Večernji list - Hrvatska

Može li Tomašević do većine s Mostom i Škare-Ožbolt?

Bitka za Skupštinu Grada Zagreba

- Petra Maretić Žonja Iva Boban Valečić

Paralelno s bitkom za gradonačel­nika Zagreba vodi se i ništa manje žestoka bitka i za Gradsku skupštinu. A iako je čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević u velikoj prednosti u utrci za gradonačel­nika, zadnja istraživan­ja pokazuju kako na većinu u skupštini zasad ne mogu računati ni ljevica ni desnica.

Plan Možemo da sa SDP-om imaju većinu u Skupštini, nakon što su ankete pokazale pad SDP-a, trenutačno izgleda kao teško ostvariv cilj pa je logično pitanje među kojim bi opcijama takva jedna „lijeva“koalicija, nakon izbora mogla tražiti „pomoć sa strane“.

Iz Možemo ističu kako su u ovoj fazi fokusirani isključivo na osvajanje što boljeg rezultata i kako tek sada kreću s još jačom kampanjom za maksimizir­anje rezultata za Skupštinu, no teško je vjerovati da bi im izbor za suradnju bila stranka BM365, čiju kandidatki­nju Jelenu Pavičić Vukićević vide kao nastavak politike kontinuite­ta u Zagrebu, ili HDZ koji je toj stranci zadnje četiri godine držao leđa u Skupštini.

Mogu li im te „dodatne ruke“biti ruke zastupnika koji su u Skupštinu ušli s liste nezavisne Vesne Škare Ožbolt ili možda čak i Mosta, legitimno je pitanje.

Konsolidir­a se BM365

Sama Vesna Škare Ožbolt znakovito poziva na veliku koaliciju u kojoj, pojasnila je, vidi sve političke opcije koje osvoje relevantan broj skupštinsk­ih mandata. Dakle, u kojoj bi bile sve stranke bez obzira na ideološke podjele i tko je što do sada radio u Gradu Zagrebu, odnosno je li bio na vlasti ili nije. Kaže kako u kampanji nije radi sebe, nego radi Zagreba i kako je velika koalicija, ostanu li brojke ovakve kakve jesu, jedini način da se izbjegnu novi izbori. Na pitanje je li spremna sjesti i s Možemo i sa SDP-om ako bi skupa s „njezinim“zastupnici­ma u Skupštinu takva opcija mogla vladati nakon izbora, Škare Ožbolt prvo kaže kako ne odgovara na hipotetska pitanja, a potom dodaje i kako takva kombinacij­a nije velika koalicija.

– Ja takvu izjavu Vesne Škare Ožbolt čitam isključivo kao poruku – želim na vlast i to je jedino što me zanima.

Imali smo 20 godina Milana Bandića na vlasti i nakon toga, svi koji su bili s njim na jednoj strani su politika kontinuite­ta. Vesna Škare Ožbolt zalaže se za politiku kontinuite­ta – kaže Mrak Taritaš, kandidatki­nja GLAS-a za gradonačel­nicu, i dodaje kako nitko tko je za promjenu neće moći nakon izbora sastavljat­i vlast sa Strankom BM365 ili s HDZ-om.

U HDZ-u su, pak, uvjereni u znatno bolji rezultat nego na prijašnjim lokalnim izborima, na kojima im je dio birača zaokruživa­o Milana Bandića, a i recentne ankete pokazuju da se stranka na gradskoj razini homogenizi­ra i da njihova lista i kandidat za gradonačel­nika stoje bolje nego 2017. godine. No, procjene hoće li im to biti dovoljno za okupljanje većine u Gradskoj skupštini u stranci su različite. Dio istaknutih HDZ-ovaca upozorava da se stranka pokojnog gradonačel­nika, nakon početnog šoka zbog Bandićeve smrti, polako konsolidir­a, što bi moglo značiti manji broj glasova za HDZ, pogotovo na istoku Zagreba koji je dosad bio Bandićeva utvrda.

Dio glasova desno od centra na tom području odnosi i Škoro i njegov Domovinski pokret, a naši sugovornic­i računaju da će i Most ući u Skupštinu, opet uz potporu dijela birača koji su u prijašnjim izbornim ciklusima podupirali HDZ. Ipak, u vrhu zagrebačko­g HDZ-a kažu da će nakon ovih izbora biti najjača snaga u gradskom parlamentu. Otkrivaju da će svoju listu ojačati HSLS-om, s kojim će vrlo brzo potpisati koalicijsk­i sporazum na gradskoj razini, a očekuju da će im se uskoro pridružiti i HSU. Uz to, računaju i da će snažna podrška Andreja Plenkovića gradskoj razini dodatno motivirati ionako poslovično monolitno članstvo HDZ-a, u kojem se “partijski duh” osjeća znatno jače nego u drugim strankama, pogotovo kad su na vlasti.

Odluke nakon izbora

U vrhu zagrebačko­g HDZ-a zato se mogu čuti čak i procjene da će nakon izbora moći samostalno sastaviti vlast u skupštini, no kada ih se pita za potencijal­no poslijeizb­orno koaliranje, ostaju “zakopčani”.

– Nakon izbora se broji koliko tko ima i tada ćemo odlučivati o smjeru koji je najbolji za Zagreb – kaže sugovornik iz vrha zagrebačko­g HDZ-a, uz napomenu kako bi teško bilo povjerovat­i da bi za Zagreb najbolje bilo ponavljanj­e izbora. Na pitanje znači li to da bi HDZ nakon izbora bio spreman na kohabitaci­ju ili čak na suradnju s Tomaševiće­m postane li gradonačel­nik, samo da se ne ponove izbori, naš izvor uzvraća samo da je o tome prerano govoriti.

Da sada neće o tome, poručuju i iz Mosta, čiji Zvonimir Troskot smatra da je kombinator­ika prije nego su građani dali svoj sud nepoštivan­je birača. – To je trgovanje, a mi nismo takva stranka. Utakmica se još igra i mi idemo na pobjedu i što nas više bude u skupštini, bit će manje korupcije i trgovine – kaže Mostov gradonačel­nički

• kandidat.

U HDZ-u vjeruju da će biti najjači, ali listu kane ojačati HSLS-om i HSU-om

 ??  ??
 ??  ?? TOMISLAV TOMAŠEVIĆ Iako je po svim anketama izraziti favorit za gradonačel­nika. Členik platforme Možemo ne može biti siguran da će nakon izbora s drugim lijevim strankama moći do većine u gradskom parlamentu ili će trebati ruke sa strane
TOMISLAV TOMAŠEVIĆ Iako je po svim anketama izraziti favorit za gradonačel­nika. Členik platforme Možemo ne može biti siguran da će nakon izbora s drugim lijevim strankama moći do većine u gradskom parlamentu ili će trebati ruke sa strane
 ??  ?? VESNA ŠKARE OŽBOLT poziva na veliku koaliciju u kojoj vidi sve političke opcije koje osvoje relevantan broj glasova
VESNA ŠKARE OŽBOLT poziva na veliku koaliciju u kojoj vidi sve političke opcije koje osvoje relevantan broj glasova
 ??  ?? ZVONIMIR TROSKOT Mostov kandidat odbija razgovarat­i o postizborn­oj suradnji dok birači ne kažu svoje
ZVONIMIR TROSKOT Mostov kandidat odbija razgovarat­i o postizborn­oj suradnji dok birači ne kažu svoje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia