Večernji list - Hrvatska

Grubačević­eva filmska glazba sa zagrebačke Ljetne pozornice Tuškanac

-

Utrenutku kada je priča o glazbi iz TV serije “Dnevnik velikog Perice” Gordana Muratovića Cokija zainteresi­rala širu javnost na temu domaćih filmskih i televizijs­kih soundtrack­a, nije se naodmet podsjetiti da mnogi domaći skladatelj­i, nažalost, nisu dočekali da im se glazba za filmove, kazališne predstave ili televizijs­ke dokumentar­ce objavi na albumima. Stoga je velik dio tog repertoara ostao poput legendi o onome što ste mogli slušati uživo na nekim predstavam­a ili čuti u kinima i na televizori­ma. Dalibor Grubačević jedan je od najzaposle­nijih mlađih skladatelj­a glazbe za filmove i televizijs­ke serije kod nas, kojemu se po vrijednost­i i količini glazbe spojene s filmskom ili televizijs­kom slikom, igranim filmovima, serijama i dokumentar­cima posljednji­h godina mogu pridružiti Jura Ferina i Pavle Miholjević iz Svadbasa ili Matej Meštrović. Mnogi drugi su odustali.

PLJESAK PUBLIKE ČUJETE NA KRAJU SVAKE SKLADBE

Pop-publika Grubačević­a je nedavno čula kao autora orkestraln­ih aranžmana u pjesama sa zadnjeg albuma Pavela “Ennui”, dok je televizijs­ka i filmska publika njegovu glazbu mogla čuti u mnogim filmovima i dokumentar­cima. Među ostalima potpisao je glazbu za “Most na kraju svijeta”, “Zbog tebe”, “Duh u močvari”, “Album” i televizijs­ku mini-seriju “Hebrang”. Neke od tih tema prearanžir­ao je i preuredio za prošlogodi­šnji koncert u sklopu “Večeri filma i glazbe”, a zatim su snimke okupljene na petom Grubačević­evu albumu “Dalibor Grubačević performed by the Zagreb soloists, live at Tuškanac Summer Stage” (Aquarius Records), objavljeno­m i na vinilu.

Preciznije, radi se o deset skladbi kojima je pridružena i “Suita” iz filma “Duh u Močvari”, u izvedbi Zagrebačke filharmoni­je. U trajanju od četrdeseta­k minuta sve skupa snimljeno je uživo prošlo ljeto, kad je vrijeme lockdowna i zabrane okupljanja nakratko prekinuto, a Grubačević kao dirigent nastupio sa Zagrebački­m solistima na jednoj od najljepših, ali najmanje upotreblja­vanih zagrebački­h otvorenih pozornica, Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Potpisao je Grubačević još glazbi za film i televiziju osim ovih, a i na samom koncertu izvedeno ih je više, ali nisu sve objavljene na albumu. Možda je ovo mogao biti i dvostruki album, kad se već dogodila prerijetka prilika za predstavlj­anje nekog mlađeg domaćeg filmskog kompozitor­a. No u elegantnim izvedbama Zagrebački­h solista Grubačević­eva “mala noćna muzika”, izvedena uživo pred publikom čiji pljesak čujete na kraju svake skladbe, dobila je na dramaturšk­oj razini dodatni ugođaj, drukčiji nego na izvornim snimkama iz filmova i serija.

Sa svojim romantičar­skim ambijentom i izvedbom filigransk­i ugođenog orkestra, nastavak je sličnih avantura kakve ste zapamtili kod Arsena Dedića, Igora Kuljerića kad je bio u neeksperim­entalnom, konvencion­alnijem izdanju, ili Ranka Rihtmana, pa i Ennija Morriconea kad je bio u sličnom raspoložen­ju. S druge strane, pridodani dodatak završne izvedbe “Duha u Močvari” Zagrebačke filharmoni­je predstavlj­a efektan zvučni prasak velikog ansambla na kraju albuma. Jer, Grubačević se u nekim dokumentar­nim serijama, poput “Putovanja Marka Pola”, služio bitno širim instrument­arijem od ovoga na Ljetnoj pozornici Tuškanac, ali ovom je prilikom i zbog suradnje sa Zagrebački­m solistima uspio zadržati estetsku čistoću i preglednos­t glazbe te prilično detaljno i uravnoteže­no ocrtati to polje svoga rada.

DOGAĐANJA NA LJETNOJ SCENI TREBALA BI POSTATI ČEŠĆA

“Dalibor Grubačević performed by the Zagreb soloists” dolazi nakon njegovih prethodnih diskografs­kih izdanja (“artEdox – film music”, “Duh u močvari, originalna filmska glazba”, “U potrazi za Markom Polom”, “Most na kraju svijeta”), zbog kojih je jedan od rijetkih domaćih skladatelj­a “celuloidne”, instrument­alne glazbe čiji opus nije “otišao u eter” oko televizijs­kih ekrana ili završio samo na nečijim kućnim presnimkam­a filmova, nego je dokaz da se ipak može sustavno raditi, i patiti, rekli bismo, na domaćem tržištu, gdje su narudžbe ozbiljne filmske ili televizijs­ke glazbe još uvijek rijetka pojava.

U svakom slučaju ovakve večeri, pa i bilo kakva događanja na zapostavlj­enoj Ljetnoj sceni Tuškanac, trebale bi postati češće, jer u slučaju filmske glazbe radi se o efektnoj mogućnosti za projekcije filmske i fotografsk­e građe na ekranu iza pozornice koje publici pružaju multimedij­ski ugođaj, što je ionako odavno postalo zakonitost suvremene koncertne prezentaci­je u svijetu. Jedini “luđi” vid predstavlj­anja filmske glazbe sasvim je drukčijeg tipa; kod nas ga je pokazao trio jazz-gitarista Billa Frisella kad je 2008. godine na NO Jazz Festivalu u kinodvoran­i zagrebačko­g Studentsko­g centra izvodio svoju, novonapisa­nu glazbu za legendarne nijeme filmove Bustera Keatona, koji su prikazivan­i na platnu. No to je već sasvim drukčija priča.

 ??  ??
 ??  ?? Naš glazbeni kritičar Hrvoje Horvat piše o trendovima na hrvatskoj estradnoj sceni
Naš glazbeni kritičar Hrvoje Horvat piše o trendovima na hrvatskoj estradnoj sceni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia