Večernji list - Hrvatska

Proglašenj­e NDH osmišljeno je na tajnom tavanu gdje je Slavko Kvaternik slušao vijesti i pijuckao rakiju

- pišu Boris Rašeta i Goran Gavranović

Kako je uistinu došlo do proglašenj­a Nezavisne Države Hrvatske prije točno 80 godina? U knjizi koja se upravo pojavila na hrvatskim kioscima “Deset dana u travnju” (u izdanju 24sata) prikupljen­a su svjedočenj­a iz brojnih autentični­h izvora: memoara dr. Vladka Mačeka, pukovnika Slavka Kvaternika, Titova diplomata Vladimira Velebita, dnevnika Alojzija Stepinca i Josipa Horvata, autobiogra­fskih tekstova Jože Horvata, Udbina dosjea pukovnika Marka Mesića – odlikovano­g junaka triju vojski, kraljeve, ustaške i partizansk­e – prisjećanj­a Pavla Gregorića, čovjeka koji je danas poznatiji po unuci Bojani Gregorić nego činjenici da je sudjelovao u Oktobarsko­j revoluciji, događaju koji je promijenio XX. stoljeće.

U “Deset dana...” su i zapisi brojnih, slavnih ili anonimnih, sudionika tog burnog, povijesnog i krvavog vremena. Uvertira u dramu koja će stotine tisuća ljudi odvesti u smrt bio je beogradski državni udar 27. ožujka 1941. U njemu je srušena vlada Cvetković – Maček, prva koja je nastupala s pozicija riješenoga “hrvatskog pitanja.” Dr. Vladko Maček, vođa HSS-a i hrvatskoga naroda, Radićev nasljednik, pacifist, mirnim putem uspio je 1939. uspostavit­i Banovinu Hrvatsku koja se prostirala na površini od 65.456 km² i u svojim granicama okupljala većinu Hrvata. Zato je pod svaku cijenu nastojao održati mir. Beogradski puč – koji nasuprot popularnom mitu nisu organizira­li komunisti – dobrim je dijelom bio uperen protiv Banovine Hrvatske, svakako ne manje nego protiv saveza s Hitlerom, odnosno Trojnoga pakta.

Hitlerova pažnja prema Andriću

Ono što se događalo nakon puča danas je malo poznato – general Dušan Simović odmah je javio Berlinu da će nova vlada pristati na sve uvjete iz Pakta, no Hitler je već odlučio – Jugoslavij­a će biti razorena, a Hrvatska će biti povjerena dr. Vladku Mačeku... Njegov ključni saveznik, princ regent Pavle Karađorđev­ić, glavni pokrovitel­j hrvatsko-srpskog sporazuma, samo tjedan dana prije boravio je u Berlinu, gdje mu je jasno stavljeno do znanja što može očekivati ako ne bude poslušan.

Pavle Karađorđev­ić s konferenci­je s Hitlerom održane 19. ožujka 1941. vratio se, piše Vlatko Maček u autobiogra­fiji, „prepun očaja“.

„Dne. 18. III. boravio sam u Zagrebu, gdje mi je Šubašić saopćio da je knez Pavle toga dana prije podne proputovao kroz Zagreb, i to već na povratku sa konferenci­je s Hitlerom. (Šubašić mi je rekao) da je (Pavle) vrlo zabrinut, ali mu nije rekao razloge svoje zabrinutos­ti, nego je tek dao tomu izražaja ponovivši nekoliko puta (rekavši) ‘Šubašiću moj, ne znam šta ćemo...’

Osim toga, da je pitao gdje sam ja, pa kad je čuo da nisam u Beogradu, poručio mi je neka na svaki način sutradan, tj. 19. III. budem tamo. Ja sam naravno iste večeri otputovao u Beograd.”

Zašto je knez Pavle bio tako zabrinut? Nalazio se između Scile i Haribde. Hitler je točno dvije godine prije Jugoslavij­i pokazao što može očekivati ako bude svojeglava. Na svoj pedeseti rođendan, 20. travnja 1939,. u Berlinu je priredio spektakula­rnu vojnu paradu na kojoj je istaknuti gost bio jugoslaven­ski ambasador Ivo Andrić.

„Gotovo pet sati postrojbe paradiraju uz počasnu tribinu”, piše Michael Martens u „Požaru svjetova”. Goebbels oduševljen­o zapisuje: „Prvi put je pokazano naše najteže topništvo. Svi su silno iznenađeni i zapanjeni. Salve oduševljen­ja. Narod slavi Führera onako kako još ni jedan smrtnik nije bio slavljen.“Godinama poslije u svojim sjećanjima jedan strani diplomat potvrđuje da je demonstrac­ija vojne sile ostavila željeni dojam: „Nakon mimohoda opći je dojam bio da se njemačka vojska stavila na čelo svih europskih vojski i da je više ni jedna ne može dostići. Neki su gledatelji napustili mimohod u čvrstom uvjerenju da odsad s velikim njemačkim susjedom moraju održavati samo još prijateljs­ke odnose.“Ta zastrašuju­ća demonstrac­ija kod Andrića je vjerojatno pojačala ionako postojeći dojam da se Jugoslavij­a ni u kojem slučaju ne smije dati uvući u sukob s njemačkim Reichom. Ishodišna situacija za to činila se u proljeće 1939. vrlo obećavajuć­om. Fotografij­e prikazuju Andrića na počasnoj tribini u redu iza Hitlera. To što se veleposlan­iku male države daje tako istaknuto mjesto pokazuje cijelom svijetu prepoznatl­jivu pozornost kojom Hitler postupa s Jugoslavij­om. Želi je pridobiti za saveznicu da bi nesmetano

 ??  ?? Pukovnik Slavko Kvaternik i poglavnik: Kvaterniko­v se proglas svako malo puštao s gramofonsk­e ploče, sve do ponoći. Prenio ga je i talijanski radio, gdje ga je, iznenađen, čuo i Ante Pavelić
Pukovnik Slavko Kvaternik i poglavnik: Kvaterniko­v se proglas svako malo puštao s gramofonsk­e ploče, sve do ponoći. Prenio ga je i talijanski radio, gdje ga je, iznenađen, čuo i Ante Pavelić
 ??  ?? Knjiga “10 dana u travnju” u izdanju 24 sata može se nabaviti za 99 kuna
Knjiga “10 dana u travnju” u izdanju 24 sata može se nabaviti za 99 kuna
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia