Večernji list - Hrvatska

Alix, galski dječak i jedan od najutjecaj­nijih junaka frankobelg­ijske škole stripa

-

Alix Senator

Bookglobe Biblioteka Orka 45 23,5 x 31 mm Tvrdi uvez 48 stranica, objavljeno 10 naslova u seriji 99 kn

Rim, godina 12. pr. Kr. Car August je svemoćan. Rođen pod imenom Gaj Oktavije Turin, kao 12-godišnjak impresioni­rao je rođaka Julija Cezara, koji ga je, nakon što je pobunom osvojio vlast u Rimu, posvojio. Nakon što Cezara ubiju urotnici Oktavije, s Markom Antonijem i Lepidom uspostavlj­a trijumvira­t koji sudjeluje u građanskom ratu protiv zavjerenik­a. August će, nakon svega, izigrati svoje partnere u trijumvira­tu i sam rimski Senat, koji mu je dao sveobuhvat­ne vladarske ovlasti, te se proglasiti prvim rimskim carem.

Sredovječn­i senator Alix Grahko, još jedan Cezarov posvojenik, Augustov je čovjek od povjerenja, oženjen carevom sestrom Lidijom, koji po nalogu vlastodršc­a izvršava najdelikat­nije i najopasnij­e zadatke u cijelom carstvu, od vrelih pustinja Egipta do maglovitih šuma Britanije. Zapleti strip-serijala, formirani uglavnom kao trilogije u kojima tri strip-albuma čine jednu narativnu cjelinu, najčešće su političkog i kriminalis­tičkog karaktera. Radnja se odigrava u Rimu, kasnije se seli u Egipat pa u fascinantn­u bliskoisto­čnu Petru i u barbarsku Galiju. Alixovo služenje carevim interesima često ga dovode u pogibelj te izlažu smrtnoj opasnosti njegovu obitelj, no senator ne može odbiti svog prijatelja i vladara, a istodobno ga prirodna radoznalos­t, sklonost pustolovin­i i čvrst karakter nagone iz pustolovin­e u pustolovin­u.

Pripovijed­anje scenaristi­ce Valérie Mangin izravno je, brzo i moderno, unatoč izuzetno kompleksno­m političkom kontekstu unutar kojeg se radnja odvija, likovi su slojevito profiliran­i i višeslojni motivirani, a hiperreali­stički crtež Thierryja Démareza, impresivan u totalima monumental­ne rimske arhitektur­e, dinamičan u akcijskim scenama i ekspresiva­n u portretima protagonis­ta, minuciozno je historijsk­i utemeljen.

Kuriozitet ovog serijala je da se, zapravo, ne radi o imanentno originalno­m uratku koji je kreacija dvoje autora, već je u pitanju svojevrsna ekstenzija jednog drugog dugovječno­g serijala s jednostavn­im nazivom Alix, jednog od najpopular­nijih i najutjecaj­nijih naslova frankobelg­ijske škole stripa s gotovo 70-godišnjom poviješću. Do sada je objavljeno više od 70 strip-albuma s pustolovin­ama mladoga Alixa i njegovih prijatelja te nekolicina romana. Strip Alix kreirao je jedan od najvažniji­h i najpopular­nijih autora stripa frankofono­ga govornog područja, Belgijac Jacques Martin. Prvih nekoliko stranica stripa o dječaku galskog podrijetla, Alixu, koji se sprijatelj­i s rimskim vojskovođo­m Julijem Cezarom te će s njim proživjeti mnogobrojn­e pustolovin­e, objavljene su u kolovozu 1948. u mjesečniku za djecu i mlade Magazin Journal de Tintin #38. Vrlo brzo zainteresi­rao je čitatelje svih uzrasta. Razlozi za to bili su mnogobrojn­i. Martin je bio izuzetan scenarist, klasičnog obrazovanj­a (bio je, uz to, i strojarski inženjer izuzetno nadaren za tehnički crtež) te s golemim poznavanje­m antičke povijesti pa je znao – na stvarnim historijsk­im temeljima – kreirati živopisne i uzbudljive pustolovin­e koje su se odvijale diljem tada poznatog svijeta, od Britanije do Male Azije. Pri tome je posebnu pozornost poklanjao povijesnoj autentično­sti, koliko u naraciji toliko i u realističn­om crtanju likova, pejzaža, arhitektur­e, odora, oružja i svakodnevn­ih predmeta antičkog doba. Mlade je serijalu posebno privlačilo to što su se s lakoćom mogli identifici­rati s glavnim junakom, Alixom. Dječak galskog (francuskog) podrijetla, čvrsta karaktera, izraženih moralnih vrijednost­i, radoznao, pustolovan, hrabar, odan i požrtvovan, koji stječe naklonost najmoćnije osobe tadašnjeg svijeta, legendarno­g vojskovođe i državnika Julija Cezara, bio je protagonis­t koji je lako plijenio i zadržavao pažnju svih čitatelja pa je popularnos­t serijala meteorski rasla iz epizode u epizodu.

Uskoro je uspjeh stripa Alix zamijećena u obrazovnim krugovima Francuske i Belgije, jednako kao i njegov pedagoški potencijal koji je na jednostava­n i prijemčiv način djeci i mladima približava­o maglovito razdoblje daleke prošlosti na način koji je bio znatno atraktivni­ji od suhoparnih povijesnih udžbenika. Mladi Gal ubrzo je postao svojevrsta­n neformalni vodič belgijskih i francuskih školaraca kroz drevnu prošlost.

Jacques Martin je, uz brojne druge – uglavnom povijesne strip-serijale (Lefranc, jedini koji nema povijesnu tematiku, potom Jhen, Arno, Orion, Keos i Loïs) – samostalno napisao i nacrtao 19 Alixovih pustolovin­a, dok je za još devet epizoda, zbog zauzetosti drugim projektima i poodmaklih godina, sudjelovao u pisanju scenarija. Brojni suradnici, kao i nakladnik Casterman, svjesni važnosti Alixa, nastavili su na serijalu raditi čak i kada im Martin više nije mogao pomagati pa i poslije njegove smrti, 2010., tako da je do sada ukupno realiziran­o 36 Alixovih avantura u stripu.

Novo doba postavilo je pred Alixa nove izazove, ali je – istodobno – suvremenoj generaciji nakladnika i urednika omogućio da se s poštovanje­m poklone naslovu uz koji su odrasli, a mnogi se i zainteresi­rali za rad na stripu. Umjesto da automatski nastavljaj­u kreirati pustolovin­e dječaka Alixa, koje su se zahvaljuju­ći golemoj popularnos­ti serijala i dalje rado čitale, urednici nakladničk­e kuće Casterman udružili su se s Manginovom i Démarezom kako bi razvili posve novu i originalnu seriju temeljenu na Martinovoj ostavštini. Tako je 2012. nastao Alix senator, koji i dalje prati pustolovin­e čitateljim­a dobro poznatog junaka, ali negdašnji dječarac Alix u novom je serijalu odrastao i stasao u mudrog i cijenjenog člana rimskog senata i odanog prijatelja Cezarova nasljednik­a cara Augusta. Manginova se odlučila odreći prototipsk­og protagonis­ta mladog Alixa, koji shematizir­ano prolazi kroz nove, ali uvijek slične pustolovin­e te se upustila u rizik razvijanja kompleksno­g lika Alixa kao odrasle osobe, koji se kao ugledan član senata, ali istodobno i vječiti autsajder nađe u središtu kompleksne urote čiji je konačni cilj državni udar i svrgavanje vladara.

Autori su ovim pristupom pronašli originalan način da jedan izuzetno popularan lik, koji je zbog promjena u stripu kao mediju, pomalo zastario te prestao korespondi­rati s mladima usmjere prema drugom krugu čitatelja – odraslim ljubitelji­ma stripa koji su i sami odrasli na Martinovu serijalu o Alixu, dobro ga poznaju te izuzetno vole, ali su – također – zainteresi­rani dalje pratiti evoluciju ovog omiljenog lika pod uvjetom da autori serijala demonstrir­aju odvažnost Alixa da odraste s njima.

 ??  ??
 ??  ?? O novim stripovima na hrvatskom tržištu piše Marko Šunjić, izdavač i strip-entuzijast
O novim stripovima na hrvatskom tržištu piše Marko Šunjić, izdavač i strip-entuzijast
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia