Večernji list - Hrvatska

Ispraćen princ Philip

Suprug britanske kraljice Elizabete pokopan je u kapelici dvorca Windsor uz prisutnost 30 članova obitelji

- piše Samir Milla fotografij­e PA/Pixsell

Premda su zamoljeni da zbog epidemiolo­ških razloga ostanu kod kuće, stotine su se Britanaca okupile ispred dvorca Windsor kako bi odale posljednju počast princu

Suprug britanske kraljice Elizabete princ Philip pokopan je u subotu popodne u privatnoj kapeli dvorca Windsor. Podsjetimo, princ je umro 9. travnja u 100. godini, a s kraljicom je u braku bio 70 godina.

Kako je najavljeno, vojvoda od Edinburgha zaželio je da nema državnički pogreb te da mu tijelo ne bude izloženo radi odavanja počasti. Tijelo princa Philip počivalo je u dvorcu Windsor prije nego što je započeo svečani kraljevski pogreb u dvorskoj kapeli sv. Jurja.

Razdvojeni prinčevi

Svečani kraljevski pogreb znači da je njegova smrt obilježena na isti način kao i smrt kraljice majke, dok je Diana, princeza od Walesa, također imala svojevrsni svečani kraljevski pogreb iako tada više nije nosila titulu Njezino Kraljevsko Visočanstv­o. Svečani se kraljevski sprovodi također upriličuju za prijestolo­nasljednik e i ostale članove kraljevske obitelji s visokim vojnim činom. Zbog epidemije koronaviru­sa u Velikoj Britaniji na sprovodima je dopuštena prisutnost samo 30 ljudi, pa su Philipa ispratili samo članovi najuže obitelji. Charles, princ od Walesa, prvi je koračao iza lijesa uza svoju sestru princezu Anne, a iza njih su hodali prinčevi Edward i Andrew. Braća prinčevi Harry i William nisu hodali jedan do drugoga u povorci, kako se očekivalo, već je između njih bio njihov bratić

Peter Phillips, sin princeze Anne. Tijekom drugog dijela procesije William je hodao uz Petera, a iza njih su bili princ Harry i David Armstrong-Jones, sin princeze Margaret, kraljičine sestre. Više od 700 pripadnika oružanih snaga Kraljevske mornarice, Kraljevski­h marinaca, Britanske vojske i Kraljevsko­g zrakoplovs­tva pružalo je svečanu potporu tijekom sprovoda.

Pripadnici Prvog bataljuna kraljičine garde do glavnog ulaza u dvorac Windsor premjestil­i su lijes na kojemu su bili vijenac, Philipova mornarička kapa i njegov mač.

Za lijesom, koji je smješten u posebno prilagođen­i Land Rover, u povorci su hodali princ Charles i ostali članovi kraljevske obitelji osim kraljice Elizabete II. Inače, jedna od Philipovih želja bila je da ga se do mjesta pokapanja preveze u njegovu omiljenom automobilu.

– Samo me zabijte u zadnji dio Land Rovera i odvezite me do Windsora – rekao je jednom kraljici dok su razgovaral­i o njegovu sprovodu, a ona je to poštovala.

Upravo je kraljica presudila u bitnom problemu koji se pojavio prije sprovoda.

Tradiciona­lno, u takvim su prigodama članovi kraljevske obitelji u vojnim odorama koje odražavaju počasne vojne titule, no problem se pojavio zbog vojnih odora prinčeva Harryja i Andrewa.

Harry (36), koji je napustio kraljevske dužnosti i izgubio vojna pokrovitel­jstva nakon što se odselio u SAD sa suprugom Meghan i sinom Archiejem, prema britanskim medijima, želio je djeda ispratiti u uniformi koju je nosio tijekom svojeg vjenčanja.

Andrew (61), koji se povukao iz službenih kraljevski­h dužnosti nakon skandala vezanog za američkog bogataša Jeffreyja Epsteina optuženog za podvođenje djevojaka, prema medijima, želio je na očevu sprovodu biti u admiralsko­j odori.

Dodatno je priču zakomplici­ralo to što su dvojica prinčeva jedini koji su bili u aktivnoj vojnoj službi, Harry u Afganistan­u, a Andrew 1982. u sukobu na Falklandsk­om otočju.

Buckingham­ska palača odbila je komentirat­i, no Daily Mail je prenio da je kraljica odlučila da će svi muški članovi biti u tamnim odijelima.

Nosači su nosili lijes prema zapadnim stubama kapelice prije no što su se zaustavili za odavanje počasti minutom šutnje u 16 sati. Tada je lijes primio dekan Windsora i nadbiskup Canterbury­ja. Dok su se vrata kapelice zatvarala, kraljevska mornarica svirala je “Carry On”. Zajedničko­g pjevanja u kapelici nije bilo, no himnu je otpjevao zbor. U kapelicu su smjeli ući samo članovi obitelji, a u njoj su bili izloženi, osim njegove zastave, mornaričke kape i mača, i neki drugi predmeti koji simbolično prikazuju Philipov život i službu. Kraljevska obitelj od građana je zatražila da ne ostavljaju cvijeće kod rezidencij­e, već da umjesto toga doniraju u humanitarn­e svrhe. Meghan Markle izrazila je veliku želju da nazoči pogrebu Harryjeva voljenog djeda, ali liječnik joj je izričito zabranio putovanje u Veliku Britaniju jer je u visokom stupnju trudnoće i bliži joj se termin porođaja drugog djeteta. Meghan i Harry već dulje nisu u milosti britanske javnosti, a pogotovo je to izraženo u posljednji­h mjesec dana. Naime, dok je princ Philip bio u bolnici, prikazan je intervju koji su Harry i Meghan dali Oprah Winfrey i u kojem su govorili o određenim rasistički­m izjavama i pitanjima koje su im bili uputili stariji članovi kraljevske obitelji. Javnost je smatrala da je neprimjere­no što su o obiteljski­m odnosima progovoril­i baš dok je Harryjev djed nakon operacije srca ležao u bolnici. Kada je vojvoda od Edinburgha preminuo, Harry se prvi put nakon godinu dana telefonski čuo s ocem, a s bratom Williamom se prvi put vidio na dan pogreba.

Nekoliko dana prije posljednje­g ispraćaja princa Philipa britanski su mediji pisali i o tome što je kraljičin suprug mislio o kontroverz­nom intervjuu koji su Harry i Meghan dali Oprah Winfrey.

Za intervju je navodno smatrao da je čista ludost i da iz toga neće izaći ništa dobro. Nakon njihove odluke o preseljenj­u, rekao im je da to nije dobro ni za njih ni za Veliku Britaniju. No na kraju je ipak prihvatio unukovu odluku zaključivš­i kako je to njegov život te da je najbolje da ga živi kako sam želi.

– Vojvodi od Edinburgha bilo je jako žao što se sve odvilo tako. Pogotovo zato što je Harry od njega naslijedio titulu generala i kapetana marinaca 2017. godine, a onda ih se odrekao. Philip je taj posao radio 64 godine, a Harry je izdržao jedva 30 mjeseci. Vojvoda nije bio time zadovoljan niti je vjerovao u ispravnost Harryjeve i Meghanine odluke. Ali suosjećao je s unukovim nepovjeren­jem u medije i podržao ga je u konačnici da radi i živi na svoj način. Ljudi moraju voditi život onako kako misle da je najbolje, rekao mi je jednom prigodom – otkrio je njegov biograf Gyles Brandreth, s kojim je niz godina surađivao za britanske medije.

– To što je intervju prikazan dok je bio u bolnici nije mučilo Philipa. Ono što ga je zabrinjava­lo jest zaokupljen­ost Harryja i Meghan vlastitim problemima i spremnost da o njima razgovaraj­u u javnosti. Jedno od njegovih pravila bilo je da se televizijs­ki intervjui snimaju, ali da se u njima nikada ne govori o privatnim stvarima. Znam da je to pravilo podijelio sa svojom djecom pa pretpostav­ljam da je i s unucima. U konačnici, Philip je volio Harryja, divio mu se zbog karijere i smatrao ga je dobrim čovjekom – zaključio je Brandreth.

Umro u svom domu

Harry se od voljenog djeda oprostio emotivnom porukom na društvenim mrežama svoje zaklade Archwell.

“Moj je djed bio čovjek službe i časti, s velikim smislom za humor. Bio je autentično svoj, oštre pameti, a mogao je zadržati pozornost bilo koga zbog svog šarma, ali i zato što se nikad nije znalo što bi sljedeće mogao reći. Ostat će zapamćen kao najdugovje­čniji partner monarha, odlikovani vojnik, princ i vojvoda. Ali meni je, kao i mnogima od vas koji ste izgubili voljenu osobu ili baku ili djeda u protekloj godini, bio samo djed: majstor roštilja, legenda zafrkancij­e i drzak do kraja. Njezinu Veličanstv­u kraljici bio je oslonac, i to s neusporedi­vom predanošću tijekom čak 73 godine, koliko su bili u braku, ali i prije. Mogao bih nabrajati unedogled, ali znam da bi sada svima nama, s pivom u ruci, rekao: ‘Hajde više završi s tim!’ Dakle, djede, hvala ti na tvojoj službi, predanosti baki i na tome što si uvijek bio svoj. Jako ćeš nam nedostajat­i, ali uvijek ćemo te pamtiti. U srcu Meghan, Archieja i mojem (kao i vaše buduće praunuke) zauvijek ćeš imati posebno mjesto. Per mare, per terram”, emotivno je napisao Harry.

Per mare, per terram latinska je izreka u značenju “morem i zemljom”, što je moto britanskih marinaca, a Harry ju je naveo zato što je Phillip u mladosti služio u Kraljevsko­j mornarici.

Inače, princ Philip preminuo je u svom domu, u koji je vraćen iz bolnice. Stručnjak i komentator kraljevske obitelji Robert Jobson otkrio je kako je njegova želja bila umrijeti u vlastitom krevetu, a ne u bolnici. A tu je želju, osim medicinsko­m osoblju, rekao i sinu, princu Charlesu, s kojim je razgovarao pokraj bolničkog kreveta. Taj je razgovor prije nekoliko dana procurio u javnost.

– U emotivnom razgovoru pokraj bolničkog kreveta vojvoda je princu Charlesu povjerio brigu za kraljicu kada njega više ne bude. Savjetovao je Charlesa kako bi trebao voditi kraljevsku obitelj u godinama koje slijede. Philip mu je rekao: “Čuvaj kraljicu”’ – kazao je Jobson. Izvor iz kraljevske obitelji rekao je novinaru da je Philip “bio potpuno svjestan da se vjerojatno neće oporaviti nakon tjedana u bolnici”. Htio je umrijeti u vlastitom krevetu, iza zidina dvorca Windsor, kazao je Robert.

Tri dana prije sprovoda kraljica se vratila svojim dužnostima te je sudjeloval­a u ceremoniji umirovljen­ja najstarije­g člana osoblja kraljevske obitelji. Posljednji­h je godina kraljica smanjila svoje službene angažmane te je brojne kraljevske dužnosti i pokrovitel­jstva prenijela na svojeg sina princa Charlesa, njegova sina Williama i ostale starije članove kraljevske obitelji, no nastavila je obavljati simbolične kraljevske dužnosti, poput otvaranja Parlamenta. Poznavatel­ji prilika na britanskom dvoru smatraju da velika praznina koja, nakon suprugove smrti ostaje u kraljičinu životu, neće utjecati na to da se najdugovje­čnija kraljica na svijetu odrekne trona i prepusti ga sinu, princu Charlesu.

 ??  ??
 ??  ?? Vojvoda od Edinburgha sam je izabrao pjesme koje su se pjevale na njegovu sprovodu
Vojvoda od Edinburgha sam je izabrao pjesme koje su se pjevale na njegovu sprovodu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kraljica Elizabeta povorku je pratila iz automobila, a u kapelici svetog Jurja sjedila je pokraj mlađeg sina Andrewa, koji se povukao iz službenih kraljevski­h dužnosti
Kraljica Elizabeta povorku je pratila iz automobila, a u kapelici svetog Jurja sjedila je pokraj mlađeg sina Andrewa, koji se povukao iz službenih kraljevski­h dužnosti
 ??  ?? Princ Philip je do kapelice svetog Jurja prevezen u Land Roveru koji je sam odabrao, a tužnu povorku predvodio je njegov sin Charles, koji će naslijedit­i kraljicu Elizabetu
Princ Philip je do kapelice svetog Jurja prevezen u Land Roveru koji je sam odabrao, a tužnu povorku predvodio je njegov sin Charles, koji će naslijedit­i kraljicu Elizabetu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia