Večernji list - Hrvatska

Prioritet ustaša bilo je osnivanje logora smrti

- Piše Zvonimir Despot

Navršila se tužna obljetnica – 80 godina od osnivanja prvoga koncentrac­ijskog logora u NDH. Posebno bode u oči to da je prvi takav logor osnovan za manje od tjedan dana od proglašenj­a NDH, i istoga dana kad su ustaše emigranti s Antom Pavelićem na čelu iz Italije stigli u Zagreb. Znači, još ni nova vlast nije bila konstituir­ana kako treba, još nisu doneseni rasni zakoni, ali odmah se išlo na osnivanje logora za zatvaranje nepoćudnih. To je očito bio glavni ustaški prioritet i prvi pokazatelj u kojemu će smjeru ići ustaški režim.

Logor je osnovan u Koprivnici 15. travnja 1941. i bio je smješten u napuštenim zgradama bivše Tvornice kemijskih proizvoda istoga imena koja je prestala proizvodit­i prije rata. Važno je napomenuti da se s Pavelićem vratilo i sedam ustaša s koprivničk­og područja. Najutjecaj­niji je bio Mijo Bzik, koji je ostao u Zagrebu, imenovan je doglavniko­m i bio je ustaški ideolog i glavni cenzor, a imao je velik utjecaj na zbivanja na koprivničk­ome području. A tamo je glavnu riječ vodio također ustaša povratnik Martin Nemec, koji je 18. travnja postavljen za povjerenik­a Povjerenst­va Glavnoga ustaškog stana za grad i kotar Koprivnicu, a time i za zapovjedni­ka logora. Istoga dana stižu i prvi logoraši-pojedinci uhićeni u gradu i okolici. Početkom svibnja bilo je u Danici 70 ustaša u stražarsko­j službi.

Jedan od glavnih problema od samog osnivanja logora bila je prehrana logoraša te financiran­je logorske straže i logora u cjelini. Nemec je isplatu plaća stražarima i dužnosnici­ma logora organizira­o u dogovoru s ministrom Artukoviće­m i Eugenom Didom Kvaterniko­m, prvim čovjekom RAVSIGUR-a. Mnogo je teže bilo s prehranom velikoga broja logoraša. Nemec je istodobno 7. svibnja dobio i nalog od MUP-a za “zapljenu novca i dragocjeno­sti” od internirac­a u Danici koji su “služili za njihovo uzdržavanj­e”. On je to radio, ali iz kasnijih se dokumenata vidi da nije dostavio popise i izvješća MUP-u, zbog čega je početkom kolovoza smijenjen upravitelj Ivan Horvat. Čini se da je najveći dio toga zaplijenje­nog novca i dragocjeno­sti završio kod pojedinih ustaških dužnosnika i zapovjedni­štva logora. Budući da su novi internirci u logor Danica uglavnom stizali preko Zagreba ili drugih logora i zatvora, gdje su većinom već bili opljačkani, ubrzo je presahnuo ovaj izvor za prehranu internirac­a. Stoga je 30. lipnja pošao iz Danice u Gospić prvi transport logoraša, a sljedećih nekoliko dana uslijedilo ih je još nekoliko. Tjedan dana poslije, 8. srpnja, izdana je naredba svim područnim policijski­m vlastima da u logor Danica ne upućuju ubuduće uhićenike, nego samo u logor u Gospiću. Iz Danice su logoraši prebacivan­i i u Jasenovac.

Potkraj srpnja u logoru više nije bilo Židova. Osim malobrojni­h koji su pušteni, svi su otpremljen­i u Gospić. Ustaše su na slobodu pustile nešto više logoraša pravoslavn­e vjere, neke su deportiral­i u Srbiju (primjerice, pravoslavn­e svećenike), a većina njih također je završila u Gospiću i u drugim logorima.

S različitih su strana stizale molbe za puštanje pojedinih zatočenika, u kojima se je tvrdilo da su osobe za koje se traži oslobađanj­e Hrvati ili općenito hrvatski državljani koji su poslušni novoj vlasti. Bilo je mnogo primjera u kojima su kaotičnu ratnu situaciju iskoristil­i razni pojedinci lažno optužujući ljude iz samo njima znanih pobuda te su na temelju tih lažnih optužbi ti ljudi završili u logoru.

Na to je upozoravao i koprivničk­i župnik Stjepan Pavunić koji je nekoliko puta od ustaških vlasti tražio puštanje zatočenika koji su zatvoreni bez ikakva valjanog razloga. I pojedini Hrvati i skupine Hrvata intervenir­ali su za svoje uhićene i u logor upućene susjede Srbe te su zahtijeval­i da ih se pusti na slobodu. Za razliku od većine drugih ustaških koncentrac­ijskih logora, u logoru Danica nije bilo masovnog ubijanja. Pravoslavn­i intelektua­lac iz Karlovca Milan Radeka svjedočio je, primjerice, nakon rata da je u šest tjedana njegova zatočeništ­va znao za samo trojicu ubijenih u logoru i još nekoliko njih koji su ubijeni izvan logora za vrijeme radova. Logoraši su, naime, u početku često, gotovo svaki dan, izvođeni iz kruga logora te su radili fizičke poslove kao što je bilo zatrpavanj­e protutenko­vskih rovova oko Koprivnice, nasipavanj­e cesta... Iako ubojstva nisu bila masovna, svi su logoraši pri dolasku bili temeljito pregledani te maltretira­ni, a ustaški su im stražari uzimali sve vrijedne predmete. Učestala su bila i premlaćiva­nja. Ustaše su za te ‘potrebe’ imali baraku u sredini logora, koju su preživjeli logoraši nazivali ‘barakom smrti’ ili ‘kućom užasa’.

Blizina grada bio je jedan od glavnih razloga što u logoru nije bilo masovnijih zločina jer se za svaki događaj unutar žice ubrzo doznalo i izvan nje. Štoviše, događanja u logoru utjecala su i na raspoložen­je naroda, pa je zacijelo i to, uz jačanje partizansk­og pokreta, utjecalo na odluku ustaške vlasti da logor raspusti 1. rujna 1942. godine. Nemeca su pak odmah nakon rata komunistič­ke vlasti osudile na smrt i objesile na mjestu nekadašnje­g logora. Dr. sc. Zdravko Dizdar, dugogodišn­ji povjesniča­r s Hrvatskog instituta za povijest, objavio je proteklih nekoliko godina u nakladi Muzeja Grada Koprivnice tri knjige o ovome logoru. Prva knjiga na temelju izvornih dokumenata i relevantne literature opširno govori o svim bitnim sastavnica­ma u širem i užem povijesnom okviru koje su dovele do njegova osnivanja. Druga knjiga sadrži dokumente o logoru, a treća poimenični popis logoraša s 4396 kratkih biografija.

Ne ponovilo se!

 ??  ?? Logor Danica: Ustaše su za premlaćiva­nja imali baraku u sredini logora, koju su preživjeli logoraši nazivali ‘barakom smrti’ ili ‘kućom užasa’
Logor Danica: Ustaše su za premlaćiva­nja imali baraku u sredini logora, koju su preživjeli logoraši nazivali ‘barakom smrti’ ili ‘kućom užasa’
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia