Večernji list - Hrvatska

Slabo procijeplj­eni prodaju višak doza

Rumunjska šalje 1,17 milijuna cjepiva Pfizer Danskoj, a Slovačka Sputnjik V vraća Rusiji

- Sve)

Interno trgovanje i preprodaja neiskorišt­enih doza cjepiva protiv COVID-19 počelo je u Europi. Najprije je Rumunjska, koja je na europskom začelju po procijeplj­enosti, pristala prodati neiskorišt­eno cjepivo Pfizer Danskoj, a onda je i Slovačka prije kupljene doze Sputnjika V prodala Rusiji, od koje ga je i kupila. Hrvatska pak, što je viši standard, donira višak svojih cjepiva državama u susjedstvu. Rumunjska se složila prodati 1,17 milijuna doza viška cjepiva Pfizer/BioNTech (PFE.N) Danskoj.

– Dogovor je moguć jer Rumunjska ima malu potporu u cijepljenj­u i stoga želi prodati višak cjepiva koja neće moći koristiti – rekao je danski ministar zdravstva Magnus Heunicke.

Rumunjska je propustila cijepiti pet milijuna ljudi do kraja svibnja, a cijepljeno je nešto više od petine stanovništ­va – 4,47 milijuna ljudi. Odbijanje cjepiva širi se zbog uvriježeno­g nepovjeren­ja u državne institucij­e, kampanja dezinforma­cija i slabe edukacije o cjepivima. Slovačka je također većinu doza ruskog cjepiva Sputnjik V prodala natrag Rusiji, objavilo je slovačko ministarst­vo zdravstva, zbog smanjenog interesa slovačke javnosti za cijepljenj­e proizvodom koji nema odobrenje europskog regulatora. Slovačka je prodala natrag Rusiji 160 tisuća od ukupno 200 tisuća doza po cijeni od 9,95 dolara po dozi, što je ista cijena po kojoj je cjepivo kupljeno u ožujku, rekla je glasnogovo­rnica ministarst­va. Avantura sa Sputnjikom V bila je politički fijasko za tadašnjeg premijera Igora Matoviča, koji je kupio rusko cjepivo bez konzultaci­ja s koalicijsk­im partnerima. Matovič je bio prisiljen na ostavku, premda se kasnije vratio u vladu kao ministar financija. Slovačka regulatorn­a agencija SUKL odbila je odobriti upotrebu cjepiva Sputnjik V, navodeći kao razlog nepotpune podatke proizvođač­a. Vlada je prošli mjesec ipak odobrila korištenje Sputnjika V za one koji su željeli baš rusko cjepivo, ali interes javnosti bio je daleko manji od dostupnih količina. Ministarst­vo je u petak objavilo da je 10.500 Slovaka dobilo prvu dozu cjepiva te da se još oko 8000 nalazi na popisu za cjepivo. Sa završetkom lipnja vlada je zaključila postupak prijava za rusko cjepivo te je najavila da će neiskorišt­eno cjepivo donirati ili prodati. Matovič je isprva planirao kupiti dva milijuna doza Sputnjika V, frustriran sporim dolaskom zapadnih cjepiva.(h,

 ??  ?? Slovačka vraća Sputnjik V Rusiji po istoj cijeni po kojoj ga je i nabavila
Slovačka vraća Sputnjik V Rusiji po istoj cijeni po kojoj ga je i nabavila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia