarni i benzinskih crpki, a uvodi se i policijski sat. Zanimljivo je, međutim, da Njemačka, kada je riječ o 14-dnevnoj incidencij­i na 100 tisuća stanovnika, s 275 slučajeva ima više nego dvostruko povoljniju epidemiolo­šku situaciju od Hrvatske (626) i trostruko povoljniju od Francuske. Prema tom kriteriju, s najtežom epidemiolo­škom situacijom suočava se Mađarska s incidencij­om 861, Poljska ima 839, Švedska 770, Češka (602).

 ??  ?? Među prvim mjerama ublažavanj­a u EU jest otvaranje terasa kafića, koje su u Hrvatskoj otvorene još 1. ožujka i u većem dijelu države i dalje rade
Među prvim mjerama ublažavanj­a u EU jest otvaranje terasa kafića, koje su u Hrvatskoj otvorene još 1. ožujka i u većem dijelu države i dalje rade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia