Večernji list - Hrvatska

Oduvijek želite palmu u domu? Evo savjeta uz koje će vam uspjeti!

-

Među popularnij­im i sve češćim biljkama su i palme. Za sve one koji ih već imaju, ali i one koji ih tek namjeravaj­u nabaviti, evo sjajnih savjeta o njezi ovih tropskih biljaka. U nas je najčešća kentia, rajska palma. Botanički joj je naziv Howea forsterian­a, a dobila ga je prema imenu otoka Lord Howea, na kojem je endemska biljka. Rajska palma dolazi iz Nizozemske, gdje se uzgaja iz sjemena. U svojoj domovini, na vulkanskom otoku, ona i cvate. Ova biljka u sobnim uvjetima raste vrlo sporo pa će tako godišnje dati svega dva, tri lista. U zimskim danima preživjet će na temperatur­ama koje nisu niže od 10 Celzijevih stupnjeva, a ljeti su joj idealne temperatur­e do 25 ºC. Suhi zrak najveći je neprijatel­j uspješnom rastu rajske palme, ali i arece koja se rjeđe uzgaja kao sobna biljka. Čistite li joj listove vlažnom krpicom, ali i tuširate je u kadi, biljka će vam biti zahvalna. Jedan od razloga lošeg rasta je i previše zalijevanj­a.

Brdska palma, chamaedora, puno je niža od rajske palme, a sitni listići vrlo su dekorativn­i. Treba provjeriti vlažnost supstrata, ali ne ispod površine, nego u dubini gdje je korijen. Zalijevate li je češće, dajte joj manje vode i svakako zalijevajt­e u supstrat, a ne u podložak. Ako vrhovi listova postanu smeđi, biljka poručuje da je u prostoriji presuh zrak. A ako je previše zalijevate pa trune, listovi će dobiti žuto-smeđu, trulu boju. Kad korijen biljke potpuno ispuni posudu u kojoj je zasađena, vrijeme je da je presadite. Ako potroši hranjiva, ne treba je presađivat­i. Dovoljno je samo promijenit­i gornji sloj supstrata, do dubine 10 centimetar­a. Jer svako presađivan­je za biljku je šok.

Ljeti se rajska palma može iznijeti iz kuće na otvoreno, na balkon ili u vrt, no treba paziti da ne stoji na mjestu direktno izloženom sunčevim zrakama.

Kako prepoznati zdravu biljku i kako je saditi:

– Na donjoj strani lista zdrave rajske palme ponekad se ističu smeđi končići. Pojavljuju se na mladim listovima, u vrijeme kad se oni tek otvaraju. DODATAK ZA PRIHRANU – Mijenjate li gornji sloj supstrata, u posudu prvo stavite gnojivo osmocote koje će otpuštati hranjiva i do šest mjeseci. Dozirajte prema uputama. IZBOR SUPSTRATA

– Pri odabiru supstrata za sadnju palmi svakako izaberite kombinacij­u s tresetom. Izbjegavaj­te tešku, vrtnu zemlju. UKRASNE POSUDE

– Trenutačno su u modi visoke ukrasne posude. Kad birate njihovu veličinu, pazite da od posude u koju je palma zasađena nova bude veća od jedan do dva broja.

 ??  ?? Suhi zrak najveći je neprijatel­j uspješnom rastu rajske palme
Suhi zrak najveći je neprijatel­j uspješnom rastu rajske palme
 ??  ?? Ljeti možete palme iznijeti na otvoreno, ali ne na direktno sunce
Ljeti možete palme iznijeti na otvoreno, ali ne na direktno sunce
 ??  ?? Zalijevate li je češće, dajte joj manje vode i svakako zalijevajt­e u supstrat
Zalijevate li je češće, dajte joj manje vode i svakako zalijevajt­e u supstrat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia