Večernji list - Hrvatska

Bjelica je u pravu – pa koga vi VARate!?

- Piše Mladen Miletić

Upočetku bijaše Pitana... I “pitana” pravilom postala. Tako bismo nekako mogli početi polako svoditi svoje iskustvo s VAR-om, pojavom koja je još relativno svježa u svjetskom nogometu. A kao što dobro znamo, svemu novome treba vremena da se uhoda, pa znate, na razne se načine sve može gledati, propitujem­o što možemo popraviti i tako dalje bla, bla... Naravno da bi bilo najlakše i u najmanju ruku pretencioz­no ući u priču kako postoji neka svjetska zavjera protiv hrvatskog nogometa. Ali kratka povijest presuda uz pomoć video tehnologij­e reći će da je onaj dan kad je ta praksa uvedena barem po njega bio jedan od lošijih, usporediv možda s onima kad nas je Ekvador isprašio sa Svjetskog prvenstva ili kad smo u Cardiff otišli uvjereni da ćemo dobiti domaćinstv­o Eura, as njimi nove stadione od Sanadera, e da bismo se vratili kući s nula glasova. I bez Sanadera koji se iskusno prije glasanja pokupio. Sve je krenulo onoga dana kad je bivši nogometaš i košarkaš, propali glumac, a pomalo i zaštitar iz sela kraj ničega u Argentini postao glavni akter finala Svjetskog nogometnog prvenstva pet minuta buljeći u ekran kao da je molekularn­i biolog i tražeći način da dosudi jedanaeste­rac nakon što je jedna lopta u šesnaester­cu liznula ruku Perišiću. Svijet nogometa ostao je u šoku, Mark Clattenbur­g ustanovio je da je Argentinac bio čak i dobar dok ga VAR soba nije privela za ekran, a José Mourinho je u svom stilu zaključio da poslije takve odluke nogomet više nije sport za njega! Mala nam je utjeha bila i to što je Pitana za ozbiljan nogomet ubrzo postao otpisan jer je čak i Juan Sebastián Verón nakon njegove arbitraže u jednom derbiju rekao da se utakmica ne bi završila da je on bio na terenu, kad je šansa da Hrvatska postane svjetski prvak nepovratno odletjela u korist ipak veće i jače nogometne nacije.

Sljedeći veliki trenutak VAR-a u našim životima bio je onaj kad je rezolutni Nijemac Felix Brych u ulozi Markusa Merka novog doba jedne divne plave noći nasjeo na cirkusants­ki pad šahtarovca Tysona da bi onda, pomno pregledava­jući VAR snimku, našao i svog spasitelja – Dinamova “Tysona” Théophile-Catherinea koji je na pod složio golmana Pjatova kao da je treći brat Kličko! Bio je to idealan “I rest my case” rasplet za zagovornik­e VAR-a jer je razotkrio nešto što se događalo Brychu iza leđa, a s istom su lakoćom odbačene i sve protuteze da je lopta bila daleko od zbivanja, da je Pjatov prvi potegnuo braniča itd. Pedantni Brych proslavio se ipak na zadnjem SP-u, a skupa s njim i VAR soba, kad nije dosudio jedanaeste­rac za Srbiju iako je pola švicarske obrane skakalo po Mitroviću kao po dječjem toboganu.

Bilo je u međuvremen­u toga još, kako na našim terenima tako i na velikoj sceni, da bi u ove dvije utakmice Dinama i Villarreal­a, kad su se plavi našli nadomak povijesti, stala sva moguća kontroverz­a i upitnost VAR-a. Jer ako iz VAR sobe režiji lifraju – kako im odgovara da bi se oprali – čas jednu čas drugu snimku s povučenim crtama kao da su prije njih vukli neke druge lajne, ako imaju potrebu u poluvremen­u igračima nešto dodatno pokazivati na mobitelima, pa kako da običan gledatelj sve to shvati i protumači nego kao običan cirkus? I da moderni nogomet sve više sliči na rukomet. Dobar poznanik jutro poslije priznao je da je ugasio TV nakon prvog gola Villarreal­a, u dvije utakmice realno boljeg takmaca.

A

li opet... Kako da običan nogometni fan više zna što jest, a što nije zaleđe, zabranjeni položaj kojim napadač stječe očitu prednost u trenutku upućivanja lopte, ako usporedi situacije s utakmice Osijek – Gorica gdje je pogodak poništen zbog pet milimetara i ove iz Europske lige gdje je priznat iako ostaje nejasno jesu li se igrači i petama “dodirivali”!? Čak i kad uzmemo zdravo za gotovo da je jedanaeste­rac svako igranje rukom u šesnaester­cu, pa i nesvjesno, kako objasniti igračima da bi svi redom trebali trčati po kaznenom prostoru kao logoraši s leđima na rukama, a onda i publici da to nije neka zajebancij­a nalik hrkljušu ili gvošu iz “Top liste nadrealist­a”, nego ozbiljna igra!? Na kraju, kakav je smisao VAR-a ako je nekom majka, a nekom maćeha? Ako u najljepšoj igri na svijetu presuđuju neki nevidljivi likovi iz “Big Brothera”? I da to nekad traje kao zasjedanje AVNOJ-a!? Realno, da su ono u četvrtak dosudili kontra Reala, a ne Dinama, načekali bi se sljedeće prilike. Najdosljed­niji je u priči o VAR-u od prvog dana, koliko god iritirao svaljivanj­em krivice na sve i svašta čim ne pobijedi... A tko ako ne vi, Bjelica! Neka nam dragi Maksimir oprosti...

Od Pitane i Brycha do plavog dvomeča s Villarreal­om u koji je stala gotovo sva kontroverz­a video tehnologij­e. Kad god je bilo na važnoj klackalici – izvisili smo

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia