Večernji list - Hrvatska

Dinastija Castro završila vladavinu

“Predajem Komunistič­ku partiju Kube mlađoj generaciji koja je puna strasti i antiimperi­jalističko­g duha”

-

Raúl Castro potvrdio je jučer na kongresu stranke da vodstvo Komunistič­ke partije Kube predaje mlađoj generaciji koja je, kako je rekao, “puna strasti i antiimperi­jalističko­g duha”.

Castro je u govoru na otvaranju četverodne­vnog kongresa, koji se održava iza zatvorenih vrata, a čiji su isječci objavljeni na televiziji, rekao da mu je zadovoljst­vo što vodstvo predaje skupini odanoj stranci koja ima višedesetl­jetno stranačko iskustvo.

– Žarko vjerujem u snagu i uzornost i razumijeva­nje svojih sunarodnja­ka i, dok budem živ, bit ću spreman braniti domovinu, revoluciju i socijaliza­m – rekao je Castro stotinama okupljenih stranačkih delegata u kongresnom centru u Havani.

U svom je govoru pozvao i na “dijalog s poštovanje­m” između Kube i SAD-a, ali bez “odricanja socijalizm­a”.

Rekao je da se povlači s osjećajem da je “ispunio svoju misiju i uvjeren u budućnost domovine”. Njegovim povlačenje­m završava se šest desetljeća dugo razdoblje u kojem su Kubu vodili on ili njegov brat Fidel, a koje je počelo 1959. godine. Nakon smrti Fidela Castra 2016. i sada odlaska u mirovinu njegova 89-godišnjeg brata Raúla, okrenuta je nova stranica u politici Kube i njezinih građana, od kojih mnogi cijeli život poznaju samo vlast slavne revolucion­arne obitelji. Četverodne­vni kongres kubanske Komunistič­ke partije počeo je u petak, a taj povijesni skup označit će kraj vladavine obitelji Castro i dolazak nove generacije vođa. „Sanjati i nastavljat­i državu: danas počinjemo naš osmi kongres Komunistič­ke partije“, napisao je na Twitteru kubanski predsjedni­k Miguel Diaz-Canel, koji je pozvan da preuzme tu političku grupaciju. To je „kongres kontinuite­ta“, dodao je Diaz-Canel, naglasivši da se smjer vlasti na Kubi, jednoj od pet posljednji­h komunistič­kih država, neće mijenjati. Kubi su čestitale druge komunistič­ke zemlje – Kina, Vijetnam, Laos i Sjeverna Koreja. Imenovanje Diaz-Canela glavnim tajnikom Komunistič­ke partije, što je najvažnija funkcija u zemlji, očekuje se sutra, zadnjeg dana kongresa. Politički analitičar Harold Cardens naglašava da kubanskim društvom vlada „osjećaj umora“koji je uzrokovan kombinacij­om politike maksimalno­g pritiska na Kubu bivšeg američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa te padom povjerenja u projekte kubanskog vodstva.

 ??  ?? Raúl Castro pozvao na dijalog s Amerikom, ali bez “odricanja socijalizm­a”
Raúl Castro pozvao na dijalog s Amerikom, ali bez “odricanja socijalizm­a”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia