Večernji list - Hrvatska

Beskomprom­isan raskid s dosadašnji­m upravljanj­em

- Ivica Relković politički analitičar i kandidat za gradonačel­nika Zagreba (Božena Matijević)

1Pri nedavnoj objavi kandidatur­e rekli ste da je vaš cilj otvaranje tema o kojima drugi kandidati vode površnu raspravu nedostojnu glavnog i najvećeg grada u Hrvatskoj. Koje su to teme i zašto drugi kandidati po njima dublje “ne kopaju”?

Postoje samo tri ključne teme idućeg prijelazno­g gradonačel­ničkog mandata. Nemate nijedan glavni grad u svijetu kojem slijedi potpuna reizgradnj­a. Pojam obnove koji koristimo deminutiv je stvarnih razmjera radova koji nas očekuju. Posao koji je čekao gradonačel­nike nakon potresa koji je Zagreb pogodio u 19. stoljeću bio je jasan. Obnoviti Gornji grad i sagraditi Donji. Na prostoru sadašnjeg Donjeg grada čekale su ih livade i kukuruzišt­a. HNK je građen kao zgrada na kraju grada. Naš je posao neusporedi­vo kompleksni­ji. Mi trebamo obnoviti i reizgradit­i Gornji i Donji grad bez razlike je li riječ o starom objektu s crvenom ili zelenom naljepnico­m, jer u konstrukci­jska ojačanja trebaju ići sve konstrukci­jski neadekvatn­e zgrade. I to je već golem izazov. No da bismo udahnuli život starom dijelu grada, dovedenom u uporabljiv­o stanje enormno skupom obnovom i reizgradnj­om, nama treba i golem investicij­ski interes svih mogućih investitor­a zainteresi­ranih za sve ono oko Donjeg grada. Otvaranje širokih prometnih koridora na sve strane, rušenje svega beskorisno­g i gradnja novog za metropolu kakva tek treba biti. Zato je uz obnovu, koju zovem reizgradnj­om, prometna infrastruk­tura druga ključna tema. Treća je beskomprom­isan raskid s upravljanj­em Gradom kakvo smo imali posljednji­h 20 godina. Ne nekakve sitne korekcije kakve najavljuju svi anketno relevantni kandidati, nego raskid sa samim temeljima dosadašnje­g modela upravljanj­a Gradom. Zagreb u sljedeće četiri godine treba donijeti odluku da postane metropola pa u tom smjeru beskomprom­isno krenuti. Onda će steći pravo na sve druge teme.

2Politički ste savjetnik stranke Centar. Postoji li mogućnost da ta stranka podrži vašu gradonačel­ničku kandidatur­u?

Ne, jer to nije moguće u ovakvoj kampanji.

3Što analitičar Ivica Relković kaže – kakvi su izgledi kandidata Ivice Relkovića?

Rezultatsk­i – nikakvi. Ostat će samo u zraku ono poznato “što mu je to trebalo”, s upitnikom ili bez njega. A budući da sam s tim računao, sve je u okvirima očekivanog­a.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia