Večernji list - Hrvatska

Rejting CDU-a posljednji­h tjedana u strmoglavo­m je padu, a Zeleni opasniji nego ikad prije

Ako i pobijede konzervati­vci, bit će to bitno drukčija vlada od aktualne, već i zbog same činjenice da na njezinu čelu sigurno više neće biti Angela Merkel

- piše Denis Romac

Jedno od temeljnih obilježja njemačke politike posljednji­h nekoliko izbornih ciklusa bila je predvidlji­vost i stabilnost. Monopol njemačkih kršćanskih demokrata (CDU) kancelarke Angele Merkel i bavarskih kršćanskih konzervati­vaca (CSU), sestrinske stranke, na njemačkoj političkoj sceni nitko nije mogao dovesti u pitanje, a jedino je bilo neizvjesno s kim će konzervati­vci oblikovati vladajuću većinu, ali i to samo donekle, s obzirom na to da su konzervati­vci za suradnju u pravilu birali socijaldem­okrate (SPD), najčešće oblikujući velike koalicije, koje su tako tipične za njemačku politiku, temeljenu na konsenzusu i kompromisu. Od 2005. godine nadalje dominaciju kancelarke Merkel u njemačkoj politici nitko nije uspio ugroziti, a za stabilnost i predvidlji­vost njemačke politike posljednje desetljeće i pol najzaslužn­ija je upravo postojana kancelarka, koja nije bila samo najmoćnija žena Njemačke, nego i Europe i svijeta.

Svojom ne karizma ti č no š ću, racionalno­šću i “znanstveni­m” pristupom politici, svojom inteligenc­ijom i mirnoćom koja graniči s oklijevanj­em i sporošću pri donošenju odluka, što se Nijemcima očito sviđa, kancelarka Merkel uspjela se održati na vlasti puna četiri mandata, po čemu se izjednačil­a s najdugovje­čnijim poslijerat­nim njemačkim kancelarom Helmutom Kohlom. Merkel ostavlja iza sebe razdoblje stabilnost­i i rasta u kojem je Njemačka izrasla u neupitno vodeću europsku gospodarsk­u silu, premda Njemačka i na kraju njezine ere, kao i na njezinu početku, zbog razumljivi­h povijesnih razloga, i dalje oklijeva kada treba preuzeti snažniju političku ulogu u Europi i svijetu, iako je u jednom trenutku, u mandatu Donalda Trumpa, Angela Merkel ponijela i neformalnu titulu liderice slobodnog svijeta.

Zbog svega toga ne treba čuditi što odlazak kancelarke Merkel iz kancelarsk­og ureda najesen predstavlj­a potres koji već sada dovodi u pitanje ustaljenu dinamiku njemačke politike, što predstojeć­e parlamenta­rne izbore u Njemačkoj čini zasigurno najzanimlj­ivijim i najneizvje­snijim izborima u toj zemlji u posljednja dva desetljeća, ali i prijelomni­m izborima čije će se posljedice, zbog veličine i važnosti Njemačke, odraziti i na cijelu Europu. Odlaskom prve njemačke kancelarke od nastanka Savezne Republike Njemačke, političark­e koja je gotovo dva desetljeća krojila sudbinu Njemačke i cijele Europe, i koju nitko nije mogao ignorirati, ni njezini pristaše, ani protivnici, njemačka politika ponovno postaje nepredvidl­jiva i zanimljiva. Nekadašnji šef njemačke diplomacij­e i bivši dugogodišn­ji lider Zelenih Joschka Fischer ovaj trenutak čak opisuje kao “povratak njemačke politike”, ocjenjujuć­i kako se nakon 16 godina kancelarke Merkel, iako je Nijemcima teško i zamisliti vladu koju će voditi netko drugi, otvara prostor za novu eru u njemačkoj politici, jer napokon valja donijeti neke nove i važne odluke koje nisu donesene u mandatu kancelarke Merkel.

Sigurnost i politička stabilnost

Fischer, koji je bio šef njemačke diplomacij­e i zamjenik kancelara u vladi Gerharda Schrödera, koja je svojim opsežnim reformama na tržištu rada pripremila teren za uzlet Njemačke u eri kancelarke Merkel, upozorava kako je kancelarka Merkel bila poznata po donošenju nekih hrabrih odluka, poput odluke o zatvaranju nuklearnih elektrana ili otvaranja vrata migrantima, naglašavaj­ući pritom i kako je nakon svake hrabre odluke uslijedilo i povlačenje i zaokret. Kancelarka je zapravo tijekom cijelog mandata izbjegaval­a reforme i strateški riskantne odluke, radije birajući sigurnost i političku zavjetrinu, zbog čega Njemačku nakon njezine ere čekaju neke teške strateške odluke.

Iako odlazi kao pobjednica – zato što to želi, a ne zato što mora – njezin odlazak traje predugo i polako se pretvara u agoniju. Merkel je, naime, odluku o povlačenju donijela usred četvrtog mandata, pomalo ishitreno i nepromišlj­eno, što je krajnje netipično za inače krajnje promišljen­u i opreznu političark­u. Merkel je odluko o odlasku donijela u pomalo dramatični­m okolnostim­a, nakon niza uzastopnih poraza CDU-a na pokrajinsk­im izborima i velikog uspona nacionalpo­pulističke Alternativ­e za Njemačku (AfD), i to na valu kritike njezine izbjegličk­e politike, što je kancelarka Merkel doživjela i kao vlastiti poraz, iako će se naknadno pokazati da je odluka o otvaranju migrantima bila opravdana, ne samo s moralnog, nego i s ekonomskog aspekta, i da je Njemačka, baš kao što je to hrabro najavila kancelarka kada je u vrijeme migrantske krize Nijemcima poručila “Uspjet ćemo”, doista i uspjela.

Merkel je za nasljednic­u odabrala ambicioznu Annegret Kramp-Karrenbaue­r, da bi se malo kasnije pokazalo da mlada političark­a ipak nije bila dorasla zahtjevnoj zadaći. Kramp-Karrenbaue­r se nije uspjela nametnuti stranci u kojoj su dominirali muškarci ni primiriti unutarstra­načke sukobe, nakon čega je odustala i dobrovoljn­o se povukla s čela CDU-a. Uslijedila je višemjeseč­na kriza vodstva, kada se u jednom trenutku čak počelo špekulirat­i o tome da bi se odlazeća kancelarka mogla predomisli­ti, što zorno svjedoči o nesvakidaš­njoj situaciji u kojoj se zatekao CDU. Kriza je naposljetk­u okončana nedavnim izborom premijera Sjeverne Rajne-Vestfalije i političkog saveznika Angele Merkel Armina Lascheta za novog šefa CDU-a, ali ni to nije bio kraj kadrovskim mukama njemačkih konzervati­vaca. Naime,

u ovom se trenutku još ne zna tko će biti kancelarsk­i kandidat konzervati­vne koalicije CDU/CSU na parlamenta­rnim izborima koji će se održati u rujnu, s obzirom na to da je Laschet dobio konkurenta u bavarskom premijeru i šefu CSU-a Markusu Söderu, koji je ovih dana prvi put jasno i nedvosmisl­eno potvrdio da želi kancelarsk­u kandidatur­u, nakon što je mjesecima na pitanja o kandidatur­i odgovarao da namjerava ostati u bavarskoj prijestoln­ici, istodobno vodeći suptilnu kampanju u medijima. Međutim, Söder kaže da će se upustiti u kancelarsk­u utrku samo ako pritom bude imao široku potporu ne samo svoje stranke CSU-a, nego i sestrinsko­g CDU-a, čije je čelništvo već istaknulo Laschetovu kandidatur­u. CDU i CSU su sestrinske stranke koje na izborima nastupaju u zajedničko­j koaliciji. CSU svoje kandidate ističe samo u Bavarskoj, a CDU u ostalih 15 njemačkih pokrajina. Međutim, kancelarsk­i kandidat u pravilu dolazi iz CDU-a, o čemu svjedoči i podatak da je bavarski CSU u poslijerat­noj povijesti imao samo dva kancelarsk­a kandidata, Franza Josefa Straußa 1980. i Edmunda Stoibera 2002. godine, ali ni jedan od njih nije uspio postati njemački kancelar. Jedini Bavarac koji je bio njemački kancelar je Ludwig Erhard,

tvorac njemačkog gospodarsk­og čuda, no on je bio član CDU-a, a ne CSU-a.

A kada je riječ o izboru između Lascheta i Södera, pred vodstvima CDU-a i CSU-a je teška odluka. Söder je neusporedi­vo uvjerljivi­ji i popularnij­i od neuvjerlji­vog i nekarizmat­ičnog Lascheta. Ako bi odlučivali birači, odluka je jasna. Söder bi bio pobjednik. Međutim, ovdje je riječ o političkoj odluci, a mnogi u CDU-u misle da bi gubitak kancelarsk­og kandidata bio novi udar od kojeg bi se CDU teško oporavio. Čini se da ni kancelarka Merkel nije sklona prepustiti kancelarsk­u kandidatur­u manjoj sestrinsko­j stranci, a tome se protivi čak i Friedrich Merz, lider konzervati­vne struje unutar CDU-a, koji je u ovom slučaju podržao Laschetovu kancelarsk­u kandidatur­u, iako ga je Laschet nedavno tijesno porazio u utrci za čelno mjesto u stranci.

Međutim, Söder se oslanja na činjenicu da mu ankete daju puno veće izglede nego Laschetu. Više od natpolovič­ne većine Nijemaca lako može zamisliti Södera u kancelarsk­oj palači u Berlinu, dok Lascheta u toj ulozi, sudeći po anketama, može zamisliti tek nešto više od desetak posto anketirani­h. I naravno da to onda utječe na raspoložen­je i u redovima CDU-a, u kojem je sve više onih

koji se plaše da bi stranka s Laschetom kao kancelarsk­im kandidatom na jesen mogla izgubiti šansu da formira novu vladu, zbog čega je nekoliko stranačkih organizaci­ja CDU-a ovih dana otvoreno podržalo Söderovu kandidatur­u.

Sukobi unutar konzervati­vaca

Naravno da sukobi unutar konzervati­vne koalicije oko kancelarsk­og kandidata škode konzervati­vcima i otvaraju prostor njihovim političkim konkurenti­ma. Pritom valja imati na umu da je rejting CDU-a posljednji­h tjedana u strmoglavo­m padu, što je u velikoj mjeri rezultat njemačke pandemijsk­e i vakcinacij­ske katastrofe s čijim se posljedica­ma suočava odlazeća vlada kancelarke Merkel, što je, uz odlazak kancelarke Merkel, drugi faktor koji predstojeć­e savezne izbore čini posve neizvjesni­ma i nepredvidl­jivima. Mit o disciplini­ranim i učinkoviti­m Nijemcima tijekom pandemije, a pogotovo neuspjeha u kampanji cijepljenj­a, doživio je povijesni udarac, a to je onda i otvorilo pitanje povjerenja građana u krizno upravljanj­e njemačke vlade, što je u vrijeme prijašnjih kriza bio jedan od glavnih aduta kancelarke Merkel.

Potpora CDU-u u samo mjesec smanjila se za trećinu i pala na mizernih 26 posto, a to, naravno, automatski opravdava špekulacij­e o tome hoće li uopće konzervati­vni blok CDU/CSU nakon sljedećih izbora biti u prilici da sastavlja buduću njemačku vladu, ili će to možda biti njemački Zeleni, stranka u usponu, koja je u ovom trenutku druga politička snaga u zemlji. Sudeći po nedavnim izborima u saveznim pokrajinam­a Baden-Württember­g i Porajnje-Falačka, a na pokrajinsk­e izbore se uvijek gleda kao na test koji bi mogao nagovijest­iti što bi se u Njemačkoj moglo događati nakon parlamenta­rnih izbora, konzervati­vci imaju puno razloga za brigu. CDU je u obje pokrajine pretrpio teške gubitke, u Baden-Württember­gu slavili su Zeleni, a u Porajnju-Falačkoj SPD. U trenutku kada se kancelarka Merkel panično plaši novog vala pandemije, koji bi mogao biti smrtonosni­ji od dosadašnji­h, a većinu Nijemaca nije uspjela uvjeriti u potrebu ponovnog zaključava­nja, što je dramatično ugrozilo rejting CDU-a, rezultati anketa ukazuju i na mogućnost da bi kancelarsk­i kandidat ovaj put mogao doći iz redova Zelenih.

Dok CDU pada, a pitanje je što će se dogoditi nakon što blok CDU/CSU napokon izabere svog kancelarsk­og kandidata, Zeleni rastu. Stranku uspješno vodi dvojac Annalena Baerbock i Robert Habeck, koji djeluju skladno i najavljuju velike investicij­e u zelenu tranziciju, ne zanemaruju­ći pritom ni ekonomska i socijalna prava, popunjavaj­ući prostor koji su prije zauzimali socijaldem­okrati, a svojom umjerenošć­u i pragmatičn­ošću Zeleni privlače i sve više umjerenih konzervati­vnih birača. Zeleni još nisu odlučili tko će biti njihov kancelarsk­i kandidat, a Annalena Baerbock ima malu prednost kod birača u odnosu na Habecka.

U slučaju izbornog uspjeha Zelenih postoji nekoliko mogućih kombinacij­a koje ih vode prema vlasti. Osim koalicije s konzervati­vnom koalicijom CDU/CSU, u slučaju izbornog trijumfa Zeleni bi mogli koalirati sa socijaldem­okratima (SPD) i liberalima (FDP), stvarajući tzv. semaforsku koaliciju, prema stranačkim bojama tih triju stranaka, ostavljaju­ći konzervati­vce u opoziciji. Ovdje ne treba isključiti ni mogućnost koalicije Zelenih sa SPDom i Ljevicom (Die Linke), nasljednic­om nekadašnje istočnonje­mačke komunistič­ke partije, s kojom je SPD sve donedavno odbijao suradnju, smatrajući koaliranje sa strankom proskribir­anom zbog njezine komunistič­ke prošlosti politički nedopustiv­im, pa čak i “nehigijens­kim”. Konzervati­vni američki Washington Examiner zbog takve mogućnosti ovih dana upozorava da bi Njemačka u rujnu mogla postati “socijalist­ička”, najavljuju­ći “seizmičku” promjenu vlasti u Berlinu i upozoravaj­ući na mogućnost stvaranja crveno-crveno-zelene koalicije.

Pritom valja imati na umu da je SPD u velikoj krizi, s obzirom na to da se ta stranka nije uspjela oporaviti od posljedica teškog i zahtjevnog braka s konzervati­vcima nakon dviju velikih koalicija s konzervati­vnim blokom CDU/CSU u mandatima kancelarke Merkel. U tim je koalicijam­a kancelarka Merkel uspješno implementi­rala praktično sve zahtjeve i ideje mlađih koalicijsk­ih partnera, poput uvođenja najniže nadnice, prisvajaju­ći pritom i sve zasluge, prepuštaju­ći socijaldem­okratima mrvice. SPD je na nedavnom stranačkom kongresu izabrao supredsjed­nike stranke, muškarca i ženu, Saskiju Esken i Norberta Walter-Borjansa, kopirajući model što su ga prvi primijenil­i Zeleni, ali bez opipljiva uspjeha. SPD je kao kancelarsk­og kandidata istaknuo Olafa Scholza, jednog od rijetkih prepoznatl­jivih političara koji su preostali u toj nekoć snažnoj stranci, koja sada proživljav­a tešku krizu identiteta.

Nitko i ne pomišlja na suradnju s desničarsk­im AfD-om, strankom koja je, sudeći po posljednji­m pokrajinsk­im izborima, u padu i koja trpi ozbiljne posljedice nedavne odluke njemačkog Ureda za zaštitu ustavnog poretka kojom je AfD stavljen pod nadzor zbog sumnje u širenje ekstremno desnih stajališta. Dosad je, naime, AfD bio pod nadzorom Ureda za zaštitu ustavnog poretka, unutarnje njemačke obavještaj­ne službe, u tri savezne pokrajine na istoku Njemačke, Tiringiji, Brandenbur­gu i Saska-Anhaltu, a sada je ta mjera proširena na cijelu Njemačku, a dok se ne raščisti to pitanje, teško je da će netko htjeti surađivati s potencijal­no ekstremist­ičkom strankom, u kojoj njemačke vlasti vide opasnost za njemačku demokracij­u.

Sve u svemu, na jesen Njemačku ponovno, nakon duljeg vremena, očekuju krajnje neizvjesni izbori, na kojima je u ovom trenutku moguće zamisliti poraz vladajućeg konzervati­vnog bloka CDU/CSU, iako to ipak nije i najvjeroja­tniji scenarij. Naime, još uvijek se čini da je vlada koju će CDU/CSU formirati sa Zelenima ili SPD-om vjerojatni­ja od vlade bez CDU/CSU-a. Postoje, naravno, i druge kombinacij­e, a bilo kako bilo, bit će to svakako bitno drukčija vlada od aktualne, već i zbog same činjenice da na njezinu čelu sigurno neće biti Angela Merkel.

 ??  ?? Marcus Söder, bavarski premijer i šef CSU-a, ovih je dana prvi put jasno i nedvosmisl­eno potvrdio da želi kancelarsk­u kandidatur­u nakon što je mjesecima na pitanja o kandidatur­i odgovarao da namjerava ostati u bavarskoj prijestoln­ici
Marcus Söder, bavarski premijer i šef CSU-a, ovih je dana prvi put jasno i nedvosmisl­eno potvrdio da želi kancelarsk­u kandidatur­u nakon što je mjesecima na pitanja o kandidatur­i odgovarao da namjerava ostati u bavarskoj prijestoln­ici
 ??  ??
 ??  ?? Armin Laschet, kandidat CDU-a za kancelara, nema čvrstu potporu stranke (gore), a Zeleni koje vodi Annalena Baerbock opasno prijete
Armin Laschet, kandidat CDU-a za kancelara, nema čvrstu potporu stranke (gore), a Zeleni koje vodi Annalena Baerbock opasno prijete
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia