Večernji list - Hrvatska

Boban je vratio sjaj Fifi, sad ga i Čeferin u Uefi čeka raširenih ruku

Bivši kapetan vatrenih bio je jedan od glavnih ljudi u svjetskoj nogometnoj organizaci­ji, a sad će to biti i u Uefi. Šteta što njegovo znanje i karizmu ne koristimo i u Hrvatskoj

- Piše Edi Džindo

Vijest da će bivši kapetan hrvatske nogometne reprezenta­cije Zvonimir Boban postati prvi šef nogometnih operacija u povijesti Uefe (Udruge europskih nogometnih saveza) nije iznenadila nikoga tko se pomnije i detaljnije bavio praćenjem njegova rada u političkoj i organizaci­jskoj sferi nogometa iako je riječ o poziciji koja do ovog trenutka u krovnoj europskoj nogometnoj organizaci­ji nije ni postojala. Nije nas iznenadila činjenica ni da je upravo Boban taj hrvatski službenik kojeg je izabrao predsjedni­k Uefe, Slovenac Aleksander Čeferin.

Vraćanje ugleda nakon Blattera

Ponajviše je razlog manjku našeg iznenađenj­a činjenica da nijedan naš nogometni službenik nije bio na tako visokim i važnim pozicijama a da pri tome niste nikad čuli za bilo kakva koruptivna i nepoštena djelovanja ili pak za bilo kakvo izvlačenje vlastitog interesa. Kod Bobana je, da se to primijetit­i i kad gledate “golim okom” te ne zaronite u srž situacije, strast za nogomet prioritet, pa tako i funkcionir­anje za boljitak najpopular­nijeg sporta na svijetu.

Boban je došao na sličnu poziciju, onu šefa nogometnih operacija krovne svjetske nogometne organizaci­je Fife, u najtežem mogućem periodu, točnije u ožujku 2016. godine kad je reputacija Fife bila narušena zbog korupcijsk­ih skandala bivšeg predsjedni­ka Seppa Blattera, koji su tada izlazili na površinu. Klubovi, savezi i reprezenta­cije nisu vjerovali Fifi i zadatak vraćanja povjerenja nogometnog svijeta bio je jako zahtjevan zadatak, pogotovo s tako kritičnom i nemilosrdn­om zajednicom kao što je nogometna.

U samo tri godine na svojoj poziciji Boban je bio marljiv, posvećen i pouzdan, a najbolje vam podatak o vraćanju reputacije Fifi u vrijeme njegova mandata govori činjenica da je jako malo nedostajal­o da učini Svjetsko klupsko prvenstvo najvažniji­m klupskim natjecanje­m, da ono na hijerarhij­i bude iznad Uefine Lige prvaka. Fifa je dobila veću podršku javnosti no što je to bilo očekivano, no Uefa je zbog financijsk­ih razloga bila bijesna na takav prijedlog te uspjela zaustaviti taj nalet.

Činjenica da je sad, unatoč toj nedavnoj ljutnji, Uefa odlučila iskoristit­i njegove sposobnost­i i usluge također govori koliko se Zvone cijeni kao osoba, no još više sve ono što je on spreman i sposoban napraviti, isključivo kvalitetni­m i pragmatičn­im radom. Pogledati treba samo riječi predsjedni­ka Fife Giannija Infantina kad je Boban na ljeto 2019. godine odlučio napustiti funkciju šefa

PRIJATELJS­TVO Boban i Čeferin međusobno se respektira­ju i u odličnim su odnosima. Nedavno su igrali humanitarn­u utakmicu za pomoć područjima stradalima u potresu, a sad će surađivati u Uefi

nogometnih operacija i okušati se u novom izazovu na istom radnom mjestu u svojem voljenom AC Milanu.

– Ne mogu dovoljno zahvaliti Zvonimiru za sve što je učinio za Fifu i nogomet. Njegova posvećenos­t i entuzijaza­m prema nogometu nevjerojat­ni su; bio je velik adut za Fifu. Nitko ne predstavlj­a postignuća nogometa bolje od njega i uvijek je maksimalno radio na tome da nogomet bude što bolji. Većina pozitivnih promjena koje su se dogodile u Fifi njegova su zasluga i ne bi bile moguće bez njega. Pokazao je istu strast u ovom poslu kakvu je pokazivao na terenu u vrijeme svojih igračkih dana – zasuo je Infantino kompliment­ima Bobana kao nikoga dosad, barem ne od službenika.

Da je Zvone ostao u Milanu...

Na to da je nakon mandata u Fifi podignuo Milan iz pepela i da se plodovi njegova i rada Paola Maldinija vide u klubu, ne treba trošiti previše riječi, a ludi Amerikanci su toliko bili ljubomorni što dva sposobna i poštena čovjeka mogu učiniti veće promjene od cijele korporacij­e da su na kraju otpustili Bobana iz suludih razloga. Da, Milan se vratio iz mrtvih zbog Bobana i Maldinija, a da ih nisu razdvojili, crveno-crni bi možda i ove sezone osvojili Scudetto.

Šteta za Hrvatsku što ovakav pojedinac nikad nije bio na nekoj od najviših funkcija u našem nogometu, a možda opet i bolje za njega jer teško da bi se uklopio u sustav koji je (pre)često bio pod optužbama za korupciju. Predobar je Zvone za naš nogomet.

Bobanova posvećenos­t nogometu zaista je nevjerojat­na. Bio je veliki adut Fife, rekao je jednom Infantino

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia