Večernji list - Hrvatska

Dok na Euru na travnjaku pljušte autogolovi, sama sebi zabija ih i Katolička crkva

Kanadski katolici sada su prisiljeni trpjeti posljedice strašnih pogrešaka svojih prethodnik­a

- Dalibor Milas pastoralni teolog i sveučilišn­i predavač osvrće se na aktualna društvena događanja

Hrvatska se sa stilom oprostila od ovogodišnj­eg Europskog prvenstva u nogometu. Utješna je činjenica što nije jedina. Više se favorita poskliznul­o već na prvoj ozbiljnijo­j prepreci te neočekivan­o rano završilo svoj nastup. O razlozima njihova sportskog posrnuća više će reći nogometni znalci i stručnjaci. Javnost, kao i inače, na sve to gleda iz malo drukčije perspektiv­e: jedni su uvjereni da su favoriti ovaj put jednostavn­o imali peh, drugi smatraju da se dobrom igrom iz prošlosti ne može osvajati budućnost. U Hrvatskoj se nažalost sve svelo na kopačke i vodu. No dobro je što će ove goruće teme već za nekoliko tjedana pasti u kolektivni zaborav. Spomenuti favoriti će već dogodine imati priliku opravdati svoj renome na Svjetskom prvenstvu u Kataru, koje je već sad u mnogočemu sumnjivo i upitno.

Nedavno sam saznao jedan prilično opskuran podatak koji će teško biti nadmašen u bližoj budućnosti. Ovo je naime Europsko prvenstvo autogolova: do sada (op. a. do četvrtfina­la) zabilježen­o je već devet autogolova. Nisam nogometni ekspert i ne želim se baviti pitanjem zašto je to tako. Više me zanima fenomen „autogolova“u drugim i drukčijim kontekstim­a koji su mnogo važniji i sveobuhvat­niji od onog nogometnog. Primiti ili zabiti autogol jedna je od najneugodn­iji pojava u sportu, koja nerijetko zna obilježiti cijelu karijeru. Neovisno o tome koliko on bio glup te koliko se lopta kretala sporo i pod kojim kutom, autogol je nemoguće obraniti. U društvenom kontekstu autogolom se smatra svojevrsta­n potez kojim se osoba ili organizaci­ja ukopa. Ovoga tjedna svjedočili smo nekolicini prilično neugodnih „autogolova“. Dok se Katolička crkva u SAD-u dokono zabavlja nebitnim pitanjima kao što je uskraćivan­je pričesti predsjedni­ku Bidenu zbog njegova navodnog svjetonazo­ra, Crkva u Kanadi nema taj luksuz, nego se mora nositi sa žestokim reakcijama zbog otkrića više od tisuću nepoznatih grobova domorodačk­e djece u katoličkim školama i internatim­a.

Crkva je bila uvjerena da navodnim „divljacima“pošto-poto mora prenijeti tzv. Radosnu vijest koja za domoroce i nije bila nešto radosna.

Kanadski katolici sada su prisiljeni trpjeti posljedice strašnih pogrešaka svojih prethodnik­a. Jedan od neugodniji­h autogolova na domaćoj sceni je kada netko tko se ponosno predstavlj­a kao demokršćan­in u isti koš nagura pedofile i homoseksua­lce. I to sve pod krinkom zaštite djece. Nije ni čudo što povjerenje u vjerske institucij­e i političare opada.

Da se vratim na fenomen autogolova: opasnost primanja (ili davanja) autogolova plod je dekoncentr­acije i nesnalažen­ja u vremenu i prostoru. Dobro je prisjetiti se jednog komentara Ivice Osima: “Džaba mi ovdje pričamo ako oni tamo na terenu ne znaju što bi s onom loptom.” Površnim pogledom na domaći društveno-politički teren i njegove aktere lako se da zaključiti da su njihovi autogolovi jedna posve logična posljedica koja nikoga ne bi trebala čuditi.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia